Rukometaši, obradujte Srbiju - počinje Evropsko prvenstvo, "orlovi" u petak napadaju Island

Evropsko prvenstvo za rukometaše počinje u Nemačkoj. Kontinentalni šampionat otvoriće meč prvog kola u Grupi A između Francuske i Severne Makedonije, koji će biti odigran od 18 sati u "Merkul Špil areni" u Dizeldorfu

Nemački mediji navode da bi prvi dan na Evropskom prvenstvu mogao da uđe u istoriju, pošto se očekuje da bude postavljen novi rekord po broju gledalaca na jednom rukometnom meču.

Prve dve utakmice na šampionatu biće odigrane na fudbalskom stadionu u Dizeldorfu, koji je preuređen za rukometne mečeve. Nemački mediji tvrde da se očekuje oko 53.000 navijača na tim susretima.

Šampionat otvaraju selekcije Francuske i Severne Makedonije, dok će drugom meču prvog kola grupe A od 20.45 časova igrati Nemačka i Švajcarska.

Mečevi drugog i trećeg kola u grupi A biće potom odigrani u Berlinu.

Rukometaši Srbije se nalaze u grupi C u Minhenu zajedno sa selekcijama Islanda, Mađarske i Crne Gore.

Srbija će prvi meč na turniru odigrati u petak, 12. januara od 18 sati sa Islandom. "Orlovi" će se dva dana kasnije od 20.30 sastati sa Mađarskom, a poslednji rival izabranicima Tonija Đerone biće Crna Gora 16. januara od 18 časova.

Srbija je na prethodnom šampionatu Evrope 2022. godine osvojila 14. mesto, a kao samostalna država osvojila je samo jednu medalju u istoriji Evropskim prvenstvima i to 2012. na šampionatu u Beogradu. Srpski rukometaši tada su u finalu poraženi od Danske rezultatom 21:19.

U grupi B se nalaze Španija, Austrija, Hrvatska i Rumunija, a mečevi ove grupe biće odigrani u Manhajmu.

Mečevi grupe D biće odigrani u Berlinu, a u ovoj grupi se nalaze Norveška, Slovenija, Poljska i Farska Ostrva.

U grupi E (Manhajm) se nalaze Švedska, Holandija, BiH i Gruzija, dok će u grupi F (Berlin) biti Danska, Portugalija, Češka i Grčka.

Plasman u drugu fazu izboriće po dve najbolje plasirane selekcije iz svake grupe. Druga faza Evropskog prvenstva biće odigrana u Kelnu i Hamburgu. Finale i meč za treće mesto su na programu 28. januara u Kelnu.

Titulu evropskog šampiona brani selekcija Švedske, koja je pre dve godine u finalu pobedila Španiju 27:26.