Đoković je mentalna i fizička gromada – Srbin jači od Popirina i publike za treće kolo Melburna!

Najbolji teniser svih vremena još jednom je potvrdio koliko je fizički i mentalno jak i nastavio pohod na novu titulu u Melburnu

Novak Đoković plasirao se u treće kolo Australijan opena pobedom nad domaćim predstavnikom Aleksejem Popirinom, rezultatom 6:3, 4:6, 7:6 (7:4), 6:3.

Bila je ovo 91. pobeda najvećeg u istoriji na prvom grend slemu, 30. uzastopna, a 77. na "Rod Lejver areni", čime se izjednačio sa rekorderkom Serenom Vilijams.

Duel na "Rod Lejver areni" bio je pravi rolerkoster i vrlo lako je moglo da se desi da potraje duže, ali je Srbin bio najbolji kada je to bilo najpotrebnije.

Iskoristio je na startu iskustvo i malo pomalo načinjao odbrambeni oklop rivala. Brejk je "visio u vazduhu" i Novak ga je napravio u idealnom trenutku – u devetom gemu.

Odservirao je za vođstvo u setovima i tada se očekivalo da dodatno stisne papučicu gasa.

Dogodilo se potpuno suprotno – jedan traljav gem bio je dovoljan da prednost pređe na stranu domaćeg igrača, koji je dobio dodatno samopouzdanje.

Popirin je sjajno servirao, nije davao ni promil šanse svetskom "broju 1" i stigao na korak do izjednačenja. Tada je Đoković ubacio u brzinu više, vratio brejk i opet mogao da slomi otpor rivala.

Ni tada to nije učinio, još nekoliko jeftinih grešaka i drugi set je otišao u ruke Alekseju.

Tada je "momentum" potpuno prešao na stranu momka iz Sidneja, publika se uključila maksimalno, a Đokovićeva igra počela da slabi. Izdržavao je branilac titule nalete, da bi u desetom gemu bili viđeni verovatno odlučujući trenuci.

Katastrofalne odluke na terenu donosio je Novak i morao je da se suoči sa tri vezane set lopte. Bilo je 0:40, ali je sve uspeo da ih spasi. Kao i u mnogo slučajeva tokom njegove karijere, bio je lošiji igrač, ali uspešniji i mentalno stabilniji na terenu.

Izborio je taj-brejk i dobio treći set, što mu je prvi od početka godine koji je rešio u svoju korist, pošto je prethodna dva izgubio.

Takav ishod iznervirao je mnoge prisutne na tribinama. Novak je čak i ušao u otvorenu raspravu sa jednim navijačem, ali kao što to obično biva, tu energiju je iskoristio kao pogonsko gorivo.

Jedan brejk u četvrtom setu bio je dovoljan i posao je završio za nešto više od tri sata.

Đokovića u narednoj rundi očekuje duel sa Tomasom Ečeverijem, koji je eliminisao Gaela Monfisa.

Australijan open se igra za nagradni fond od 59,1 milion američkih dolara.

17. jan 2024 • 13:54

6:3, 4:6, 7:6 (7:4), 6:3 – Kraj! Đoković je pobedio Popirina!

Težak, napet meč, ali nova pobeda Novaka Đokovića. Srbin je savladao domaćeg predstavnika Alekseja Popirina rezultatom 6:3, 4:6, 7:6 (7:4), 6:3.

6:3, 4:6, 7:6 (7:4), 4:2 – Đoković pravi brejk!

Savršen gem Đokovića! Ritern je konačno funkcionisao na đokovićevskom nivou i odmah su tu brejk lopte. Tri uzastopne, ali je prva bila dovoljna za vođstvo od 4:2 u četvrtom setu.

6:3, 4:6, 7:6 (7:4), 3:2 – Zatišje pred buru

Sada se igra "gem za gem" i nema previše uzbuđenja i problema za servere. Na sredini smo četvrtog seta i jasno je da je ovo zatišje pred buru u završnici.

6:3, 4:6, 7:6 (7:4), 1:1 – Novak mnogo sigurniji na početku meča

Za razliku od gemova u trećem, već prvi u četvrtom setu je bio mnogo sigurniji za Đokovića. Novak je odservirao odlično i veoma brzo upisao "jedinicu". Istom merom uzvratio je i Popirin.

6:3, 4:6, 7:6 (7:4) – Tajbrejković dobio treći set za 2-1!

Konačno je proradio Đoković kada je bilo najpotrebnije. "Momentum" je posle spasenih set lopti bio na njegovoj strani i uspeo je odmah da napravi mini brejk. Popirin ga je vratio, ali posle još jednog povratka za Australijanca nije bilo. U poslednjem poenu viđena je duga razmena i sjajna forhend dijagonala za 6:3, 4:6, 7:6 (7:4).

6:3, 4:6, 6:6 – Pobednika trećeg seta odlučuje taj-brejk

Treći put od početka godine Đoković će igrati taj-brejk. Izgubio je oba, sada je vreme da jedan i dobije.

