Sport

Šta zna dete ko je Karolina Voznjacki – Rusija ima još jednu tenisku zvezdu

Ruski ženski tenis ponovo je u velikom naletu
Šta zna dete ko je Karolina Voznjacki – Rusija ima još jednu tenisku zvezduGetty © Kelly Defina / Stringer

Nije samo Mira Andrejeva devojka koja je zaludela teniski svet u Melburnu, već je to učinila još jedna mlada Ruskinja.

Marija Timofejeva, 20-godišnjakinja iz Moskve, igra turnir karijere i obezbedila je plasman u treće kolo Australijan opena.

Timofejeva, koja je prethodno prošla kvalifikacije, u prvoj rundi je eliminisala veteranku Alize Korne u dva seta, da bi onda ostvarila i pobedu karijere nad Karolinom Voznjacki, rezultatom 1:6, 6:4, 6:1.

Mlada igračica trenutno zauzima 170. mesto na VTA rang-listi i do sada nije uspevala da se plasira u glavni žreb na nekom od grend slemova. Konačno je to uspela i usledio je pravi "bum" na terenima Melburn parka.

Duel druge runde doneo joj je nastup na "Džon Kejn areni", trećem po veličini stadionu u kompleksu i sudar sa šampionkom iz 2018. godine.

Voznjacki je briljantno počela i za 46 minuta igre u prvom setu prepustila rivalki samo jedan gem.

Očigledna je bila nervoza kod Marije, koja se i na početku drugog dela našla u zaostatku. Dankinja je povela 2:0, a onda imala i brejk loptu za 3:0. Niko tada nije pomislio da će uslediti veliki preokret.

Ruskinja se izvukla, a onda protutnjala kroz treći set za najveći uspeh u karijeri.

Nju sada očekuje okršaj sa Brazilkom Beatris Hadad Majom, koja je postavljena za desetu nositeljku.

Timofejeva je do dolaska u Australiju odigrala samo jedan meč na VTA turu, a sada je čeka i ogroman skok na listi, od preko 50 pozicija. Trenutno je projektovana na 118. poziciju na svetu, ali i to može da se promeni.

Uspesi na prvom grend slemu stavili su je u žižu javnosti i "preko noći" je postala popularna. Pre početka duela, imala je 6.029 pratilaca na društvenoj mreži Instagram, a sada ih ima preko 14.000 i taj broj i dalje raste.

"To je ludo. Pogledala sam Instagram i pomislila: 'Šta se, dođavola, dogodilo?'", rekla je Timofejeva.

"Radila sam na Instagramu tri godine i imala 5.000 pratilaca, a sada otvorim i vidim da sam dobila još osam hiljada za jedan meč. Ludo!"

Podsetimo, Mira Andrejeva, koja ima samo 16 godina, plasirala se takođe u treću rundu eliminisavši šestu favoritkinju Ons Žaber sa 6:0, 6:2.

Rusko čudo od deteta je nadomak Top 30 i jasno je da "zbornaja" ima generaciju mladih i kvalitetnih teniserki koje ovu zemlju mogu da vrate tamo gde joj je i mesto – u sam vrh.

Ne tako veliko, ali i dalje iznenađenje priredila je Anastasija Zaharova koja je rutisnki pobedila Kaju Juvan rezultatom 6:1, 6:1.

Anastasija je takođe mlada nada ruskog tenisa, ima tek 21 godinu i 190. je na VTA rang-listi, a samo dva gema dopustila je protivnici koja je 104. teniserka sveta.

Australijan open se igra za nagradni fond od 59,1 milion američkih dolara, a titulu brani Arina Sabalenka.

image