Može li dečak iz Dagestana da spasi Mančester junajted?

"Old Traford" je uvek bilo mesto na kojem su sanjani veliki snovi. Navijačima je java godinama ružnija od sna, zbog čega su i očekivanja iz godine u godinu sve veća. Njih bi, u skorijoj budućnosti, mogao da ispuni jedan dečak iz Rusije

Najveći biser akademije koja je tokom skoro jednog veka postojanja izbacila imena poput sera Bobija Čarltona, Džordža Besta, Dankana Edvardsa, Rajana Gigsa, Pola Skolsa, Dejvida Bekama, Pola Pogbe i Markusa Rašforda dolazi iz Rusije.

Njegovo ime je Amir Ibragimov, momak koji ima samo 15 godina, ali nastupa za nekoliko različitih "godišta".

Ibragimov igra na poziciji ofanzivnog veznog igrača i još jednom se našao u centru pažnje ostrvskih medija, kada je za U16 ekipu "crvenih đavola" postigao sva četiri pogotka u trijumfu nad Njukaslom od 4:1.

Mladi Rus mogao bi da bude stub novog Junajteda u kojem se očekuju korenite promene nakon što je britanski milijarder ser Džim Retklif kupio 25 odsto vlasništva najvećeg engleskog kluba.

Retklif je za četvrtinu vlasničkog udela izdvojio skoro milijardu i po evra, planira momentalno ulaganje od 270 miliona evropskih novčanica, a odmah je stavio do znanja da želi da se pita o infrastrukturi i sportskom sektoru.

Klub je skoro dve decenije u vlasništvu porodice Glejzer koja ga je, sa vrha evropskog fudbala, bacila na samo dno.

Sve su učestalije i intenzivnije priče da bi "Teatar snova" mogao da bude srušen zarad izgradnje novog, modernijeg stadiona, ali je jasno i da će klub morati da se vrati korenima, odnosno igračima iz svoje akademije.

Prvi koji bi mogao da krene stazama slavnih prethodnika jeste dečak koji je već imao priliku da iskusi život profesionalca. U aprilu je, na poziv menadžera Erika ten Haga, trenirao sa prvim timom, što je bio još jedan stepenik ka vrhu.

Amir je sa porodicom iz rodnog Dagestana stigao u Englesku kada je imao 11 godina i fudbalsku karijeru počeo je u Šefild junajtedu. Usledila je selidba u Mančester koji je pobedio najveće konkurente, gde je vrlo brzo zaslužio kapitensku traku.

U avgustu 2022. godine je potpisao prvi ugovor sa Junajtedom, a nekoliko meseci kasnije, u januaru, potrudio se da ga dobro zapamte navijači najvećeg rivala.

U ligi za igrače do 16 godina, Ibragimov je postigao pobedonosni pogodak protiv Liverpula, da bi onda otišao da pomogne i U18 selekciji. Mančester je trijumfovao rezultatom 3:2 uz još jednu sjajnu partiju mladog Rusa.

Trener Radusio King, koji je nadgledao njegovu probu u Junajtedu, za britanske medije opisao je o kakvom se fudbaleru radi.

"Ono što me najviše impresionira kod njega je taj mentalitet zbog kojeg nikada ne odustaje", istakao je King.

"Ako vam je potreban neko da sprinta u poslednjim sekundama kako bi sprečio protivnički kontranapad, to je klinac za vas."

Trener dodaje da mladi Amir ima sve uslove za uspeh i da ga podseća na jednog velikana koji je pisao istoriju na "Old Trafordu".

"Nisam video mnogo onih koji mogu da trče kao on. Vidim ga na poziciji 'desetke', uloga koju je imao Vejn Runi – da probija napred, menja stranu, uklizava, napada... Recite šta god želite, on će uraditi. Takođe, ne želimo da Amir izgubi svoju kreativnost i poletnost, a kao trener koji je zadužen za tehniku, verujem da ima sve adute za uspeh."

Pored izuzetne posvećenosti i fizičkih predispozicija, odlikuje ga i pravi pristup sportu, kao i fer-plej.

U utakmici protiv Totenhema pao je u kaznenom prostoru i sudija je, uprkos protestima gostujućih igrača, pokazao na belu tačku. Ali Ibragimov, koji se sam sapleo u tom duelu, nije želeo da na nepošten način postigne pogodak i lagano je "dodao" loptu golmanu "pevaca".

Duel je završen nerešeno 2:2 i, bez obzira na to što je taj jedanaesterac mogao da bude odlučujući, mladi Rus je dobio niz pohvala zbog svoje odluke.

Popularnost u Engleskoj donela mu je i prvog velikog sponzora, pa Amir često objavljuje fotografije u novim kopačkama kompanije "Adidas".

Pored toga, posvećen je musliman i njegov snimak u kojem recituje jedan deo Kurana postao je viralan na društvenim mrežama.

Zanimljivo je da je Amir samo jedan član veoma talentovane sportske porodice.

Dva mlađa brata – Gazir i Muhamed – takođe su članovi Mančester junajteda, dok je najstariji, 19-godišnji Ibragim, profesionalni MMA borac. Do sada je u karijeri imao šest borbi i svih šest je rešio u svoju korist.

Kada je budućnost u pitanju, jasno je da bi u narednim sezonama trebalo da postane prvotimac Junajteda. Po isteku aktuelne saradnje imaće 17 godina i imaće mogućnost da potpiše profesionalni ugovor.

Na žalost navijača u Rusiji, odabrao je da nastupa za mlađe selekcije Engleske i već je upisao pet utakmica za reprezentaciju do 15 godina. Međutim, to ne mora da ga je "zbornaja" potpuno izgubila jer je mnogo primera igrača koji promene nacionalni tim u seniorskoj konkurenciji.