Sport

Đoković je mentalna i fizička gromada – Srbin jači od Popirina i publike za treće kolo Melburna!

Najbolji teniser svih vremena još jednom je potvrdio koliko je fizički i mentalno jak i nastavio pohod na novu titulu u Melburnu
Đoković je mentalna i fizička gromada – Srbin jači od Popirina i publike za treće kolo Melburna!© Tanjug/AP Photo/Asanka Brendon Ratnayake

Novak Đoković plasirao se u treće kolo Australijan opena pobedom nad domaćim predstavnikom Aleksejem Popirinom, rezultatom 6:3, 4:6, 7:6 (7:4), 6:3.

Bila je ovo 91. pobeda najvećeg u istoriji na prvom grend slemu, 30. uzastopna, a 77. na "Rod Lejver areni", čime se izjednačio sa rekorderkom Serenom Vilijams.

Duel na "Rod Lejver areni" bio je pravi rolerkoster i vrlo lako je moglo da se desi da potraje duže, ali je Srbin bio najbolji kada je to bilo najpotrebnije.

Iskoristio je na startu iskustvo i malo pomalo načinjao odbrambeni oklop rivala. Brejk je "visio u vazduhu" i Novak ga je napravio u idealnom trenutku – u devetom gemu.

Odservirao je za vođstvo u setovima i tada se očekivalo da dodatno stisne papučicu gasa.

Dogodilo se potpuno suprotno – jedan traljav gem bio je dovoljan da prednost pređe na stranu domaćeg igrača, koji je dobio dodatno samopouzdanje.

Popirin je sjajno servirao, nije davao ni promil šanse svetskom "broju 1" i stigao na korak do izjednačenja. Tada je Đoković ubacio u brzinu više, vratio brejk i opet mogao da slomi otpor rivala.

Ni tada to nije učinio, još nekoliko jeftinih grešaka i drugi set je otišao u ruke Alekseju.

Tada je "momentum" potpuno prešao na stranu momka iz Sidneja, publika se uključila maksimalno, a Đokovićeva igra počela da slabi. Izdržavao je branilac titule nalete, da bi u desetom gemu bili viđeni verovatno odlučujući trenuci.

Katastrofalne odluke na terenu donosio je Novak i morao je da se suoči sa tri vezane set lopte. Bilo je 0:40, ali je sve uspeo da ih spasi. Kao i u mnogo slučajeva tokom njegove karijere, bio je lošiji igrač, ali uspešniji i mentalno stabilniji na terenu.

Izborio je taj-brejk i dobio treći set, što mu je prvi od početka godine koji je rešio u svoju korist, pošto je prethodna dva izgubio.

Takav ishod iznervirao je mnoge prisutne na tribinama. Novak je čak i ušao u otvorenu raspravu sa jednim navijačem, ali kao što to obično biva, tu energiju je iskoristio kao pogonsko gorivo.

Jedan brejk u četvrtom setu bio je dovoljan i posao je završio za nešto više od tri sata.

Đokovića u narednoj rundi očekuje duel sa Tomasom Ečeverijem, koji je eliminisao Gaela Monfisa.

Australijan open se igra za nagradni fond od 59,1 milion američkih dolara.

  • 17. jan 2024 • 13:54

    13:54

    6:3, 4:6, 7:6 (7:4), 6:3 – Kraj! Đoković je pobedio Popirina!

    Težak, napet meč, ali nova pobeda Novaka Đokovića. Srbin je savladao domaćeg predstavnika Alekseja Popirina rezultatom 6:3, 4:6, 7:6 (7:4), 6:3.

  • 13:46

    6:3, 4:6, 7:6 (7:4), 4:2 – Đoković pravi brejk!

    Savršen gem Đokovića! Ritern je konačno funkcionisao na đokovićevskom nivou i odmah su tu brejk lopte. Tri uzastopne, ali je prva bila dovoljna za vođstvo od 4:2 u četvrtom setu.

  • 13:41

    6:3, 4:6, 7:6 (7:4), 3:2 – Zatišje pred buru

    Sada se igra "gem za gem" i nema previše uzbuđenja i problema za servere. Na sredini smo četvrtog seta i jasno je da je ovo zatišje pred buru u završnici.

  • 13:30

    6:3, 4:6, 7:6 (7:4), 1:1 – Novak mnogo sigurniji na početku meča

    Za razliku od gemova u trećem, već prvi u četvrtom setu je bio mnogo sigurniji za Đokovića. Novak je odservirao odlično i veoma brzo upisao "jedinicu". Istom merom uzvratio je i Popirin.

  • 13:20

    6:3, 4:6, 7:6 (7:4) – Tajbrejković dobio treći set za 2-1!

    Konačno je proradio Đoković kada je bilo najpotrebnije. "Momentum" je posle spasenih set lopti bio na njegovoj strani i uspeo je odmah da napravi mini brejk. Popirin ga je vratio, ali posle još jednog povratka za Australijanca nije bilo. U poslednjem poenu viđena je duga razmena i sjajna forhend dijagonala za 6:3, 4:6, 7:6 (7:4).

  • 13:10

    6:3, 4:6, 6:6 – Pobednika trećeg seta odlučuje taj-brejk

    Treći put od početka godine Đoković će igrati taj-brejk. Izgubio je oba, sada je vreme da jedan i dobije.

  • 13:03

    6:3, 4:6, 5:5 – Novak hodao po ivici ambisa

    Srca mnogih Novakovih navijača stala su kada je jeftinim greškama u desetom gemu trećeg seta rivalu omogućio tri prilike za vođstvo od 1-2. Imao je Popirin 0:40, ali je Đoković uspeo nekako da se izvuče. Hodao je po ivici ambisa, ali i pokazao zašto je najbolji na svetu. Dobio je gem od skoro deset minuta i izjednačio na 6:3, 4:6, 5:5.

  • 12:46

    6:3, 4:6, 4:4 – Rovovska borba u trećem setu

    Nastavlja se velika borba u trećem setu i Đoković ponovo uspeva da se izvuče iz neugodne situacije. Dobra dva servisa na 30:30 i rezultat je 4:4.

  • 12:33

    Australijanac tražio medicinski tajm-aut

    Popirin je u pauzi između gemova zatražio medicinski tajm-aut. Oseća bol u listu leve noge i ima problema prilikom servisa. Ipak, ne deluje da je nešto previše ozbiljno.

  • 12:28

    6:3, 4:6, 2:3 – Novaku fali pola koraka za brejk

    I dalje Novak ne uspeva da ugrozi rivala, iako je u petom gemu trećeg seta bio najbliže šansi. Imao je 15:30, onda i aktivan poen na 30:30, ali ih je sve izgubio. Popirin i dalje vodi.

image