Haos na Mundijalu zbog trake - FIFA će kažnjavati kapitene koji podrže LGBT

Holanđani su se zbog ove odluke već predomislili, a ostaje da se vidi hoće li to biti slučaj i sa drugima.

Svetsko prvenstvo je počelo, ali najkontroverzniji Mundijal u istoriji ne može bez novih spornih detalja i priča. Jedna kontroverza viđena je u meču Katara i Ekvadora na otvaranju turnira, ali sada je jedna mnogo veća u centru pažnje svetskih medija.

Sedam reprezentacija učesnica planiralo je da nastupi na Mundijalu sa kapitenskim trakama koje promovišu LGBT prava, ali je FIFA donela odluku da će takve poteze kažnjavati!

Naime, nekolicina selekcija, predvođene Engleskom, Nemačkom i Holandijom, planirale su da usprotive zabrani FIFA da nose kapitenske trake sa natpisom "One Love", a koje označavaju pružanje podrške pripadnicima LGBT populacije.

Oko toga su se bunile i selekcije Švajcarske, Danske, Velsa i Belgije, ali sada je stigla jasna poruka FIFA - ko bude nosio takve kapitenske trake, taj igrač biće kažnjen. Svetski mediji pretpostavljaju da bi moglo da se radi o kazni žutim kartonom za kapitene koji ostanu pri svojoj odluci.

Stigla je i prva potvrda o promeni odluke, pošto su iz kampa Holandije potvrdili da Virdžil van Dajk neće nositi pomenutu traku.

"Naš prioritet je da pobeđujemo na utakmicama Svetskog prvenstva. Ne želeti da vaš kapiten počne meč sa žutim kartonom, i zato sa bolom u našim srcima, morali smo da odustanemo od našeg plana", naveli su iz FS Holandije.

Kapiten Engleske Hari Kejn je u nedelju pričao da će sigurno nositi pomenutu traku u znak protesta, a isto je bilo i sa drugima. Ostaje da se vidi hoće li tako i ostati, kao i hoće li slično biti i sa kapitenima drugih selekcija - Manuelom Nojerom, Geretom Bejlom, Kristijanom Eriksenom...