Sport

Srbija dobija novi grb – orao i ljiljani idu u istoriju, krst i ocila opet na grudima reprezentativaca

Redizajn koji je urađen pre samo godinu i po dana pada u zaborav i "orlovi" će igrati u novoj opremi
Srbija dobija novi grb – orao i ljiljani idu u istoriju, krst i ocila opet na grudima reprezentativacaGetty © Wu Zhizhao / Contributor

Fudbalska reprezentacija Srbije dobiće nove dresove za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj i naredni kvalifikacioni ciklus, a osim toga biće napravljene i estetske promene.

Pitanje je da li će na grudima naših fudbalera stajati grb "Pume", pošto je nemački proizvođač opreme početkom godine saopštio da je ugovor istekao.

"Krajem ove godine i početkom 2024. objavićemo koja su dva nova tima sa kojima smo potpisali saradnju, ali ugovori sa nekim nacionalnim fudbalskim savezima poput Fudbalskog saveza Izraela i Fudbalskog saveza Srbije ističu sa početkom nove godine", naveo je portparol "Pume" u pisanom saopštenju za medije.

Iz Saveza su pre nekoliko dana obavestili javnost da će italijanska kompanija "Liju Džo" oblačiti naše reprezentativce, ali ne i ko će biti novi tehnički sponzor. Još nije poznato da li će biti produžen ugovor sa "Pumom" ili se sprema nova saradnja.

Pored toga, biće uvedena još jedna velika promena – selekcija Srbije na dresovima će imati novi grb.

Više na grbu neće biti ljiljana i orla, već se u "modu" vraćaju krst i četiri ocila – zvanično obeležje Fudbalskog saveza Srbije.

Redizajn koji je urađen pre samo godinu i po dana pada u zaborav i, prema pisanjima "Sportkluba", odluku o novoj promeni doneli su članovi Odbora za hitna pitanja FSS na poslednjoj sednici.

Podsetimo, Fudbalski savez Srbije je pred Mundijal u Kataru potpuno promenio vizuelni identitet reprezentacije, novim dresovima i grbom.

Centralni deo grba koji uskoro isde u istoriju inspirisan je štitom koji se nalazi na spomeniku Knezu Mihailu Obrenoviću simbolu grada Beograda, ali i simbolu nove Srbije, nastale junačkim oslobođenjem od Otomanskog carstva (podignut je 1882. iste godine kada se Srbija uzdigla iz kneževine u kraljevinu, prvi put u novom veku, a iste godine zajedno upotrebljene kao državni simbol štit sa ocilima i dvoglavi orao).

"Novi grb fudbalske reprezentacije Srbije inspirisan je tradicionalnim motivima i simbolima naše zemlje kroz istoriju: dvoglavi beli orao, ocila, ljiljani, crveni štit… Iz svakog perioda uzeto je po nešto i predstavlja miks naših najistaknutijih i najprepoznatljivijih simbola", stiglo je obrazloženje sa Terazija.

Premijerno, od septembra 2022. i meča Lige nacija sa Švedskom, Srbija je igrala u novoj garnituri, sa i danas važećim obeležjima na dresu.

"Dvoglavi beli orao datira još iz doba Nemanjića, a simbol je preuzet iz Vizantije. Nalazi se na crvenoj pozadini (štitu), što simbolizuje hrabrost i nekadašnje srpsko carstvo, uz motive zlatne boje. Kroz našu istoriju pojavljivali su se različiti tipovi orlova, a izabrani sa grba je jedan od njih. U sredini se nalazi osmougaoni štit sa ocilima i inspiraciju je pronašlo iz grba Kraljevine Srbije iz 1882. godine."

"Ljiljan je jedan od najučestalijih motiva u heraldici. Kod nas ih srećemo iz doba Nemanjića (grbovi, kruna, novac), a njihov simbol oslanja se na stihove iz Starog i Novog zaveta i na kult Bogorodice. Ljiljane su od nas preuzeli Kotromanići, pa su odatle potom uveli i u Bosnu. Identični ljiljani sa grba reprezentacije nalaze se i na sadašnjoj zastavi i grbu Republike Srbije", objašnjeno je tada na sajtu Fudbalskog saveza Srbije marta 2022.

Treća, takođe velika promena, biće vizuelna jer se očekuje da bude ozvaničena i nova crveno-plavo-bela kombinacija dresova, šortseva i štucni.

Želja čelnika Saveza je da dresovi budu u bojama srpske zastave, kao što je to poslednji put bilo u eri selektora Radomira Antića krajem prve decenije 21. veka.

Izabranici Dragana Stojkovića Piksija prvi sledeći meč igraju 21. marta u Moskvi protiv Rusije, što će biti prvi duel na tlu te zemlje nakon početka specijalne vojne operacije u u Ukrajini.

Srbija će u martu odigrati još jednu prijateljsku utakmicu (25. ili 26. mart), a u junu još dve, kao generalne probe pred početak Evropskog prvenstva.

"Orlovi" će u grupi C, odmeriti snage sa Engleskom, Danskom i Slovenijom.

image