Sport

Protest Nemaca na Mundijalu o kom se priča - FIFA ih je "ućutkala"

Razlog za ovakav potez fudbalera Nemačke je odluka FIFA da zabrani nošenje kapitenskih traka kojim se podržavaju pripadnici LGBT zajednice.
Protest Nemaca na Mundijalu o kom se priča - FIFA ih je "ućutkala"Getty © Dean Mouhtaropoulos

Mnogo priča proteklih dana na Svetskom prvenstvu u Kataru bilo je povodom najava sedam reprezentacija da će njihovi kapiteni nositi kapitenske trake sa simbolom duge, kao znak podrške LGBT populaciji.

Ipak, nakon što je FIFA objavila da će svi koji to urade biti sankcionisani, selekcije su od tog vida protesta odustale. Ali reprezentativci Nemačke pronašli su drugačiji način da to urade.

Manuel Nojer, kapiten selekcije Nemačke, planirao je da nosi "One Love" kapitensku traku i tako bude među onima koji će ukazati na nedostatak prava za pripadnike LGBT zajednice u Kataru.

Ali kako se od te ideje odustalo zbog straha da bi kapiteni mogli da budu kažnjavani žutim kartonom, fudbaleri Nemačke su uoči meča protiv Japana stavili dlanove preko usta, kao drugačiji vid protesta.

Time su Nemci želeli da uoči prvog meča na Mundijalu ukažu na nedostatak sloboda i protestuju protiv zabrane FIFA, pa su se fotografisali na do sada neviđeni način.

FIFA za ovako nešto neće moći da ih kazni, a Nemci su uspeli da se i dalje priča o za njih izuzetno važnoj temi.

image