Siner razneo Đokovićevu tvrđavu – neprepoznatljivi Novak ostao bez finala!

Najbolji teniser sveta nije uspeo da se plasira u novo finale Australijan opena

Novak Đoković završio je učešće u polufinalu prvog grend slema u sezoni porazom od Janika Sinera, rezultatom 6:1, 6:2, 6:7 (6:8), 6:3.

Svetski "broj 1" odigrao je verovatno najlošiji meč u Melburnu u prethodnih desetak godina i umnogome pomogao Italijanu da sruši njegovu, do sada, neosvojivu tvrđavu.

Đoković je prvi put u karijeri poražen pošto se plasirao u polufinale Ozi opena (do sada je svaki put osvajao titulu) i prekinuta je njegova neverovatna serija od 33 trijumfa na Australijan openu.

Poslednji meč izgubio je od Hjeona Čunga 2018. godine u četvrtom kolu, nakon čega je osvojio četiri pehara.

Ništa nije funkcionisalo u igri branioca titule, servis ponajmanje, što potvrđuje činjenica da je pretrpeo pet brejkova. Više od sat vremena procenti su mu bili katastrofalni – ubacivao je tek oko 50% prvog servisa, osvajajući samo polovinu tih poena.

Ako i to nije bilo dovoljno, Italijanu je pomogao sa neverovatnih 29 neiznuđenih grešaka u uvodna dva seta. Na kraju ih je imao 54, dvostruko više nego momak sa druge strane mreže.

Sa takvom igrom nije bilo moguće pobediti ni mnogo slabijeg igrača od Sinera, koji je potvrdio da je trenutno možda i jedini koji može da pobedi Đokovića.

Jedini bljesak dobre igre viđen je krajem trećeg seta, kada je uprkos tome što nije imao niti jednu brejk loptu (tako je ostalo do kraja meča), izborio četvrti set u taj-brejku.

Međutim, on je bio kratkog daha i Italijan je ostvario treću pobedu u petom međusobnom meču.

Iako je jasno da je Srbin imao dan za zaborav, Janiku ne treba mu oduzeti ništa u ovom uspehu. Stizao je i moguće i nemoguće, servirao je savršeno, riternirao još bolje, veliki broj loptica padao je rivalu pod noge i praktično je Đokovića srušio njegovim oružjem.

Konstantno se trudio da bude agresivan i diktira ritam, napadao i forhendom i bekhendom, a u važnim trenucima pokazao i mentalnu stabilnost.

Nije popustio pri velikom vođstvu, ali ni kad se protivnik vratio, kao što je to bio slučaj na Vimbldonu pre godinu i po dana i sasvim zasluženo će igrati u svom prvom grend slem finalu.

Tamo će mu protivnik biti bolji iz drugog polufinala u kojem se sastaju Danil Medvedev i Aleksander Zverev.

Što se tiče Đokovića, posle mnogo vremena, tačnije skoro 2.200 dana (da, dobro ste pročitali), kao poražen napušta Melburn, a jedino može da bude zadovoljan što će ostati na prvoj poziciji na ATP rang-listi do 19. februara.

Australijan open, koji će dobiti novog šampiona, igra se za nagradni fond od 59,1 milion američkih dolara.

26. jan 2024 • 08:07

1:6, 2:6, 7:6 (8:6), 3:6 – Kraj meča! Đoković je izgubio u polufinalu od Sinera!

Posle tri sata i 21 minuta, Đoković je poražen od Janika Sinera, rezultatom 6:1, 6:2, 6:7 (6:8), 6:3.

1:6, 2:6, 7:6 (8:6), 2:5 – Novaka jedan gem deli od poraza

Ne uspeva Srbin da parira rivalu u razmenama. Dobio je gem u kojem je servirao, ali mu je Italijan uzvratio "sa nulom" i Novaka jedan korak deli od poraza.

1:6, 2:6, 7:6 (8:6), 1:4 – Siner potvrdio brejk

Prvi put posle dugo vremena "mirisalo" je na brejk loptu. Došao je Đoković nekoliko puta do djusa, ali bi tada, po pravilu. Siner odigrao najbolje poene. Izvukao se iz neugodne situacije i došao na dva koraka do trijumfa – 1:6, 2:6, 7:6 (8:6), 1:4.

1:6, 2:6, 7:6 (8:6), 1:3 – Đoković pretrpeo brejk

Ono što se nije dogodilo pre dva gema, jeste sada. Nažalost, Novak će morati da juri prednost rivala, iako je imao 40:0. Međutim, nastavio je da niže greške, Siner odlično vraćao servise i došao na korak do trijumfa.

1:6, 2:6, 7:6 (8:6), 1:1 – Đoković se izvukao na početku četvrtog seta

Ekspresno je Janik zaboravio gubitak seta, a onda nekim nestvarnim poenima došao do šanse na servis rivala. Suočio se Đoković sa tri brejk prilike, sve ih je neutralisao dobrim servisima i nekako se izvukao. Bilo bi mnogo teže da je morao da juri rezultat, ali sada na semaforu piše 1:6, 2:6, 7:6 (8:6), 1:1.

1:6, 2:6, 7:6 (8:6) – Đoković je živ i izborio je četvrti set!

Iako nije imao nijednu brejk priliku u tri čitava seta, Đoković je i dalje živ. Meč nije gotov dok on ne kaže, pa je tako izborio četvrti set u taj-brejku. Spasao je i meč loptu, uspeo da ukroti servise rivala, preživi tri mini brejka i dođe do 1:6, 2:6, 7:6 (8:6).

1:6, 2:6, 6:6 – Taj-brejk odlučuje pobedika trećeg seta

Tri seta su prošla, a Siner nije dozvolio protivniku niti jednu brejk šansu. Pobednika trećeg dela igre odlučiće dodatni gem.

