Prvi šok na Mundijalu, Saudijska Arabija nakon preokreta savladala Argentinu

Fudbaleri Saudijske Arabije savladali su nakon preokreta selekciju Argentine sa 2:1, u meču prvog kola grupe B na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Prvo pravo iznenađenje viđeno je na Mundijalu u Kataru, pošto je nakon preokreta, Sadijska Arabija savladala apsolutnog favorita – ekipu Argentine.

Neverovatan meč odigran je na "Lusailu", a retko ko je mogao da prognozira rasplet koji su priredile dve selekcije.

Odlično je počelo po Argentinu, koja je rano stigla do vođstva.

Igrao se osmi minut, kada je Romero oboren u šesnaestercu rivala, a sudija Vinčić je nakon korišćenja VAR tehnologije pokazao na belu tačku.

Siguran sa penala bio je Lionel Mesi, koji je hladnokrvno poslao golmana na jednu, a loptu na drugu stranu.

Tako se omaleni fudabler upisao u strelce u dresu Argentine na Mundijalima 2006, 2014. i 2018. i 2022. godine.

Pretekao je Mesi legendarne Gabrijela Batistutu, koji je postizao golove u dresu Argentine na Mundijalima 1994, 1998. i 2002. godine, kao i Dijega Armanda Maradonu 1982, 1986, 1994.

Argentinac je tek peti igrač u istoriji fudbala koji je postigao golove na četiri različita Svetska prvenstva, nakon Pelea, Uvea Zelera, Miroslava Klosea i Kristijana Ronalda.

Usledio je veoma zanimljiv period igre, u kojem je Argentina potpuno dominirala posedom, stvarala šanse, čak postigla tri gola, ali su oni poništeni zbog ofsajda u kojima su se nalazili Lautaro i Mesi.

Na poluvreme se otišlo rezultatom 1:0 za "gaučose", od kojih se očekivalo da će kad-tad postići drugi pogodak i tako mirnije privesti meč kraju i osvojiti sva tri boda.

Tako nisu mislili fudbaleri Saudijske Arabije, koji su u drugo poluvreme ušli znatno motivisaniji i energičniji od rivala.

Iznenadili su fudbaleri azijske zemlje kako Argentince, tako i generalno ljubitelje fudbala.

Visoko su stajali na terenu, želeli da igraju fudbal, da se nadmeću i da dođu do preokreta.

Uhvatili su Argentinu na spavanju i u kratkom roku ih potpuno šokirali i došli do preokreta.

U 48. minutu je Saudijska Arabija iskoristila sporije vraćanje Argentine, napravili odličnu kontru, u kojoj je Al Šehri pobegao Romeru i veoma preciznim udarcem savladao Martineza.

Samo pet minuta kasnije, potpuna ludnica na "Lusailu".

Al Davsari je prvo prihvatio loptu u šesnaestercu, potom izbacio dvojicu čuvara i postigao spektakularan pogodak, koji je svojom paradom ulepšao pogodak.

Od tog trenutka, do kraja meča, panično je Argentina pokušavala da postigne bar jedan pogodak.

Ređali su se opasni napadi i prilike za Mesija, Lautara, Di Mariju, De Paula, posle i Alvareza, ali se Saudijska Arabija hrabro, disciplinovano i organizovano branila do kraja meča.

Iz minuta u minut mogli su se čuti uzdasi navijača obe selekcije, a uprkos brojnim uzbuđenjima rezultat se nije menjao.

Saudijska Arabija tako je ostvarila istorijsku pobedu i rezultat, dok je sa druge strane Argentina na najgori način započela turnir u kojem je projektovana kao jedan od glavnih favorita za osvajanje.