Argentina utehu traži u istoriji: Evo šta se desilo poslednji put kada je ovako započela Mundijal

Sportska vest dana svakako je šokantni poraz fudbalske reprezentacije Argentine od Saudijske Arabije u prvom kolu Svetskog prvenstva. Ovaj rezultat je sve iznenadio jer su Argentinci jedan od glavnih favorita za osvajanje prvenstva, ali mnogi zaboravljaju da nije prvi put da njihov nacionalni tim na ovakav način počinje učešće na Mundijalu.

Podatak da je koeficijent na pobedu Saudijske Arabije protiv Argentine u svakoj kladionici iznosio preko 20, dovoljno govori o tome kakve su se šanse davale jednom od autsajdera prvenstva protiv jednog od dva favorita.

Upravo ovakve utakmice daju šmek i draž Svetskom prvenstvu na kome uvek bude neko iznenađenje.

Mundijal u Italiji 1990. godine

Na Svetskom prvenstvu 1990. godine Argentinci su kao prvaci otvarali turnir i šok se dogodio već prvog dana. Kamerun ih je savladao minimalnim rezultatom.

Argentina se tada ekspresno oporavila od poraza, pa je u idućem susretu savladala Sovjetski Savez, a onda joj je u poslednjem kolu protiv Rumunije bio dovoljan bod, za osvajanje jednog od tri najbolja treća mesta i prolazak u drugi krug.

Finale

Nakon toga su Argentinci eliminisali Brazil u jednoj od najkontroverznijih utakmica u istoriji, a onda i Jugoslaviju boljim izvođenjem penala. U polufinalu je takođe nakon jedanaesteraca pala Italija, da bi tek u finalu doživeli poraz 1:0 od Nemačke.

Ovo je nešto što svakako može da im budi nadu, iako u ovom trenutnom formatu takmičenja četiri boda ne bi bila dovoljna.

Isto tako, igra će svakako morati biti bolja, budući da je tadašnja Argentina izgledala loše te su do finala došli uz mnogo sreće, ali i poteza kakve ne želimo viđati na fudbalskom terenu.

Sve oči uprte u Mesija

Lionel Mesi se posebno nalazi pod prismotrom celokupne javnosti i od njega će se očekivati da preuzme punu odgovornost i motiviše ekipu.

Ako je već negde morao da se dogodi poraz, svakako je bolje što se desio sada na startu kada još ima šanse da se uvide i isprave neke greške. Argentinci su svakako i dalje jedan od glavnih favorita za osvajanje Mundijala.

Argentina svoju iduću utakmicu igra u subotu 26. novembra protiv Meksika, a četiri dana potom sa Poljskom.