Španci su priznali da je Novak "kralj tenisa": Balkanac je zaustavio sat...

Više nema apsolutno nikakve dileme ni u zemljama iz kojih su njegovi najveći rivali – Novak Đoković je najbolji teniser svih vremena

Najpoznatiji i najugledniji španski sportski list "Marka" imenovao je Đokovića za najboljeg sportistu u 2023. godini.

Novak je zaslužio da ponese još jedno laskavo priznanje nakon neverovatne godine u kojoj je osvojio tri grend slem titule, na četvrtom igrao finale, a probio je i magičnu granicu od 400 sedmica na prvoj poziciji ATP rang-liste.

Osmi put u karijeri je godinu završio na broju jedan, čime je samo dodatno uvećao rekord koji drži.

Srpski as sada ima 24 najveća pehara, dva više od Rafaela Nadala, miljenika nacije koja je ipak morala da prizna ko je najbolji. I ne samo to, čitaoci "Marke" su u anketi potvrdili ko je teniski GOAT, nakon čega je osvanuo i tekst ovog lista.

"Balkanac je 'zaustavio sat' pažljivim režimom treninga i ishrane", počinje se u tekstu.

"'Dok pobeđujem – igraću', upozorava Nole, koji ima dodatnu motivaciju da nastavi da dominira pred novom generacijom mladih ljudi koji bi mogli deca da mu budu, a niko ne može da ga pobedi."

U nastavku teksta, "Marka" je obrazložila svoju odluku da Đokovića stavi ispred drugoplasiranog Maksa Ferstapena koji je pobedio u 19 od 22 trka i Nikole Jokića, koji je vodio Denver nagetse do istorijskog šampionskog prstena NBA lige.

"Karlos Alkaraz je ove godine sprečio 'Đokovićev poker'. Đoković je ušao u godinu sa jednim trofejom manje od Rafaela Nadala, a sada ih ima dva više od momka sa Baleara i četiri više od penzionisanog Rodžera Federera."

"Rafa se vratio na ATP tur u Melburnu, tamo gde Đoković želi da osvoji svoj rekordni 11. trofej. I zaslužio je pravo da bude nazvan najboljim u istoriji", zaključuje se u tekstu.

Španski novinari koji su pedantno pobrojali sva dostignuća srpskog i svetskog "broja 1", konstatovali su da će u maju 2024. godine napuniti 37 godina, ali da je to odavno prestalo da mu predstavlja problem.

Srbin je polovinu od 24 grend slem titule osvojio kada je nakon 30. godine.

"Zahvalan sam čitaocima što su me izabrali", rekao je povodom izbora, a uz tekst je objavljen i ekskluzivni intervju sa njim.

Pitanje šta bi uradio da mu neko priđe sa papirićem na kojem piše da će, ako nastavi da igra do 50. godine, oboriti rekord Rafaela Nadala na Rolan Garosu (14 titula), Đokovića je nasmejalo.

"Ne mislim da ću igrati do 50. godine, moja žena to ne bi prihvatila... (ha-ha) Vidite, ja sam veoma srećan zbog mojih rekorda, ne moram da gledam na taj Nadalov, postoji mnogo istorijskih na koje sam ponosan, pa da se i danas završi moja karijera."

Ponovo je bilo priče o odnosu sa Federerom i Nadalom, za kojeg je Srbin naveo da da bi idealno bilo da na Rolan Garosu igra protiv Španca, ali da će se zadovoljiti bilo kojim mečom protiv svog najvećeg rivala.

Za kraj, obelodanio je i planove za narednu godinu, a to je napad na "Zlatni slem".

"Ne bih da zvučim arogantno ili kao da ne poštujem njih, ali ako budem zdrav i mentalno spreman – to je cilj", zaključio je Đoković.