Sport

Novaku "uzeli" prvo mesto - ovako je ATP lista trebalo da izgleda

Srpski teniser bi samo sa bodovima sa Vimbldona bio tik iza prvoplasiranog Alkaraza, ali sa više nego realnom šansom da ga do kraja 2022. godine i prestigne.
Novaku "uzeli" prvo mesto - ovako je ATP lista trebalo da izgledaGetty © Matthew Stockman

Novak Đoković je osvojio Završni masters u Torinu bez ijednog poraza i tako na najbolji mogući način završio turbulentnu 2022. godinu. On je za taj uspeh dobio i 1.500 bodova za ATP listu, pa će 1. januar 2023. dočekati kao peti igrač sveta.

Ipak, kolika je nepravda načinjena osvajaču 21 grend slema govori i činjenica da je postojala vrlo objektivna šansa da Đoković i ovu godinu okonča kao prvi igrač sveta.

Još od ranije je poznato da je na tom mestu završio Karlos Alkaraz, 19-godišnji Španac koji je ove sezone na Ju-Es openu osvojio svoju prvu grend slem titulu. Ali pogled na ATP listu ukazuje na drugu stvar.

Đoković se na petom mestu nalazi sa 2.000 bodova manje od Alkaraza, tačno onoliko koliko mu nije uvršteno na ATP listu za osvajanje Vimbldona. Tada je zbog zabrane učešća ruskim i beloruskim teniserima doneta odluka da se ovogodišnji turnir ne boduje.

No, da je to ipak bio slučaj, kao što je trebalo da bude, Đoković bi bio drugi na svetu sa 6.820 bodova, tačno 180 bodova manje od Alkaraza (zbog toga što bi Španac dobio bodove za učešće u četvrtom kolu).

Ali da je Đoković od letos imao tih 2.000 bodova na svom kontu, znao bi da tokom drugog dela sezone ima objektivnu šansu da se vrati na prvo mesto i zaigra na još nekom turniru kako bi osvojio neophodne bodove.

Od turnira na kojima je Đoković u međuvremenu mogao da igra, izdvajaju se Los Kabos u Meksiku, Mec u Francuskoj, Hihon u Španiji, jedan od tri turnira u istoj nedelji (Antverpen, Stokholm i Napulj), kao i mogući nastup u Beču ili Bazelu, koji su se igrali u nedelju uoči mastersa u Parizu.

Razlika od 180 bodova koju bi Alkaraz imao u odnosu na Novaka, da su priznati vimbldonski bodovi, bila bi jednaka jednom polufinalu na turniru iz ATP serije 500. A tako nešto, bilo bi i više nego dostižno za Đokovića, 35-godišnjaka koji je 2022. godinu završio serijom od 29 pobeda i dva poraza od mastersa u Rimu.

A sve to pre nego što se i spomene zabrana učešća na Australijan openu, Ju-Es openu i još četiri masters turnira u SAD i Kanadi...

image