Sjajni Ekvador jači od kontroverzi, Valensija rastužio Katar!

Svetsko prvenstvo u Kataru, 22. po redu, svečano je otvoreno utakmicom domaćina i Ekvadora, a Južnoamerikanci su rastužili prisutne na stadionu.

Fudbaleri Ekvadora na sjajan način su započeli Mundijal i savladali Katar u premijernom meču, rezultatom 2:0.

Dominirao je kapiten "žutih" Ener Valensija koji je u prvom poluvremenu bio dvostruki strelac i trasirao put svojoj selekciji ka prva tri boda. Igrač Fenerbahčea je stigao do pet golova na isto toliko utakmica na svetskim prvenstvima.

Postigao je poslednjih pet pogodaka Ekvadora na najvećoj smotri takmičenja i potpuno razočarao veliki broj domaćih pristalica.

Nakon svečane ceremonije na stadionu "El Bajt", igrači dve ekipe su izašli na teren, a najkontroverznije takmičenje u istoriji fudbale počelo je – kontroverzom!

U trećem minutu gosti su došli do prednosti (pogađate, preko koga drugog do Valensije) i usledilo je veliko slavlje Južnoamerikanaca. Međutim, glavni arbitar Danijele Orsato je dobio signal iz VAR sobe i pogodak je poništen.

Nije u početku bilo jasno zbog čega je gol bio neregularan i odmah su krenule kritike na račun Katara jer su se i pre susreta pojavljivale informacije da su pokušali da podmite rivala i plate im za poraz.

Vrlo brzo je objavljen video-snimak koji je potvrdio da je, u veoma teškoj situaciji za prepoznavanje, jedan od igrača Ekvadora bio u nedozvoljenoj poziciji.

Međutim, to nije omelo tima Gustava Alvara, nastavili su da probijaju rivala sa svih strana i u 15. minutu je Valensija izborio penal. Pobegao je čuvarima kroz "centralu", golman El Šeb ga je oborio i Orsato sada nije imao dilemu – pokazao je na belu tačku.

Kapiten Ekvadora je hladnokrvno pogodio donji desni ugao i sada su gosti stvarno mogli da počnu da slave.

Nastavili su momci u žutim dresovima da kontrolišu ritam, malo su spustili loptu, ali im je jedan fantastičan napad bio dovoljan da dupliraju vođstvo. Igran je 31. minut, sa desnog boka sjajan centaršut uputio je Angelo Presijado, a opet je zablisao Valensija.

Sa nekih desetak metara je izuzetno zahvatio loptu glavom, trznuo i pogodio donji levi ugao.

Katar je uspeo da se oporavi od šoka tek u finišu poluvremena kada je Almoez Ali bio blizu da smanji rezultat, kada je katastrofalno reagovao u sjajno šansi.

Drugo poluvreme je očekivano bilo mnogo manje sadržajno, iako je domaći selektor pokušao izmenama da unese živost u ekipu.

Međutim, nije bilo dovoljno, Ekvador je držao loptu i igrao koliko je bilo potrebno, a imao je i konkretnije napade.

Najbliži golu bio je Ibara u 62. minutu, ali je sada čuvar mreže Katara El Šeb bio na visini zadatka.

Tek u finišu je rezervista Mohamed Muntari ozbiljno zapretio golu Ekvadora, nije bio precizan i gosti su upisali prva tri boda. Takođe, prvi put u istoriji domaćin šampionata je poražen na otvaranju – Katar je zabeležio negativni rekord.

U drugom meču grupe A u ponedeljak se od 17.00 časova sastaju Senegal i Holandija.

RT Balkan će svakodnevno pratiti dešavanja u svom specijalu Katar 2022.

Tok meča Katar – Ekvador 0:2 (0:2)

20. nov 2022 • 18:57

90+5' Kraj utakmice – Ekvador pobedio Katar na otvaranju Mundijala!

Ekvadorci su potpuno zasluženo savladali domaćina Mundijala sa 2:0, a oba pogotka postigao je Ener Valensija.

86' Najozbiljniji pokušaj domaćina

Tek u 86. minutu možemo zabeležiti pravu šansu za Katar. Akcija iz dva poteza, odličan udarac Muntarija iz trka, ali nije bio dovoljno precizan.

85' Sarmijento uništio sjajnu šansu za Ekvador

"Pukla" je još jedna kontra Ekvadora u finišu, lopta je stigla do rezerviste Sarmijenta koji je pokušao da uposli Estradu ispred gola protivničkog tima. Međutim, iako je imao mnogo vremena i prostora, poslao je loše dodavanje i uništio šansu za novi gol.

