Sport

Šok na Kupu afričkih nacija - četiri meča su bez pobede, a stigli u četvrtfinale!

Demokratska Republika Kongo priredila je veliko iznenađenje i eliminisala Egipat posle boljeg izvođenja penala
Šok na Kupu afričkih nacija - četiri meča su bez pobede, a stigli u četvrtfinale!© Tanjug/AP Photo/Sunday Alamba

DR Kongo je uspela da se plasira u finale kontinentalnog takmičenja iako u četiri nastupa na turniru nije upisala nijednu pobedu. Njihova "žrtva" bio je vicešampion Afrike, selekcija Egipta!

"Leopardi" su u grupnoj fazi remizirali 1:1 protiv Zambije, potom su istim rezultatom odoleli Maroku, četvrtoplasiranom timu sa nedavnog Svetskog prvenstva u Kataru, da bi grupnu fazu kompletirali remijem 0:0 protiv Tanzanije.

To im je svejedno bilo dovoljno za drugo mesto u grupi i plasman u osminu finala, gde su uspeli da ostanu neporaženi i protiv moćnog Egipta. Rezultat je opet bio 1:1, doduše Egipćani nisu mogli da računaju na povređenog Mohameda Salaha.

Došlo se na kraju do izvođenja penala, u kom je DR Kongo slavio 8:7. Promašaj Artura Masuaku u drugoj seriji ih nije koštao, jer su za Egipat promašili prvo Mostafa Mohamed i na kraju Abu Gabal.

DR Kongo će u četvrtfinalu igrati protiv Gvineje, koja je savladala Ekvatorijalnu Gvineju 1:0. Za sada je poznato još jedno četvrtfinale, u kom će Nigerija igrati protiv Angole.

Preostali parovi osmine finala igraju se 29. i 30. januara: Zelenortska Ostrva - Mauritanija, Maroko - Južna Afrika, Mali - Burkina Faso i Senegal - Obala Slonovače.

image