1:6, 2:6, 6:5 – Meč nastavljen, Đoković dobio gem

Posle kraće pauze, Đoković je pogodio as na oduševljenje publike. U sledećem poenu imao je sreće, mreža mu je pomogla i otišao je na 1:6, 2:6, 6:5.

Prekid meča

U 11. gemu trećeg seta, pri rezultatu 5:5 (40:40) na servis Đokovića, došlo je do prekida meča. Nekome je pozlilo na tribinama, pozvana je hitna pomoć i duel je nakratko prekinut.

1:6, 2:6, 4:4 – Siner je nedodirljiv kada servira

I dalje je Đoković bez brejk lopte, a Siner je osvojio svih devet poena u trećem setu kada je pogađao prvi servis. Rezultat je 1:6, 2:6, 4:4.

1:6, 2:6, 3:2 – Novak izjednačio broj gemova u prethodna dva seta

Već sada je Đoković osvojio jednak broj gemova kao u prethodna dva seta. Ali sada ima novi zadatak – da napadne servis rivala i dođe do prve brejk lopte od početka susreta. Dobio je dobar gem i trenutno je 1:6, 2:6, 3:2.

1:6, 2:6, 2:1 – Igra se "gem za gem"

I dalje nema ni promil šanse na servis protivnika, ali barem set nije izgubljen na njegovom startu. Time moramo da budemo zadovoljni u ovim okolnostima. Rezultat je 1:6, 2:6, 2:1.

1:6, 2:6, 1:0 – Dobar gem za Novaka na startu trećeg seta

Sada će svaki Đokovićev gem biti kao finale i već na startu trećeg seta je moglo da bude izgubljeno. Opet je dozvolio rivalu brejk priliku, ali se sada izvukao. Podigao je nivo igre i sa dva odlična poena ipak došao do vođstva.

1:6, 2:6 – Neprepoznatljivi Đoković izgubio i drugi set!

Katastrofalnih 70 minuta igre za Novaka Đokovića. Janik Siner je dobio i drugi set i došao na korak do velikog trijumfa – 1:6, 2:6!

1:6, 2:5 – Siner pravi novi brejk

Set je i definitivno gotov posle još jednog brejka Sinera. Pokušao je Đoković posle jednog poena da probudi i sebe i publiku, ali se onda vratio greškama. Napravio je još dve i gotovo izvesno izgubio i drugi set – 1:6, 2:5.

1:6, 2:3 – Krenula je potera za Italijanom

Janik je lako materijalizovao stečeni brejk, da bi potom i Đoković osvojio gem zahvaljujući servisima. Potrebno je da u svakom bude na takvom nivou kako bi imao šansu da se vrati.

1:6, 1:2 – Đoković pretrpeo novi brejk

Kola su od prvog poena krenula nizbrdo i nikako da se zaustave. Nije uspeo Đoković da materijalizuje dobar prvi gem u drugom setu, usledio je novi pad u igri. Greške se nižu, Siner sjajno riternira i diktira ritam. Dva loša bekhenda i na semaforu je 1:6, 1:2.

1:6, 1:0 – Važan gem za Srbina

Prvi put od početka susreta svetski "broj 1" se osetio komforno u gemu u kojem je servirao. Sa "nulom" je dobio prvi gem u drugom setu i prekinuo seriju rivala. Veoma važan gem za Đokovića!

1:6 – Novak izgubio prvi set

Katastrofalan početak polufinala za Đokovića koji je bio daleko od svog najboljeg tenisa. Siner je odigrao savršeno i za samo 35 minuta dobio prvi set rezultatom 1:6.

1:5 – Đoković pretrpeo još jedan brejk

Potpuno je van ritma srpski igrač, koji greši u serijama, a servis ne pogađa koliko je potrebno. Italijan drži loptu u igri i čeka greške Novaka kojih je do sada bilo čak 13. Sa takvom igrom je nemoguće parirati Sineru koji je napravio novi brejk za 1:5.

1:3 – Novak se konačno upisao na semafor

Moglo je vrlo lako da se desi da je set izgubljen nakon četiri gema, ali je Đoković sišao sa "oštrice noža". Siner je ponovo imao brejk priliku, međutim, Srbin je pronašao nekoliko savršenih poena i smanjio na 1:3.

0:3 – Siner savršeno započeo meč, Novak mora da se probudi

Superagresivni Italijan savršeno je započeo duel i Novak će morati uskoro da se probudi i pronađe svoj ritam. Siner ima 0:3 na početku polufinala.

0:2 – Đoković pretrpeo brejk na startu

Odlično je Novak otvorio meč, dobio prvi poen na servis rivala, ali je Siner uzvratio i sa četiri vezana upisao prvi gem. Došao je red na Novaka da servira i usledile su nove dve greške. Početni servis nije funkcionisao kako treba, Siner je ubrzo došao do brejk lopte i sjajnim napadom je iskoristio za 0:2.

Počeo meč Đokovića i Sinera

Prvi na servisu je italijanski teniser.

Analiza predstojećeg polufinala

Međusobni skor

Biće ovo sedmi međusobni duel dvojice igrača, Novak vodi 4-2 u pobedama, ali su dva od prethodna tri pripala Italijanu.

Poslednji je bio na Završnom turniru Dejvis kupa u Malagi, kada je Siner odveo "azure" do istorijske titule.

Jednom je Janik bio uspešniji i na Završnom turniru u Torinu, ali je drugi, onaj mnogo važniji meč u finalu, pripao Đokoviću.

Novakovo zagrevanje

Dobrodošli!

Dobrodošli na lajv blog polufinalnog meča Australijan opena između Novaka Đokovića i Janika Sinera.