Novak se izjednačio sa Federerom i titulu "zasladio" novim rekordima

Titula na Završnom turniru u Torinu bila je 91. u karijeri Novaka Đokovića (samo jedan manje od Rafe Nadala), a pored toga stigao je da postavi nove rekorde.

Najbolji srpski sportista osvojio je trofej u Torinu savladavši Kaspera Ruda u finalu, rezultatom 7:5, 6:3.

Đoković je šesti put u karijeri trijumfovao na turniru osmorice najboljih, prvi put od 2015. godine i tako se na prvom mestu večne liste izjednačio sa Rodžerom Federerom.

Iza sebe je ostavio legendarne Pita Samprasa i Ivana Lendla, koji imaju po pet pehara.

Jedini je koji je ovo takmičenje uspeo da pokori u tri različite decenije, a zanimljivo je da je to učinio i u tri različita grada – Šangaju, Londonu i sada Torinu.

Sa 35 godina postao je najstariji šampion i tek prvi čovek, takođe od Federera, koji je u jednoj sezoni osvajao barem po jedan pehar sa turnira iz svih kategorija.

Osim toga, povećao je prednost u odnosu na najveće rivale kada su u pitanju najveće titule. Sada ih ima 65 (21 grend slem, 38 mastersa i šest Završnih turnira), drugi je Rafael Nadal sa 59, a treći spomenuti Federer koji je tokom karijere osvojio 54.

Veliki uspeh u Torinu prati i adekvatna i rekordna novčana nagrada – zbog činjenice da je postao šampion ostvarivši maksimalan učinak, inkasirao je čak 4,7 miliona dolara.

Niko u istoriji tenisa nije osvojio više novca na jednom takmičenju, a time je Srbin postao prvi čovek koji je premašio 160 miliona od turnirskih nagrada.

Veoma tešku i turbulentnu sezonu Đoković će završiti na petoj poziciji na svetu.