75' Afif neprecizan za velike distance

Dug period bez dešavanja prekinut je u 75. minutu, kada je Afif pokušao sa distance. Lopta je otišla daleko iznad prečke.

62' Konačno zapretio i Katar

Pedro Migel je odlično skočio iz drugog plana. Zahvatio je loptu glavom gotovo sa ivice kaznenog, lopta je otišla metar pored desne stative.

55' El Šeb sprečio novi pogodak Ekvadora

Brza kontra Ekvadora i solidan udarac Romarija Ibare. On je gađao suprotni ugao sa ivice kaznenog prostora, ali je golman El Šeb dobro reagovao.

Ekvadorci hoće pivo

Navijači Ekvadora su tokom meča skandirali da žele pivo, koje je zabranjeno na Mundijalu u Kataru.

46' Počelo drugo poluvreme na stadionu "El Bajt"

Posle 15 minuta pauze igrači su se vratili, a izmena u timovima nema.

45+5' Kraj prvog poluvremena

Zahvaljujući golovima Enera Valensije, Ekvador vodi 2:0 protiv Katara.

45+4' Velika šansa za Katar

Fantastičnu priliku imao je Almoez Ali, ali je loše reagovao u petercu posle centaršuta sa desne strane. Izgledalo je da je bio i u nedozvoljenoj poziciji.

43' Povreda Enera Valensije

Dvostruki strelac, koji je nekoliko puta tokom meča dobijao snažne udarce, ponovo se našao na travi. Sada je doživeo nezgodan pokret prilikom jednog duela i hramajući je napustio teren. Videćemo da li je teže povređen.

31' GOOOL! Opet Valensija, Ekvador vodi 2:0 protiv Katara!

Ekvador je mnogo bolji rival od Katara i to je krunisao nakon pola sata igre – drugi gol postigao je Ener Valensija. Kapiten Ekvadora je sjajno skočio nakon odličnog centaršuta Presijada sa desnog boka.

Napadač iz Fenera je sa oko 10 metara sjajno reagovao i glavom je poslao u donji levi ugao za 2:0.

29' Loš pokušaj Ibare sa distance

Posle nešto mirnijeg perioda, Ekvador je ponovo zapretio. Šutirao je Romario Ibara, ali je bio veoma neprecizan.

20' Još jedna šansa za Ekvador

Po levom boku probio je Estupinjan, on je centrirao ka Estradi, koji se zakucao u golmana El Šeba, ali je pomoćni sudija pokazao da je u pitanju ofsajd.

16' GOOOL! Ekvador vodi 1:0 protiv Katara, ali stvarno!

Siguran izvođač najstrože kazne je Valensija i Ekvador konačno vodi protiv domaćina (1:0).

15' Penal za Ekvador!

Novu veliku priliku imaće Ekvadorci, ovoga puta sa bele tačke. Pobegao je Ener Valensije i predriblao golmana, ovaj ga je oborio i sudija Orsato je pokazao na jedanaesterac.

Zbog čega je poništen gol Ekvadora?

Još nije poznato zbog čega je tačno poništen pogodak Ekvadora, samo je sudija Danijele Orsato pokazao da mu je iz VAR sobe javljeno da je u pitanju ofsajd.

Posle katastrofalne greške golmana Katara, loptu je ka petercu poslao Tores gde je glavom u mrežu sproveo Ener Valensija.

Usledilo je veliko slavlje "žutih", ali je ono prekinuto i gol je poništen.

Da li je ovo trenutak kada je Valensija bio u "nedozvoljenoj" poziciji?

3' Poništen gol Valensije na samom startu meča!

Šok za domaće navijače na samom početku utakmice! Ekvador je poveo već u 3. minutu preko kapitena Enera Valensije, ali je VAR poništio pogodak zbog ofsajda!

Počela utakmica između Katara i Ekvadora

Svetsko prvenstvo je zvanično počelo utakmicom između Katara i Ekvadora.

Uživajte!

Sastavi Katara i Ekvadora

Završena svečana ceremonija!

Posle nastupa muzičkih zvezda, na red je došao govor katarskog emira šeika Tamim bin Hamad el Tanija.

On je pozdravio prisutne i poželeo fudbalerima dobru igru i sjajnu predstavu, ali i da sve protekne u sportskom duhu: "Fudbal je ono što nas spaja".

"Želim vam dobrodošlicu i mnogo sreće svima", rekao je El Tani.

Usledio je "izlazak" zvaničnog simbola takmičenja u Kataru i veliki vatromet na stadionu "El Bajt".

Time je svečana ceremonija zvanično završena!

