Sport

Australijan open do kraja Novakove karijere ostaje u njegovom dvorištu

Potpisan je novi ugovor o domaćinstvu prvog grend slema sezone koji će trajati još dve decenije
Australijan open do kraja Novakove karijere ostaje u njegovom dvorištu© Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino, File

Australijan open ostaće u trenutnom domu – Melburn parku – najmanje do 2046. godine, potvrdio je direktor turnira Kreg Tajli.

Tajli je za australijske medije govorio o raznim temama posle takmičenja koje je završeno prethodnog vikenda, na kojem su titule osvojili Arina Sabalenka u ženskoj, odnosno Janik Siner u muškoj konkurenciji.

Prvi grend slem sezone prošao je bolje nego ikada ranije jer je prvi put u istoriji nekog teniskog turnira bilo više od milion posetilaca (uključujući i kvalifikacije), a potom je stigla još jedna dobra vest za navijače, ali i igrače, među kojima je sigurno i Novak Đoković.

Tajli je potvrdio da je ovaj turnir produžio ugovor o svom održavanju u Melburnu bar još dve decenije i da će ostati na trenutnoj lokaciji najmanje do 2046. godine.

Srećni slem, kako je popularno poznat u teniskom svetu, ima potpuno drugačiji status od preostala tri grend slema – Rolan Garosa, Vimbldona i Ju-Es opena.

Dok su u Parizu, Londonu i Njujorku nacionalne teniske federacije vlasnici i turnira i stadiona na kojima se igraju, u Melburnu je drugačija priča.

Australijska teniska federacija, kao vlasnik turnira, sklapa ugovor sa gradom i stadionom u kome se igra. Zato je u prošlosti igran i u Sidneju i u još nekoliko australijskih gradova, pa čak – na početku prošlog veka – i na Novom Zelandu.

Melburn je domaćin od 1972, prvo na stadionu Kujong, gde je igran na travi. Sve do 1987. godine, kada se preselio na današnji kompleks i promenio podlogu u beton.

Australijan open je godinama među najbolje ocenjenim turnirima na svetu, na kojem teniserke i teniseri obožavaju da učestvuju. Jedan od njih svakako je i Đoković, koji je ubedljivo najuspešniji sportista u istoriji Ozi opena.

Novak je u karijeri čak 10 puta podizao "Norman Bruks" trofej i toliko je prethodnih godina bio dominantan da su "Rod Lejver arenu" – najveći stadion u kompleksu – prozvali njegovim dvorištem.

U karijeri je na Australijan openu odigrao 101 meč i ostvario 93 pobede!

Izvesno je da će Srbin sve do kraja svoje karijere imati priliku da poveća rekord na svom omiljenom mestu, baš pored reke Jare u Melburnu.

Tajli je istakao da će se svi iz organizacije potruditi da njihova usluga bude i dalje na najvišem nivou.

"Nikada nećemo uzimati stvari zdravo za gotovo", rekao je direktor turnira.

"Jer neko sutra može da dođe i donese 100 miliona dolara nagradnog fonda, pozove 32 igrača i svakom garantuje barem dva miliona. To je realna pretnja. Zato stalno nastavljamo da se razvijamo."

On je time mislio na sve izraženije želje Saudijske Arabije za domaćinstva najvećih takmičenja, nakon dobijanja prvog masters turnira koji će početi 2025. godine.

Tajli je istakao i da su čelnici Australijan opena u poslednjih godina pristali na program tokom kojeg nije bilo povećanja plate, kako bi se omogućilo da se turnir maksimalno razvije.

image