Sport

Počinje istorijsko Evropsko prvenstvo u vaterpolu - Srbija u drugoj diviziji!

U četvrtak počinje Evropsko prvenstvo u vaterpolu, koje se ovog puta umesto u Izraelu, ponovo održava u Hrvatskoj
Počinje istorijsko Evropsko prvenstvo u vaterpolu - Srbija u drugoj diviziji!Getty © Dean Mouhtaropoulos / Staff

Turnir koji se od 4. do 16. januara igra u Zagrebu i Dubrovniku trebalo je da bude igran u Izraelu, ali zbog rata sa Palestinom došlo je do promene domaćinstva.

Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj istorijsko je jer se po prvi put igra po novom sistemu u kom je 16 reprezentacija podeljeno u dve divizije. Neobično je i što će baš selekcija Srbije igrati u drugoj diviziji.

Naime, LEN je doneo odluku da se promeni sistem kako bi se povećao broj atraktivnih utakmica, a smanjio broj mečeva u kojim pojedine ekipe pobeđuju sa po 15 ili 20 golova razlike.

U prvoj diviziji se nalazi osam najboljih selekcija sa prošlog Evropskog prvenstva i biće podeljene u dve grupe sa po četiri ekipe. Dve najbolje u obe grupe plasiraće se direktno u četvrtfinale, dok će trećeplasirani i četvrtoplasirani ići u plej-of.

U drugoj diviziji se nalazi još osam ekipa koje su prošle na završni turnir preko kvalifikacija. I one su podeljene u dve grupe po četiri, ali samo dve prvoplasirane ekipe idu dalje, u plej-of. Tamo će igrati protiv trećeplasiranih i četvrtoplasiranih timova iz prve divizije.

Srbija je u grupi C unutar druge divizije, sa selekcijama Izraela (5. januar u 17.00), Nemačke (7. januar u 19.00) i Malte (9. januar u 19.00). U grupi D, takođe u drugoj diviziji, nalaze se Slovačka, Slovenija, Holandija i Rumunija.

U prvoj diviziji, gde su najjači timovi Evrope, stvorene su dve snažne grupe - u A grupi su Crna Gora, Francuska, Španija i Hrvatska, dok su u B grupi Gruzija, Italija, Mađarska i Grčka.

"Delfini" će se u eventualnom plej-ofu ukrštati sa trećeplasiranim ili četvrtoplasiranim timom iz A grupe, ukoliko u svojoj grupi završe na jednom od prva dva mesta.

Srbija, i njene prethodnice, bila je šampion Evrope sedam puta, po čemu su druga najbolja selekcija svih vremena, a poslednji put trofeje su osvajali četiri puta uzastopno od 2012. do 2018. godine.

image