Siner o "receptu" za pobeđivanje Novaka i priči koja potvrđuje veličinu Srbina

Italijan je srušio kralja Australijan opena u polufinalu prvog grend slema

Janik Siner nije želeo da previše otkriva taktiku kojom u poslednje vreme uspeva da pobedi Novaka Đokovića.

Italijan je srušio Đokovića u polufinalu Australijan opena, rezultatom 6:1, 6:2, 6:7 (6:8), 6:3.

Novak je prvi put u karijeri poražen pošto se plasirao u polufinale Ozi opena (do sada je svaki put osvajao titulu) i prekinuta je njegova neverovatna serija od 33 trijumfa na Australijan openu.

Poslednji meč izgubio je od Hjeona Čunga 2018. godine u četvrtom kolu, nakon čega je osvojio četiri pehara.

"Dobro sam počeo i probao sam da održim to, atmosfera je bila sjajna. Bilo je divno igrati", počeo je Siner obraćanje nakon velikog trijumfa.

"Radovao sam se ovom meču, sa nestrpljenjem sam ga čekao, lepo je imati priliku da igrate protiv igrača od kojeg možete da učite. Na Vimbldonu sam izgubio od Novaka i tu sam mnogo naučio, to je sve bio jedan put koji sam morao da prođem."

Pokušao je da malo detaljnije analizira dešavanja na terenu.

"Da, bio je veoma težak meč. Izuzetno dobro sam počeo, ta prva dva seta, imao sam osećaj da se ne oseća dobro na terenu. Probao sam da ga guram. Pogrešio sam na forhendu kod meč lopte, posle sam probao da budem spreman za sledeći set, koji sam dobro počeo... Atmosfera je bila sjajna, hvala svima, bilo je divno igrati."

Momak iz Južnog Tirola je treći put u poslednja četiri meča savladao Đokovića. Sada mu nije dao niti jednu brejk priliku, što se Novaku desilo prvi put u karijeri.

Logično, pitanje se samo nametnulo – šta je to što Srbinu ne odgovara u Sinerovoj igri?

"Ne znam šta je to u mojoj igri što mu otežava, mislim da igramo slično – sa što više vraćenih lopti, da dobro serviramo... On odlično servira, ali zapravo sam morao da pogađam šta će uraditi."

Krenuo je Italijan da priča, ali se zaustavio kako ne bi otkrio recept za svetskog "broja 1".

"Ok, nije dobro pričati o taktici", dodao je uz osmeh.

"Igrao sam neke različite mečeve sa njim, ali je svakako zadovoljstvo biti ovde."

Potvrdio je i priču o tome da je veoma mlad trenirao sa Novakom u Monte Karlu, gde obojica žive, i objasnio koliko mu je to pomoglo.

"Ta priča je istinita, kada sam imao 16, 17 godina imao sam priliku da sa njim treniram u Monaku. Tu je bila moja prva šansa da učim od njega. Rekao mi je da više skrećem loptu, da ne igram toliko predvidljiv tenis... Tada sam počeo da vežbam takve stvari, to slanje nezgodnih lopti i tu je sve počelo."

Biće ovo prvo grend slem finale za Sinera.

"Ne znam šta da kažem o finalu, ovde sam gde sam, igrao sam neke egzibicione mečeve, probao da se pripremim što bolje. Ovo je moje prvo finale i hajde da vidimo kako će to ići. Daću sve od sebe i uživaću", zaključio je Siner.

On će se za najveću titulu u karijeri boriti protiv boljeg iz drugog polufinala u kojem se sastaju Danil Medvedev i Aleksander Zverev.

Australijan open, koji će dobiti novog šampiona, igra se za nagradni fond od 59,1 milion američkih dolara.