"Gardijan" izabrao 100 najboljih fudbalera godine - Holand bez premca u 2023.

U glasanju su učestvovali legendarni fudbaleri, treneri, kao i novinari, među kojima je bio i novinar našeg portala, a za najboljeg fudbalera u protekloj godini izglasan je norveški golgeter

Bliži se sam kraju godine, a to je period kada se svode računi tokom proteklih 12 meseci. Tako je i britanski "Gardijan" u tradicionalnoj anketi izabrao 100 najboljih fudbalera sveta u 2023. godini.

U tom izboru učestvovalo 218 glasača, među kojima su bivši fudbaleri poput nekadašnjih prvaka sveta Filipa Lama, Aldaira i Lusija, trenera među kojima je i Fatih Terim, ali i novinara iz čitavog sveta.

Među glasačima je bio i novinar RT Balkan Nebojša Marković, predstavljajući naš portal na jednom od najprestižnijih medijskih izbora za fudbalera godine.

Za najboljeg fudbalera sveta u izboru "Gardijana" proglašen je Erling Holand iz Mančester sitija, nakon osvajanja Premijer lige, FA kupa i Lige šampiona u jednoj sezoni.

Na drugom mestu je Džud Belingem iz Real Madrida, treći je Kilijan Mbape iz Pari Sen Žermena, dok je četvrti Hari Kejn iz Bajerna. U top 10 su završili još i Rodri, Vinisijus, Mohamed Salah, Kevin de Brujne, Viktor Osimen i osvajač "Zlatne lopte" Lionel Mesi.

Među 100 najboljih fudbalera sveta nema nijednog igrača iz Srbije, Kristijano Ronaldo je završio na 27. poziciji, dok je Karim Benzema na 36. mestu.

Iz regiona su na listi završili Hrvati Luka Modrić (25. mesto), Joško Gvardiol (54.) i Marcelo Brozović (94.), kao i Slovenac Jan Oblak (89. mesto).

Članovi panela glasali su za svojih 40 najboljih igrača sveta, po čemu prvoplasirani igrač dobija 40 poena, drugoplasirani 39 i tako redom do poslednjeg izabranog igrača. Holand je na kraju završio na prvom mestu sa 8.471 bodova, 930 više od drugoplasiranog Belingema.

Kompletnu listu 100 najboljih fudbalera sveta možete pogledati ovde.