Nastavlja se istraga zbog suspenzije Valijeve - VADA pregleda ulogu tima Ruskinje

Obaveštajno i istražno odeljenje Svetske antidoping agencije (VADA) nastaviće da proučava dokaze u vezi sa ulogom tima umetničke klizačice Kamile Valijeve u slučaju kršenja antidoping pravila, saopštila je pres-služba te organizacije za "RIA Novosti"

Sud za sportsku arbitražu (CAS) suspendovao je u ponedeljak Valijevu na četiri godine zbog kršenja antidoping pravila. Period diskvalifikacije počinje 25. decembra 2021. U saopštenju CAS se navodi da Valijeva "nije uspela da dokaže da nije namerno koristila doping". Ranije je šef VADA Vitold Banka rekao da svako ko "dopinguje decu" treba da bude u zatvoru".

"Postoje dve faze u ovom slučaju. U prvoj fazi, nezavisno obaveštajno i istražno odeljenje VADA trebalo je da nadgleda i prati istragu Ruske antidoping agencije (RUSADA) o tome koju ulogu, ako je ima, osoblje za podršku sportistima ima u ovom slučaju. Ovaj zadatak je postajao sve složeniji. Činjenica da odeljenje VADA za obaveštajne i istražne poslove nije bilo u mogućnosti da putuje u Rusiju i zbog toga je vršilo nadzor na daljinu", navodi VADA u saopštenju.

"Druga faza zavisi od toga koji su detalji odluke CAS. VADA će sada pažljivo ispitati odluku i videti da li otvara bilo kakve moguće linije dalje istrage. Ovo pitanje će se pozabaviti istražiteljima VADA odeljenja za istrage i obaveštajne poslove, koji će nastaviti da prati dokaze u ovom slučaju, napominje organizacija.

Valijeva je dostavila pozitivan doping test 25. decembra 2021. godine, na dan slobodnog programa prvenstva Rusije. To je postalo poznato 8. februara 2022. - dan nakon završetka ekipnog turnira na Olimpijskim igrama 2022. u Pekingu, gde je pobedio ruski tim sa Valijevom.

Disciplinski antidoping komitet RUSADA je nakon istrage utvrdio da nije bilo krivice ili nemara i nije izrekao nikakvu kaznu sportistkinji, ali je poništio njen rezultat na prvenstvu Rusije. VADA je prosledila slučaj Valijeve CAS-u, pri čemu su se ISU i RUSADA pridružile kao stranke, zbog čega je klizačica diskvalifikovana.

Zbog slučaja dopinga, Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odlučio je da ne nagrađuje osvajače medalja ekipnog turnira u umetničkom klizanju na Igrama 2022. dok se ne donese presuda. Međunarodna klizačka unija (ISU) je 30. januara odobrila nova tri najbolja osvajača medalja na ekipnom turniru u umetničkom klizanju na Olimpijskim igrama u Pekingu. Nakon što su poništeni rezultati Valijeve, diskvalifikovane odlukom CAS, ruski tim je sa prvog mesta pao na treće, zlato je pripalo Amerikankama, srebro Japankama, a reprezentacija Kanade je ostala četvrta.

Ruski olimpijski komitet (ROK) saopštio je da će podneti žalbu CAS-u na odluku ISU. Kanadska federacija umetničkog klizanja i Olimpijski komitet zemlje razgovaraju o mogućnosti podnošenja sopstvene žalbe.