Sport

Hrvat nije bio rođen kad je Nole igrao na Australijan openu - ko je Dino Prižmić?

Dino Prižmić je na svet došao sedam meseci nakon Đokovićevog debija na grend slemovima. Celih 19 godina kasnije, Splićanin debituje na istom mestu gde i Novak, i to baš protiv jednog od svojih idola. Slučajno ili ne, počeci u karijeri Hrvata u obrisima podsećaju na početke najvećeg tenisera svih vremena
Hrvat nije bio rođen kad je Nole igrao na Australijan openu - ko je Dino Prižmić?Getty © Adam Pretty / Staff / Srdjan Stevanovic / Stringer

Novak Đoković je u karijeri odigrao 1383 meča u singlu protiv 357 različitih tenisera. Ali uprkos tome što igra 22. sezonu na ATP turu, najbolji teniser sveta još uvek se susreće sa novim stvarima.

Tako će desetostruki šampion Australijan opena u nedelju krenuti u odbranu trofeja protiv momka koji nije bio rođen kada je Đoković nastupio na prvom grend slemu u karijeri.

Bilo je to u januaru 2005. godine. Golobradi tinejdžer sa Banjice izgubio je u prvom kolu Australijan opena protiv Marata Safina. Potonji osvajač trofeja u Melburnu te godine dozvolio je još uvek 17-godišnjem Đokoviću tek tri gema u čitavom meču.

Novak je bio kvalifikant i debitant na grend slemovima. Baš kao i njegov rival 19 godina kasnije - Hrvat Dino Prižmić.

Momak iz Splita rodio se u avgustu 2005. godine, čitavih sedam meseci nakon Đokovićevog grend slem debija. Sada kada je odrastao i stasao, Dinu se putevi ukrštaju sa njegovim idolom. I ne po prvi put.

Prižmić je jedan od najvećih talenata među današnjim tinejdžerima.

Kao i svi Splićani, i Dino je kao dečak zavoleo fudbal i trenirao ga je od pete do 11. godine. Bio je zadnji vezni, ali je shvatio da ga u tenisu čekaju velike stvari.

Već sa 14 godina postao je pojedinačni vicešampion Evrope - na onom istom takmičenju koje je Đoković osvojio davne 2001. godine.

U Hrvatskoj su brzo shvatili kakvog talenta imaju pred sobom, pa ga je "pod svoje" uzeo Ivan Ljubičić - nekada Đokovićev sparing partner u akademiji italijanskog trenera Rikarda Pjatija, kada je Nole tek počinjao karijeru, kasnije Novakov rival i na terenu i van terena, kao trener Rodžera Federera.

Prižmić se zbog saradnje sa Ljubičićem preselio u Zagreb, ali mu se najveći juniorski trofeji "nisu dali" - izgubio je i u finalu Evropskog prvenstva za dečake do 18 godina.

No, Prižmićevi putevi su tek počinjali da se ukrštaju sa legendarnim Srbinom.

U leto 2022. je zaigrao na svom prvom ATP turniru u karijeri, u hrvatskom Umagu, gde je izgubio u prvom kolu protiv Bernabe Zapate Miraljesa. Slično kao Đoković 2004. - kada je 17-godišnji Nole zaigrao na svom prvom ATP turniru u karijeri, baš u Umagu, takođe izgubivši u prvom kolu.

A onda, Prižmić je u proleće 2023. prvi put prošao kroz kvalifikacije do glavnog žreba ATP turnira.

Bilo je to na Srpska openu u Banjaluci, takmičenju u organizaciji - porodice Đoković. Pobedio je Dujea Ajdukovića i Žombora Piroša i tako stigao do prvog ATP četvrtfinala.

Kulminacija sezone na šljaci, Prižmićeve omiljene podloge, usledila je na Rolan Garosu. Tog 10. juna, Hrvatska je dobila novog grend slem šampiona u juniorskoj konkurenciji - dan pre nego što će Novak Đoković podići rekordni 23. grend slem trofej u karijeri pobedom nad Kasperom Rudom.

Prižmić je još tada otkrio da mu je Novak jedan od omiljenih igrača i da mu je neverovatno kako i kada gubi 2:0 u setovima ima osećaj da će Srbin pobediti.

Krajem 2023. godine, Prižmić je stigao do svog najvišeg plasmana na 155. mesto ATP liste, a u Stokholmu je ostvario i pobedu karijere - protiv Čeha Jiržija Lehečke. To je, uostalom, i razlog zbog čega Đoković neće potceniti Splićanina.

Možda se Nole i dodatno potrudi da postane Prižmiću što je njemu bio Marat Safin 19 godina ranije.

image