Sport

"Kauboji" otišli u legendu, hrvatski rukometaši traže novi nadimak

Hrvatski rukometni savez zamolio novinare i javnost da više ne koriste naziv "kauboji", koji je više od jedne decenije krasio naslove o velikim uspesima nacionalnog tima
"Kauboji" otišli u legendu, hrvatski rukometaši traže novi nadimakGetty © Martin Rose/Bongarts

Hrvatski rukometaši više neće koristiti nadimak "kauboji", po kojem su poznati koliko i po igračkom umeću.

Nacionalni rukometni savez Hrvatske zamolio je javnost i novinare da više ne koriste nadimak koji igrači hrvatskog nacionalnog tima nose još od 2009. godine.

Naime, prvi nadimak hrvatskih rukometaša, po osamostaljenju, bio je "pakleni", koji se samim igračima nije svideo, pa su dobili novi.

Posle poraza u finalu Svetskog prvenstva 2009. godine od Francuske, izabranici Lina Červara su se na Trgu pojavili sa kaubojskim šeširima i maramama i počela je istorija.

Ipak, Savez smatra da nije prikladno koristiti taj nadimak, pošto niko od igrača i članova stručnog štaba nije bio deo generacije, koja je nadimak "kauboji" i zaslužila.

Zanimljivo je da je Hrvatska, iako jedna od najjačih rukometnih sila u poslednje tri decenije, nikada nije bila šampion Evrope.

Uz dva olimpijska zlata i jedno svetsko, na kontinentalnim šampionatima osvojene su tri srebrne i tri bronzane medalje.

Novu priliku za napad na evropsku titulu Hrvatska će imati već za nekoliko sedmica, pošto će Nemačka od 10. do 28. januara biti domaćin kontinentalnog šampionata.

image