Sport

Tektonske promene u crvenom delu Mančestera – ruši se "Teatar snova"?

Jedan od najznačajnijih i najprepoznatljivijih fudbalskih objekata, teatar na kojem su sanjale generacije "crvenih đavola", uskoro bi mogao da bude sravnjen sa zemljom
Tektonske promene u crvenom delu Mančestera – ruši se "Teatar snova"?Getty © Michael Regan

Tektonske promene spremaju se u Mančester junajtedu nakon što je britanski milijarder ser Džim Retklif kupio 25 odsto vlasništva najvećeg engleskog kluba.

Retklif je za četvrtinu vlasničkog udela izdvojio skoro milijardu i po evra, planira momentalno ulaganje od 270 miliona evropskih novčanica, a odmah je stavio do znanja da želi da se pita o infrastrukturi i sportskom sektoru.

Klub je skoro dve decenije u vlasništvu porodice Glejzer koja ga je, sa vrha evropskog fudbala, bacila na samo dno i korenite promene su bile neophodne.

One neće doći samo u pogledu tima i stručnih kadrova, već, ako je verovati ostrvskim medijima, mogli bismo da svedočimo i rušenju jednog od najznačajnijih i najprepoznatljivijih fudbalskih objekata na svetu.

Arhitekte zadužene za projekat rekonstrukcije Mančester junajteda pozvale su Retklifa i članove porodice Glejzer da sruše "zastareli" stadion "Old Traford" i izgrade "zaista inovativan i uzbudljiv" novi stadion, ekskluzivno prenosi britanski "Telegraf".

Projekat rekonstrukcije i proširenja stadiona stopirani su pre više od godinu dana zbog želje Glejzera da "strateški pregledaju" plan koji je započet pre 18 meseci, anketom kod navijača Junajteda.

Izvori bliski Retklifu rekli su za "Telegraf sport" da će morati da bude sprovedena "veoma detaljna analiza o tome šta treba da se uradi na 'Old Trafordu'" i da je britanski milijarder prepoznao da će stadion zahtevati mnogo veća ulaganja u budućnosti.

Tim predvođen "Populusom", globalnom firmom za arhitektonsko projektovanje koja stoji iza zadivljujućeg stadiona Totenhema, i konsultanti iz agencije "Ledžends internešnl", dobili su u aprilu prošle godine zadatak da naprave master plan.

Tri opcije koje su trenutno na stolu uključivale bi ili mali projekat renoviranja, proširenje južne tribine preko susedne železničke pruge i potpunu obnovu postojećeg terena, ili zidanje potpuno novog stadiona.

Kris Li, izvršni direktor "Populusa", veruje da bi Junajted trebalo ozbiljno da razmisli o rušenju "Old Traforda" i izgradnji modernog stadiona na okolnom zemljištu.

Klub bi nastavio život u svom domu starom 113 godina i ne bi doživeo pad prihoda od ulaznica dok traje izgradnja novog stadiona.

"Crveni đavoli" su prošle sezone zaradili 136,4 miliona funti prihoda od utakmica – što je ekvivalentno iznosu od 4,1 miliona funti po utakmici.

Upitan da li bi se on, da je na čelu organizacije, usudio na ovakav korak, imao je spreman odgovor:

"Pa, rekao bih ne, ali osećam da bi se nov stadion mogao pokazati kao najisplativije rešenje", rekao je Li.

"Da, početni izdaci su očigledno najveći u odnosu na druge dve opcije, ali ima toliko zemljišta na raspolaganju za razvoj. Oni bi mogli da nastave da koriste postojeće zemljište dok su građevinski radovi u toku, što znači da nema pada prihoda od utakmica."

Veruje i da bi urbanistički, taj projekat bio po najvišim standardima.

"Arhitektonski gledano, u raspoloživom prostoru možete učiniti nešto zaista inovativno i uzbudljivo. Ne bi bilo suženja prostora."

Procenjuje se da bi rekonstrukcija i proširenje "Old Traforda" u njegovom sadašnjem obliku koštala više od 800 miliona funti i interno se navodi kao osmogodišnji projekat.

Troškovi za izgradnju novog stadiona mogli bi da iznose čak dve milijarde funti.

Na snimcima koji su dostupni na društvenim mrežama jasno je u kakvom je stanju "Teatar snova". Krov koji prokišnjava i zarđala spoljašnjost postali su moćni simboli zanemarivanja "Old Traforda" pod Glejzerima i izvor sprdnje protivničkih navijača.

I šta god da se dogodi u budućnosti, Li je svestan da nije izvodljivo ostaviti ga netaknutog.

"Mislim da to ne bi bilo mudro", jasan je izvršni direktor "Populusa".

"Zgrada je pri kraju svog prirodnog života – kablovi, snabdevanje strujom, sve se bliži isteku roka. A enterijeri su veoma skučeni i na određenim mestima teški. Rekao bih da je renoviranje ključno ne samo da bi se održala pozicija kluba, već da bi samo mesto ostalo funkcionalno."

Li je otkrio i da je "Populus" strpljivo čekao da otkrije sledeću fazu u procesu nakon kašnjenja do kojih je došlo zbog strateškog pregleda i da će Retklif sada želeti svoj doprinos.

"Koliko razumemo, planovi su bili na čekanju tokom procesa prodaje. Ali verujemo da su ideje koje smo predstavili veoma snažne", zaključio je Li.

Navijači najtrofejnijeg kluba u Premijer ligi godinama optužuju američku porodicu za zanemarivanje. Za to vreme,  Junajted je od evropskog šampiona spao na nivo ekipe koja se ne pita ništa u kontinentalnim šampionatima, dok su rivali nastavili da napreduju – ne samo u sportskom, nego i u infrastrukturnom pogledu.

Totenhem i Arsenal uselili su se na nove stadione, Liverpul je obnovio "Enfild", a Mančester siti proširuje svoj "Etihad".

Primera radi, "građani" trenutno razmatraju planove za proširenje severne tribine "Etihada", kojim bi se fudbal podigao na sasvim novi nivo.

Radovi bi trebalo da budu gotovi za početak sezone 2025/2026, kada će kapacitet biti veći od 60.000 sedećih mesta. Šampion Engleske i Evrope planira da, u okviru tog projekta, sagradi hotel, ali i omogući navijačima pešačku zonu na krovu stadiona. Kompanija "Populus" zadužena je i za ovaj projekat.

Ričard Arnold, koji je prošlog meseca podneo ostavku na mesto izvršnog direktora Mančester junajteda, bio je poznat po zalaganju za rekonstrukciju postojećeg stadiona.

Međutim, "Telegraf" piše da je u aktuelnoj upravi više ljudi za izgradnju novog, ukoliko bude dovoljno novca.

image