Sport

Đoković se mučio tri sata, pa pokazao Hrvatu ko je gazda na Australijan openu

Najbolji teniser sveta teže nego očekivano zabeležio je pobedu u prvom kolu Australijan opena, njegovu 90. u karijeri na ovom turniru
Đoković se mučio tri sata, pa pokazao Hrvatu ko je gazda na Australijan openuGetty © Julian Finney / Staff

Novak Đoković je ostvario pobedu u prvom kolu Australijan opena protiv talentovanog Dina Prižmića 3:1, po setovima 6:2, 6:7, 6:3 i 6:4.

Bio je to neočekivano težak meč, dug četiri sata i jedan minut, ali je Đoković uspeo da ipak pokaže 18-godišnjem Hrvatu da na "Rod Lejver areni" pitanje pobednika ne sme da se postavlja.

Đoković je krenuo u pohod na 11. Australijan open i 25. grend slem trofej, ostvarivši 90. pobedu na prvom grend slem turniru. Da se i u poznim godinama njegove blistave karijere neke stvari dešavaju po prvi put, pokazuje da je ovo bio njegov najduži meč u karijeri kada se radi i o prvim kolima grend slemova.

Novak je odlično počeo, napravio dva brejka u prvom setu i bez većih problema. Ipak, kada je Prižmić uspeo da se oslobodi, pokazao je svu raskoš svog talenta i da je i te kako zaslužio prolaz do glavnog žreba kroz kvalifikacije.

Imao je prednost brejka u drugom setu, ali ga je na kraju osvojio u taj-brejku. To je bio njegov prvi dobijeni taj-brejk na ATP turu i to protiv verovatno najboljeg igrača u odlučujućim gemovima u istoriji tenisa.

Vodio je Prižmić i u trećem setu, imao je brejk prednosti, ali je tada Novak odlučio da "doda gas". Osvojio je narednih osam gemova u nizu, osvojio treći set i prva četiri gema u četvrtom.

Kao da je tada Novak opet malo usporio, dozvolio je Prižmiću da se malo opet približi, ali ne i da produži meč koliko bi želeo - Đoković je stigao do trijumfa i plasmana u drugo kolo.

  • 14. jan 2024 • 13:17

    13:17

    Gotovo je - pobeda Đokovića 3:1 (6:2, 6:7, 6:3, 6:4)

    Najbolji teniser sveta teže nego očekivano zabeležio je pobedu u prvom kolu Australijan opena, njegovu 90. u karijeri na ovom turniru.

    Pohod na 11. trofej u Melburnu počeo je borbom dugom četiri sata, ali uprkos mučenju u većem delu meča, uspeo je da podigne nivo igre u ključnim trenucima i savlada 18-godišnjeg Dina Prižmića.

  • 13:11

    Novak propustio četiri meč lopte - 5:4

    Servirao je Prižmić za ostanak u meču, bilo je 0:40 i uspeo je da se izvuče, a potom i na još jednu meč loptu je ostao miran.

    Đoković nikako da završi ovaj već izuzetno dugačak meč.

  • 13:03

    Rutinski gem za Novaka - 5:3

    Đoković je na jedan gem od plasmana u drugo kolo. Već se bližimo kraju četvrtog sata...

  • 12:54

    Brejk Prižmića - 4:2 u četvrtom setu

    Kao da se Novak malo opustio posle dva brejka prednosti, pao mu je tonus i Hrvat uspeva da vrati jedan brejk.

    Istina, imao je mnogo sreće zbog vrha mreže na toj drugoj brejk lopti u gemu, ali možda ju je i zaslužio jer je ponovo malo podigao nivo igre posle one serije Đokovića.

  • 12:46

    Prižmić prekida seriju 8:0 - sada je 4:1

    Osvojio je Đoković osam gemova u nizu, poslednja četiri u trećem i prva četiri u četvrtom setu. Sada Prižmić uspeva da lepom kombinacijom servisa i forhenda iskoristi drugu gem loptu u gemu.

    Ipak, Novak i dalje ima dva velika brejka prednosti.

  • 12:37

    Novi brejk Đokovića - 3:0!

    Osvaja Đoković sedmi gem u nizu! Došle su stvari konačno na svoje mesto, od 2:3 u trećem setu, samo Novak osvaja gemove.

    Sada je napravio i drugi brejk u četvrtom setu i ima veliku prednost. Prižmić je "pao", ne može više da drži onaj strašan nivo igre koji je pokazivao u prva tri sata meča.

  • 12:28

    Brejk Novaka na startu četvrtog seta - 1:0!

    Odlično, Đoković odmah pokazuje Prižmiću da nema nameru da i ovaj set igra tako dugo kao prethodni.

    Treći je trajao čak 71 minuta iako je odigrano samo devet gemova. Odlično je Novak izgradio poen na brejk lopti i posle smeča stiže do gema na servis rivala.

  • 12:24

    Novakov urlik po osvajanju seta

  • 12:17

    Evo ga - Đoković osvaja treći set! 6:2, 6:7, 6:3!

    Ponovo se mučio Novak u svom servis gemu, počelo se od 0:30, bilo je opasno na 30:30, ali je uspeo da nekako stigne do set lopte posle duge razmene.

    Prvu set loptu je i iskoristio za vođstvo od 2:1 u setovima posle tri sata igre!

    Ogroman, ogroman urlik Đokovića nakon osvojenog seta!

  • 12:10

    Evo brejka - Đoković vodi 5:3!

    Konačno, Đoković stiže do brejka u pravom trenutku. Dugačak poen na brejk loptu je uspeo da reši u svoju korist i sada će servirati za vođstvo u setovima.

    Ali neverovatno je da je Novak na ovom meču već napravio 40 neiznuđenih grešaka.

image