Zvezda razbila Partizan u Areni i vratila se u igru za plej-in Evrolige

Ekipa Janisa Sferopulosa revanširala se crno-belima s kamatom u meču 19. kola Evrolige

Košarkaši Crvene zvezde želeli su da se revanširaju Partizanu za poraze u "večitom" derbiju u ranijoj fazi sezone i to su uradili sa kamatom, pobedivši 88:72 u meču 19. kola Evrolige.

Ekipa Janisa Sferopulosa odigrala je gotovo perfektnu utakmicu, dominiravši od prvog do poslednjeg minuta i nijednog trenutka ne dovodivši u pitanje njihovu drugu uzastopnu pobedu u Evroligi.

Nošeni čak šestoricom igrača sa dvocifrenom učinkom, crveno-beli su već u prvom poluvremenu uspeli da stignu do 20 poena prednosti kada su poveli 36:16, dok su na poluvreme otišli sa "plus 21" (50:29).

Bio je to jasan pokazatelj da se Zvezda ne šali i da će Partizan imati izuzetno težak posao u nastavku. Samo u jednom trenutku na tri i po minuta pre kraja meča su uspeli crno-beli da se "spuste" na devet poena zaostatka, ali i to je bilo kratkog daha.

Jednostavno, igra Zvezde u napadu kažnjavala je sve ranjivosti pod košem, naročito kada je Frenk Kaminski bio na parketu, dok je odlično funkcionisao i šut za tri - 11/25 za Zvezdu, spram Partizanovih 6/22.

Kada se na sve doda i 16 izgubljenih lopti ekipe Željka Obradovića, Zvezda je uspela da sve to ukomponuje u ubedljiv trijumf.

Zvezdu je sa 16 poena predvodio Nemanja Nedović, po 14 su ubacili Fredi Gilespi i Rokas Gedraitis, Miloš Teodosić 13, dok su dvocifreni bili i Adam Hanga sa 11 i Jago dos Santos sa 10 poena.

U Partizanu je Kevin Panter ubacio 17 poena, Pi-Džej Doužer 12, a Frenk Kaminski i Džejms Naneli po 11 poena, dok je Bruno Kaboklo brojao do 10.

Partizan je sada 11. na tabeli sa učinkom 10-9, dok je Zvezda na 13. poziciji sa skorom 8-11 i konačno su nešto bliže 10. mestu, koje ove sezone vodi u plej-in.

4. jan 2024 • 22:03

Crvena zvezda pobedila Partizan 88:72!

Na kraju Partizan nije uspeo da uvede meč u dramatičan finiš, jer je Zvezda odlično reagovala posle poslednjeg tajm-auta.

Na kraju ubedljiva pobeda Zvezde u meču u kom su dominirali od samog početka, pa su se revanširali crno-belima nakon onog tesnog poraza u 5. kolu Evrolige.

Najbolji u timu Zvezde bio je Nedović sa 16 poena, dok su Gedraitis i Gilespi ubacili po 14, a Teodosić 13 poena.

Za Partizan je Panter završio sa 17 poena, Doužer sa 12, a Naneli i Kaminski sa po 11.

37' - Zvezda ima 77:68 na 3:20 do kraja

Panter je pogodio trojku pod faulom, a onda i dodatno bacanje, dok je i Kaminski ubacio dva slobodna bacanja, pa je Partizan prišao na 12 poena zaostatka.

Odmah posle toga i trojka Kaminskog koji smanjuje na devet poena zaostatka, pa Sferopulos mora da zove tajm-aut. Serija 9:0 za crno-bele.

34' - Zvezda na "plus 19"

Pogađa Smit sa poludistance, ali samo da smanji zaostatak Partizana na 71:55. Zvezda i dalje kontroliše sve bez mnogo muka, naročito posle tri trojke - Hanga, Jago, a onda i Nedović preko ruke za 74:55.

Kraj treće četvrtine - Zvezda vodi 65:48

Ova deonica pripada Partizanu, ali samo 19:15, što je nedovoljno posle onih "minus 21" na poluvremenu.

Konačno nešto konstantnija igra u napadu crno-belih, međutim, Zvezda predvođena sjajnim Milošem Teodosićem kontroliše dešavanja i za sada ne mora nimalo da brine.

Panter i Kaboklo sa 11 i 10 poena su jedini dvocifreni u Partizanu, Naneli ima devet. U Zvezdinom sastavu najefikasniji je Gilespi sa 14 poena, 11 ima Teodosić, a Nedović i Gedraitis po devet.

25' - Zvezda održava prednost

Rezultat je 55:36 posle polovine treće deonice.

Naneli je na početku pogodio trojku, ali nije to probudilo crno-bele koji se i dalje muče da u seriji postižu poene.

