Siner ulazi u Novakove patike - ima li Italijan sve što je potrebno da postane novi teniski kralj

Janik Siner se upisao u tenisku istoriju – osvojio je svoj prvi slem u karijeri i istakao kandidaturu za naslednika Novaka Đokovića. Italijan svakako nije prvi koji želi da zasedne u teniski tron po završetku karijere kralja Novaka, ali je zrelošću i hladnokrvnošću ostavio utisak čoveka koji zna šta želi i kako do toga da dođe

Teniski svet slavi novog grend slem šampiona, jednog od onih momaka kojima od srca želite sve najbolje u karijeri.

Simpatični Janik Siner, jedan od najvoljenijih igrača u svačionici na Turu, nagradio je svoj mukotrpni rad prvom slem titulom u karijeri – u finalu Australijan opena savladao je Danila Medvedeva sa 3:2.

A pobedu je izvojevao na herojski način, posle zaostatka od dva seta, u svom prvom grend slem finalu, pred prepunim tribinama "Rod Lejver arene".

Italijan je ceo turnir odigrao kao u transu, jedine setove izgubio je u polufinalu od Novaka Đokovića (jedan) i u finalu protiv Medvedeva (dva), ali je u oba navrata dolazio do pobeda.

Utisak je da je Siner u potpunosti teniski sazreo i da njegov superiorni trijumf u Melburnu nije stvar usamljenog bljeska, već posledica rada, truda i želje da se nauči iz poraza.

Mladi Italijan je govorio kako su mu izgubljeni mečevi od Novaka Đokovića na Vimbldonu i na Završnom turniru u Torinu, u drugom delu prošle godine, najviše pomogli da podigne svoj nivo igre.

Posledice su više nego očigledne – dve uzastopne pobede nad Novakom i to u dva takmičenja koje srpski as najviše voli (Dejvis kup i Australijan open), počele su seriju koja je overena i prvom slem titulom u karijeri.

I upravo je najbolji teniser sveta bio među prvima koji je mladiću iz južnog Tirola čestitao na najvećem uspehu u dosadašnjem delu karijere.

Veliko je pitanje šta bi se desilo da je Novak bio protivnik u finalu, ali treba naglasiti da je Danil Medvedev, koji je u Melburnu odigrao četvrto slem finale u karijeri, treće u Australiji, bio više nego ravnopravan protivnik u većem delu borbe za trofej.

Upravo je ruski teniser jedan od glavnih rivala Sineru za budući teniski broj 1.

Medvedev je i na ovogodišnjem Australijan openu prezentovao visok kvalitet tenisa, pokazao u nekoliko navrata da je spreman da se bori do poslednje lopte, ali čini se da je umor učinio svoje, što je Siner umeo da iskoristi.

Kada se diskutuje o teniskoj budućnosti, nikako ne treba zaboraviti drugog tenisera sveta Karlosa Alkaraza, koji je uprkos lošem rezultatu u Melburnu i dalje spreman da, kada je u punoj formi, razoruža svakog protivnika.

"Veoma sam srećan zbog tebe, zaslužuješ trofej više od bilo koga", reči su kojima je mladi Španac čestitao svom velikom rivalu, a to zaista mnogo govori o odnosima dvojice tenisera i njihovoj veličini.

Novakovo vreme nije još prošlo, što će srpski teniser sigurno pokazati i do kraja ove, olimpijske godine.

Kad god dođe vreme za klin, na Noletovom zidu ostaće patike koje će retko ko moći da popuni.

A Siner je partijama u poslednjih nekoliko meseci zaista pokazao da ima jake adute u trci za novog teniskog kralja.