Kamila Valijeva - rusko klizačko čudo od deteta i trn u oku Svetske antidoping agencije

Kamila Valijeva je jedna od najtalentovanijih klizačica u istoriji ovog sporta, ali je, uprkos brojnim priznanjima i medaljama koja je osvojila kao 15-godišnjakinja, više od dve godine na meti Svetske antidoping agencije

Sud za sportsku arbitražu suspendovao je mladu rusku klizačicu Kamilu Valijevu na četiri godine, zbog kršenja antidoping propisa, prenele su svetske agencije.

Sud za arbitražu u sportu u objašnjenju presude istakao je da klizačica iz Kazanja nije uspela da dokaže da nije namerno uzimala doping.

Valijeva je gotovo dve godine trn u oku Svetske antidoping agencije, koja pokušava da je kazni još od Olimpijskih igara u Pekingu u februaru 2022. godine.

Tada 15-godišnja Valijeva, neposredno pošto je sa Rusijom osvojila zlato u ekipnom takmičenju, suspendovana je zbog pozitivnog testa na trimetazidin, urađenog 25. decembra 2021. godine.

U međuvremenu je dva puta testirana – na Evropskom prvenstvu u Talinu, gde je dominantno osvojila zlatnu medalju, kao i pred početak Igara u Pekingu.

Oba testa bila su negativna.

Pomalo čudno izgledao je tada pokušaj da se Ruskinja suspenduje baš pred finale u pojedinačnoj konkurenciji. Valijeva je ipak dobila priliku da se takmiči, ali je, nastupajući pod velikim pritiskom, završila na četvrtom mestu i u suzama.

Svetska antidoping agencija predala je slučaj Sudu za sportsku arbitražu, uz učešće Svetske klizačke unije i Ruske antidoping agencije.

Konačnu odluku o suspenziji mlade ruske klizačice doneo je Sud za arbitražu u sportu, koji je oduzeo sve medalje i titule Valijevoj od 25. decembra 2021. godine, uključujući i novčane nagrade za učešće na takmičenjima.

Rusija je već najavila žalbu.

"Odluka Suda za sportsku arbitražu o diskvalifikaciji ruske umetničke klizačice Kamile Valijeve je politizovana. Rusija će pokrenuti žalbene procedure", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Nekadašnji trener sovjetske klizačke reprezentacije Tatjana Tarasova nije birala reči govoreći o odluci Suda za sportsku arbitražu.

"Hulje i bezakonici! Naravno da moramo da se žalimo na odluku. Protiv ološa se moramo boriti njihovim oružjem. Kamila će moći da se takmiči u Rusiji. Ona je jaka devojka i može sve. Prljave svinje, iskaljuju bes protiv naše države na devojčici", veoma oštra bila je Tarasova.

Valijeva je odluku o četvorogodišnjoj suspenziji saznala na treningu.

Devojčica iz Kazanja jedna je od najmlađih sportista pozitivnih na nedozvoljene supstance u istoriji Olimpijskih igara.

Mlada Ruskinja osvojila je zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju na prvenstvu Rusije, bila najbolja na Evropskom prvenstvu, gde je postavila rekord u kratkom programu, a osvojila je i medalju na Olimpijskim igrama 2022. na ekipnom turniru.

Valijeva je rođena 2006. godine i u aprilu će postati punoletna.