Intonirana i zvanična himna Mundijala

Jung Kuk iz "boj-benda" BTS je sa katarskim pevačem Fahadom el-Kubaisijem izveo numeru "Dreamers", zvaničnu himnu Mundijala u Kataru.

Laeb se pojavio iz "paralelnog univerzuma"

Pesme svih učesnica Mundijala, pa maskote prethodnih takmičenja

Uvodni deo ceremonije nastavljen je izvođenjem zvaničnih numera svake od 32 reprezentacije, posle čega su na scenu stupile maskote prethodnih takmičenja.

Sve je to bila priprema za ulazak maskote i Svetskog prvenstva u Kataru – u pitanju je Laeb.

Morgan Frimen vodi ceremoniju otvaranja

Slavni holivudski glumac Morgan Frimen vodi svečanu ceremoniju otvaranja Svetskog prvenstva.

Svečana ceremonija otvaranja počinje oko 15.45

Negde oko 15.45 po srednjoevropskom vremenu počeće svečana ceremonija otvaranja 22. Svetskog prvenstva.

Glavni događaj biće organizovan na stadionu "El Bajt", koji je udaljen 50-ak kilometara od glavnog grada Dohe.

Domaćini su najavili niz iznenađenja tokom svečane ceremonije, a južnokorejska pop zvezda Jung Kuk iz "boj-benda" BTS će sa katarskim pevačem Fahadom el-Kubaisijem izvesti numeru "Dreamers", zvaničnu himnu Mundijala u Kataru.

Program od sedam činova vodiće umetnici koji će pokušati da povežu katarsku tradiciju sa svjetom.

RT Balkan za vas...

Sportska redakcija RT Balkan za vas je spremila seriju tekstova koji imaju veze sa Svetskim prvenstvom, njegovom istorijom i značajem, ali i važnošću za društveno-politički život.

Meseci previranja u zemlji kafe, sambe i fudbala doživeli su kulminaciju krajem prošlog meseca.

Doskorašnji režim je srušen, Luiz Inasio Lula da Silva zamenio je Žaira Bolsonara i ponovo postao predsednik Brazila.

Na vlast najveće južnoameričke zemlje tesnom pobedom vratila se levica, čemu su prethodile velike tenzije u kojima je, neočekivano, veliku ulogu igrao i tradicionalni dres nacionalne selekcije.

Iz Brazila preselili smo se u drugu po veličini zemlju Južne Amerike – Argentinu.

Argentinci su dva puta u istoriji bili svetski šampioni, najviše zahvaljujući Dijegu Maradoni. Čuvena je njegova "božja ruka" i utakmica protiv Engleske, ali postoji i mnogo priča iza kulisa.

Maradonin biograf i španski fudbalski stručnjak, Gijem Balag, napisao je za Bi-Bi-Si priču o tome kako je legendarni Argentinac vodio "gaučose" do slave na Svetskom prvenstvu u Meksiku 1986. godine...

Četiri godine kasnije Maradona je ponovo igrao, ali je njegov tim iznenađujuće poražen već na otvaranju šampionata u Italiji – na drugoj strani nalazio se debitant Kamerun.

Kamerun je kao autsajder stigao u Italiju na Svetsko prvenstvo, a sa njega otišao kao ekipa koju će svi pamtiti. Bio je to najbolji nastup neke zemlje sa "crnog kontinenta" u 20. veku, što su do danas uspele da dostignu samo dve reprezentacije – Senegal 2002, odnosno Gana 2010. godine.

Povrede, povrede, povrede...

Nažalost, kao i pred svako veliko takmičenje, otpadnu mnogi važni igrači zbog povreda.

Po dolasku u Katar povredio se najbolji fudbaler sveta Karim Benzema, kojem je stradala zadnja loža, i tako postao jedan u nizu onih kojima je srušen san o igranju na Mundijalu.

Mi smo za vas izdvojili 25 najboljih fudbalera koji neće nastupiti na Svetskom prvenstvu.

Kada igra reprezentacija Srbije?

Selekcija Srbije plasirala se na Mundijal i žrebana je u grupu G. Tu su još i Brazil, Kamerun i Švajcarska. Evo kada i gde će "orlovi" igrati svoje mečeve u Kataru:

  • 24. novembar, Brazil – Srbija, stadion Lusail, 20.00
  • 28. novembar, Kamerun – Srbija, stadion El Janub, 11.00
  • 2. decembar, Srbija – Švajcarska, stadion 974, 20.00

Srbija se uzda u "Mitrogola"

"Orlovi" nameravaju da naprave nešto veliko u Kataru, a najveći adut naše ekipe biće napadač Aleksandar Mitrović.