U ovoj četvrtini je 7:5 za Partizan, ali zaostatak je i dalje ogroman.

Poluvreme - Zvezda dominira za 50:29!

Nedović pogađa trojku u poslednjem minutu poluvremena nakon loše odbrane pik-en-rola Partizana. Uz to, Partizan u napadu ne uspeva niti da iznudi faulove niti da izgradi neke konkretnije akcije koje bi dovele do lakših poena. Na kraju, Teodosić u poslednjim sekundama pogađa trojku da zaokruži Zvezdin učinak na ravno 50 ubačenih poena.

Zvezda na poluvreme odlazi sa ogromnim 21 poenom prednosti, a predvodi ih Fredi Gilespi sa 10 poena, Gedraitis ima devet, Hanga osam, a Nedović sedam.

Sa druge strane, Partizan ima čak devet izgubljenih lopti. Najefikasniji je Panter sa devet poena, dok Doužer ima sedam.

17' - Zvezda vodi 42:23

Zvezda je u jednom trenutku stigla i do 36:16, što je bila najveća prednost na meču.

Posle treće lične greške Bruna Kabokla, Jago je poenima sa linije za slobodna bacanja vratio prednost Zvezde na "plus 19" na 3:41 do kraja poluvremena.

Čak 42 poena je dozvolio Partizan rivalu za samo 16 i po minuta igre.

13' - Zvezda u transu, vodi 32:16

Teodosić trojkom otvara drugu četvrtinu za 27:13, a Džejlen Smit potom uzvraća prvom trojkom Partizana na meču.

Potom i Rokas Gedraitis pogađa trojku za "dupliranje", pošto je Zvezda ubacila dvostruko više poena od večitog rivala.

Kraj prve četvrtine - Zvezda vodi 24:13

Loša prva četvrtina Partizana, a odlična za Partizan. U jednom trenutku je bilo i 20:9 za crveno-bele, koji su kažnjavali slabu igru crno-belih pod košem, ali su i pogodili tri važne trojke.

Partizan je ubacio samo četiri koša iz igre i sve u prvih sedam i po minuta.

Na kraju Gilespi pogađa osmim poenom za novih "plus 11".

7' - Partizan se muči u napadu, 14:6 za Zvezdu

Hanga pogađa drugu Zvezdinu trojku na meču i to nakon nekoliko slabo iskreiranih napada Partizana, koji se muči u napadu.

A onda u sledećem napadu Hanga pogađa sa osam metara i to od tablu, pa Zvezda ima "plus osam".

4' - Davidovac pogađa prvu trojku

Važna trojka Davidovca preko ruke za 8:4 za crveno-bele, to je ujedno bila i prva trojka na utakmici.

Obe ekipe su do sada napravile po tri faula.

3' - Zvezda vodi 3:2

Topić otvara meč poenima pod faulom, pa potom pogađa i slobodno bacanje, dok prve poene za crno-bele postiže Doužer sigurnim flouterom.

Za to vreme Branko Lazić već pravi dve lične greške.

Počela je utakmica

Prvi napad na meču imaju igrači Partizana.

Ovo su startne petorke!

Za Partizan počinju Kaboklo, Vukčević, Ponitka, Panter, i Doužer.

Tim Zvezde glasi Topić, Nedović, Lazić, Davidovac i Bolomboj.

Problem za Zvezdu - Luka Mitrović ne igra

Informacije iz Beogradske arene nisu dobre po Crvenu zvezdu - Janis Sferopulos neće moći da računa na Luku Mitrovića.

On se ne nalazi u protokolu zbog povrede kolena, pa će crveno-beli biti oslabljeni za njegovo odsustvo.

Što se tiče Partizana, za njih je naročito težak udarac bila vest od srede da Zek Ledej nije spreman za "večiti" derbi.

Stanje na tabeli

Pogled na tabelu pokazuje da je Partizan na osmom mestu sa skorom 10-8, koji trenutno imaju timovi od petog do 11. mesta.

Zvezda, sa druge strane, ima učinak 7-11 i na 14. je poziciji, a isti učinak imaju i Olimpija Milano i Efes.

Prvi evroligaški derbi u sezoni

Partizan i Crvena zvezda su se već jednom sastali u najjačem evropskom takmičenju i Partizan je pred svojim navijačima u Beogradskoj areni slavio 88:86 u dramatičnoj završnici.

Do velikog preokreta u poslednjeoj četvrtini, crno-beli su stigli nošeni Aleksom Avramovićem sa 14 i Zekom Ledejom sa 13 poena, dok su najbolji u timu Zvezde na tom meču bili Džoel Bolomboj sa 16 i Šabaz Nejpir sa 14 poena.