6:3, 4:6, 5:5 – Novak hodao po ivici ambisa

Srca mnogih Novakovih navijača stala su kada je jeftinim greškama u desetom gemu trećeg seta rivalu omogućio tri prilike za vođstvo od 1-2. Imao je Popirin 0:40, ali je Đoković uspeo nekako da se izvuče. Hodao je po ivici ambisa, ali i pokazao zašto je najbolji na svetu. Dobio je gem od skoro deset minuta i izjednačio na 6:3, 4:6, 5:5.

6:3, 4:6, 4:4 – Rovovska borba u trećem setu

Nastavlja se velika borba u trećem setu i Đoković ponovo uspeva da se izvuče iz neugodne situacije. Dobra dva servisa na 30:30 i rezultat je 4:4.

Australijanac tražio medicinski tajm-aut

Popirin je u pauzi između gemova zatražio medicinski tajm-aut. Oseća bol u listu leve noge i ima problema prilikom servisa. Ipak, ne deluje da je nešto previše ozbiljno.

6:3, 4:6, 2:3 – Novaku fali pola koraka za brejk

I dalje Novak ne uspeva da ugrozi rivala, iako je u petom gemu trećeg seta bio najbliže šansi. Imao je 15:30, onda i aktivan poen na 30:30, ali ih je sve izgubio. Popirin i dalje vodi.

6:3, 4:6, 1:2 – Australijanac je u naletu

Uloge na terenu su se obrnule i sada je Popirin taj koji diktira ritam poena. Đoković se nekako drži i za sada je uspeo da izbegne poteškoće na svoj servis.

6:3, 4:6 – Đoković izgubio drugi set, Popirin izjednačio na 1-1

Radost Novakovih navijača kratko je trajala jer je sada on greškama vratio uslugu rivalu. Forhend je ubacio u mrežu i Popirin je dobio dve set loptu. Na prvoj je Srbin pogodio as, ali je kod druge protivnik odigrao prvo skraćenu loptu, a onda i sjajan lob za izjednačenje u setovima – 6:3, 4:6.

6:3, 4:5 – Đoković pravi brejk!

Iako nije uspevao ni da "primiriše" šansi, Đoković je napravio brejk u trenutku kada je to bilo najbitnije. Servirao je Popirin za izjednačenje, ali je sada Novak ubacio svaki ritern u teren. Aleksej se stegao, napravio nekoliko grešaka i odmah se našao u situaciji da brani 0:40. Dve prilike je neutralisao, ali je kod treće forhend otišao daleko iza osnovne linije za 6:3, 4:5.

6:3, 2:5 – Popirin ne popušta

Sada kao u transu servira Popirin i ne daje ni promil šanse Đokoviću. Dolazi na korak do izjednačenja.

6:3, 1:3 – Novak pretrpeo brejk u drugom setu

Nakon osvajanja prvog seta, došlo je do pada u Đokovićevoj igri. Povećao je broj grešaka, a istovremeno, Australijanac je zaigrao sigurnije. To je rezultiralo brejkom, posle kojeg Aleksej ima prednost u drugom setu – 6:3, 1:4.

6:4, 1:1 – Po gem na početku drugog seta

Prvi put od početka meča na Novakov servis rezultat je bio 30:30, ali to nije mnogo uznemirilo branioca titule. Dva sigurna servisa i upisao je prvi gem i u drugom setu – 6:3, 1:1.

6:3 – Novak dobio prvi set

Rutinski je Novak potvrdio stečenu prednost i nakon 40 minuta došao do prvog seta – 6:3.

5:3 – Đoković napravio brejk!

Brejk u pravom trenutku i to zahvaljujući sjajnoj defanzivi. Dobio je Đoković jedan poen od više od 25 udaraca kojim je trasirao put ka brejku. Njime je poveo 5:3 i na korak je do osvajanja uvodnog seta.

4:3 – Australijanac nekako odoleva

Deluje da je samo pitanje kada će Đoković doći do brejka, ali to do sada nije uspeo. Kada god bi se suočio sa brejk loptama, Popirin bi po pravilu pogodio sjajan prvi servis. Za sada nije popustio, ali će Novak nastaviti pritisak – 4:3.

2:2 – Novak propustio brejk loptu

U četvrtom gemu desetostruki šampion je pojačao pritisak i iskoristio nešto slabiji servis rivala. Došao je do 30:40 i imao priliku za brejk. Međutim, tada je Popirinu proradio početni udarac i on je uspeo da se izvuče i izjednači na 2:2.

2:1 – Bez brejka na početku meča

Novak je priznao posle prvog kola da oseća posledice prehlade, ali to se ne oseća u njegovoj igri. Međutim, i Popirin je lepo ušao u meč, oslanja se na snažan servis i on je lako došao do prvog gema. Rezultat je 2:1.

1:0 – Đoković sigurno započeo meč

Očekivano, Novak je izabrao da servisa prilikom bacanja novčića i to je učinio veoma sigurno. U prvom gemu je izgubio samo jedan poen i lako došao do 1:0.

Počeo je meč Đokovića i Popirina

Prvi na servisu je svetski "broj 1".

Analiza predstojećeg duela

Dobrodošli!

Dobrodošli na lajv blog meča drugog kola Australijan opena između Novaka Đokovića i Alekseja Popirina.