Sport

Mesiju nagrada, ali za Srbe nije najbolji - ovako su glasali Piksi i Tadić

Lionel Mesi proglašen je za najboljeg fudbalera sveta u 2023. godini u izboru FIFA, a takvu nagradu dobio je zahvaljujući glasovima selektora i kapitena nacionalnih timova, kao i sportskih novinara iz svih krajeva sveta
Mesiju nagrada, ali za Srbe nije najbolji - ovako su glasali Piksi i TadićGetty © Aurelien Meunier / Stringer / ATAImages / Milan Maricic

Poznato je i kako su u izboru glasali selektor Srbije Dragan Stojković Piksi i kapiten Dušan Tadić. Nijedan od njih dvojice nije legendarnog Argentinca stavio na prvo mesto.

Što se tiče Piksijevog izbora, on je na prvo mesto stavio Norvežanina Erlinga Holanda iz Mančester sitija, na drugo Kilijana Mbapea iz PSŽ-a i potom Rodrija na treće, takođe iz Mančester sitija.

Tadić, sa druge strane, za najboljeg fudbalera sveta protekle godine smatra Kevina de Brujnea kom je dao maksimalnih pet poena. Na drugom mestu je Lionel Mesi, a na trećem Mbape.

Nagradu za najboljeg fudbalera na svetu FIFA dodeljuje od 2016. godine, a Lionel Mesi je rekorder sa tri osvojena priznanja. Argnetinski fudbaler je 2019, 2022. i 2023. godine bio najbolji na planeti, 2016, 2017. i 2021. godine završio je na drugoj poziciji, a 2020. godine je završio trećeplasiran.

Pored njega su nagradu po dva puta osvajali Kristijano Ronaldo i Robert Levandovski, dok je jednom Luka Modrić bio najbolji fudbaler sveta po FIFA izboru.

image