Sport

Devojčice iz Rusije blistaju na Australijan openu

Novi dan – novi veliki uspeh ženskog ruskog tenisa u Melburnu
Devojčice iz Rusije blistaju na Australijan openuGetty © Julian Finney

Mira Andrejeva i Marija Timofejeva, devojčice iz Rusije koje su zablistale na Australijan openu, nastavile su svoju bajku i plasirale se u četvrto kolo.

Andrejeva, 16-godišnje čudo od deteta, napravila je pravo čudo i eliminisala Francuskinju Dajan Pari, rezultatom 1:6, 6:1, 7:6 (10:5).

Mira je prethodno pregazila šestu nositeljku Ons Žaber, a sada je i ona bila na pragu eliminacije.

Imala je set zaostatka, vratila se, ali u trećem, odlučujućem setu zaostajala dva brejka. Bilo je 1:5 u tom delu igre za Pari, pre nestvarnog preokreta Ruskinje. Igrala je, kako kaže, poen po poen i gem po gem, što joj je pomoglo da se vrati iz "debelog" minusa.

Novi uspeh doneće joj dodatni skok na VTA rang-listi i trenutno je projektovana na 32. poziciji.

Ona će u narednoj rundi igrati protiv pobednice meča Storm Hanter – Barbora Krejčikova.

Andrejevoj se predviđa zvezdana karijere i već se spominje kao buduća grend slem šampionka, pa njen meteorski uspeh toliko i ne čudi, ali zato je još jedna Ruskinja pokazala da ima igru za iste domete.

Marija Timofejeva, 20-godišnja Moskovljanka, ostvarila je trijumf karijere nad 10. igračicom sveta Beatriz Hadad Majom iz Brazila. Timofejeva je slavila rezultatom 7:6 (9:7), 6:3.

Na svom grend slem debiju je prošla u četvrtu rundu i to zahvaljujući izuzetnoj mentalnoj stabilnosti. U taj-brejku prvog seta je neutralisala set loptu i srušila Brazilku.

U drugom je tek petu meč loptu pretvorila u pobedu, na šta je imala zanimljiv komentar.

"Beatriz se sjajno nosila sa pritiskom. Molila sam se teniskom Bogu da mi pomogne. Udarci koje sam uspela da pogodim su njegova zasluga", kazala je Marija.

Ona će napraviti još veći skok od Andrejeve, napredovaće čak 70 pozicija i posle Vimbldona će prvi put u karijeri biti u Top 100.

Za plasman u četvrtfinale u Melburnu sa Ukrajinkom Martom Kostjuk, koja je eliminisala još jednu Ruskinju – Elinu Avanesjan.

Australijan open se igra za nagradni fond od 59,1 milion američkih dolara, a titulu brani Arina Sabalenka.

image