"Mitrogol" ima fantastičnu godinu iza sebe, ali i problem sa povredom skočnog zgloba zbog kojeg mi mogao da propusti premijeru sa Brazilom.

Golgeter sa druge planete

Tako glasi tekst o najboljem strelcu u istoriji Srbije, koji bi svoju seriju mogao da nastavi na Svetskom prvenstvu.

Strahinja Eraković za RT Balkan: Piksi nas ubedio da možemo protiv svih

Srpski fudbaler Strahinja Eraković, jedini predstavnik Superlige Srbije na Svetskom prvenstvu u Kataru, za naš portal pričao je o značaju poziva u nacionalni tim, očekivanjima od veoma specifičnog Mundijala, kao i o tome šta selektora Dragana Stojkovića čini posebnim u svetu fudbala.

"Mister je pre svega odličan trener, ali i čovek. U reprezentaciju je ubacio neku novu atmosferu, nema toliko pritiska, već se radujemo svakom reprezentativnom okupljanju i uvek idemo sa punim samopouzdanjem u nove pobede."

"Usadio nam je u glavu da možemo da igramo protiv bilo koje ekipe, što se nadam da ćemo pokazati i na Svetskom prvenstvu", rekao je Strahinja Eraković u intervjuu za RT Balkan.

Dika Stojanović za RT Balkan: Idemo u Katar da napravimo uspeh

"Idemo da napravimo uspeh", rekao je direktor reprezentacije Dika Stojanović u intervjuu za RT Balkan.

"Nalazimo se u veoma teškoj grupi. Pored Brazila, tu su Kamerun i Švajcarska. Kamerun je, pored toga što su fizički dominantni, spremni, brzi i jaki, jedna od afričkih zemalja koja je tehnički najviše napredovala i obučila se u tom segmentu."

"To su pokazivali na ranijim takmičenjima. Potom, Švajcarska kao Švajcarska, pokazala je svima koliko je neugodna. Poseduje veliki broj kvalitetnih igrača. Grupa je teška, ali kako mi razmišljamo o njima, tako moraju i oni o nama. Ponavljam, ne plašimo se nikoga, respektujemo druge, ali ne potcenjujemo nas."

Srbija treći put učestvuje na Mundijalu!

Treći put na Mundijalu će igrati Srbija, a ukupno 13. ako se uzme u obzir nastup država čiji je Srbija bila deo.

Sve je počelo 1930. godine u Montevideu, u Urugvaju, kada je reprezentacija Kraljevina Jugoslavije sastavljena samo od srpskih igrača stigla do polufinala, a poslednji put, pre četiri godine u Rusiji, srpski tim nije prošao u nokaut fazu.

Upravo to je i glavni cilj u Kataru, što je više puta rekao i selektor Dragan Stojković Piksi, a posle je "sve moguće", pogotovo što je grupa veoma zahtevna – Brazil, Kamerun i Švajcarska.

Srbija prvi meč igra 24. novembra protiv Brazila, četiri dana kasnije sledi duel protiv Kameruna, a grupnu fazu završava 2. decembra protiv Švajcarske.

Ukoliko prođe u nokaut fazu, u osmini finala "ukrstiće" se sa grupom H u kojoj su Portugalija, Urugvaj, Gana i Južna Koreja.

Dakle, postoji šansa da se Srbija ponovo sretne sa Portugalcima, ekipom koju je na fantastičan način pobedila u Lisabonu 2:1 i izborila direktan plasman na finalni turnir.

U Kataru zabranjen alkohol...

Prodaja piva i alkoholnih pića na stadionima u Kataru zabranjena je dva dana pre početka Mundijala, na insistiranje kraljevske porodice.

U Kataru se poštuju muslimanski zakoni, a kupovina alkohola, i to po izuzetno visokim cenama, moguća je jedino u posebno licenciranim hotelima u kojima odsedaju strani turisti.

Najkontroverznije takmičenje u istoriji

Nakon više od četiri godine čekanja, vreme je za najkontroverznije takmičenje u istoriji, a pred vama je vodič koji će vas savršeno pripremiti za Svetsko prvenstvo i predstojeće četiri sedmice fudbalskog "festivala".

Mundijal u Kataru doneo je više skandala nego ijedno pređašnje takmičenje, a upravo zbog njih ovo će biti istorijski turnir.

Svetsko prvenstvo se prvi put ne igra tokom leta, prvi put se održava u nekoj bliskoistočnoj zemlji i otkad se igra po sistemu sa 32 reprezentacije, nikada nije kraće trajao.

Uz to, 64 utakmice turnira biće odigrane na samo osam stadiona, smeštenih u nikad manjoj zemlji i na nikad manjoj razdaljini, što će organizatorima dodatno otežati posao.