Koroman za RT Balkan o Kataru, skandalima u reprezentaciji i zašto je postao "Putinofil"

Nekadašnji reprezentativac Srbije u fudbalu Ognjen Koroman u razgovoru za RT Balkan izneo je svoja očekivanja od reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu u Kataru, prisetio se nekih momenata iz svoje igračke karijere, ali je govorio i o fenomenalnim odnosima koje ima u Rusiji.

Srbija je u Katar stigla u sjajnom raspoloženju pod dirigentskom palicom selektora Dragana Stojkovića Piksija, koji je vratio veru u nacionalni tim.

"Orlovi" su smešteni u grupu G sa selekcijama Brazila, Švajcarske i Kameruna.

Piksijeva Srbija u Kataru

Koroman je za naš portal istakao da Srbija ima kvalitet da uradi nešto veliko u Kataru, ali da se brojne okolnosti koje na to mogu da utiču.

"Ne dopadaju mi se povrede koje su snašle naše igrače baš uoči Svetskog prvenstva. Tu pre svega mislim na Aleksandra Mitrovića, ali i na Dušana Vlahovića koji je takođe imao nekih problema sa povredom, a odličan je igrač", rekao je Ognjen Koroman na početku razgovora za RT Balkan.

"Naravno, kao i svi nadam se najboljem, a o samoj prognozi je teško govoriti dok ne počne samo prvenstvo. Sve je moguće, imamo sjajne igrače i selektora, ali postoje razni faktori koji još utiču na to poput povreda, fizičke spreme, suđenja, kako počnemo turnir…"

Koga smatrate favoritom na Mundijalu u Kataru?

"Argentina, Brazil, Francuska i Nemačka, kojoj možda trenutno ne daju prevelike šanse, ali ja je smtram favoritom."

"Slučaj Petković", skandali i Mundijal u Nemačkoj

Koroman je predstavljao Srbiju na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj 2006. godine, koje su obeležili brojni skandali u taboru naše reprezentacije.

"Mi smo se na Mundijal plasirali bez primljenog gola, u izuzetno teškoj grupi u kojoj smo bili ispred jedne Španije. Pitanje je kako bi se sadašnja generacija reprezentacije snašla u takvoj grupi u kojoj smo tada bili. Na sam turnir smo ispraćeni sjajno, u karnevalskoj atmosferi, ali onda su usledili brojni problemi koji su narušili atmosferu u samoj ekipi."

Da li tu mislite na pozivanje Dušana Petkovića, sina tadašnjeg selektora Ilije?

"To je bila kap koja je prelila čašu. Moram da kažem da je pokojni Ilija Petković bio izuzetan čovek, gospodin i fudbalski radnik, a ni Dušan nije bio loš igrač, niti osoba... Ali pitanje je da li je baš u tom trenutku, na taj način, trebalo da ide na Svetsko prvenstvo."

"Zapravo, problem je bio u tadašnjem rukovodstvu, koje je sve svoje neuspehe prebacivalo na račun selektora i ekipe i tako stvaralo napetu atmosferu. Onda su usledili loši rezultati, bili smo u preteškoj grupi, ali niko nije mogao da prihvati baš fijasko."

Vi niste igrali u prvoj utakmici protiv Holandije, što ste teško prihvatili?

"To je bilo iz taktičkih razloga. Na selektorovu taktiku tada je dosta uticao Goran Stevanović, koji je mislio da je bolje da ne igram. U tom trenutku se nisam slagao sa tim i smatrao sam da ta utakmica nije najbolje spremljena. Međutim, to je sve iza nas i više ne razmišljam o tome."

Sloga kao bitan faktor

Veruje da sve što se dešava na terenu ogledalo je odnosa u svlačionici i samom timu.

"Za reprezentaciju je bitan timski duh i sloga. To se postiže kada su u timu svi igrači koji su zaslužili da u njemu budu."

"Problem je što su ranije pozivani igrači iz raznih interesa, menadžerskih, klupskih, ako pozoveš jednog iz Zvezde, obavezno moraš jednog iz Partizana i obrnuto, da se slučajno neko ne bi uvredio. A da li je igrač zaslužio to i nije toliko bitno."

"Toga sada kod Piksija nema, pozvani su oni koji moraju da su reprezentaciji i više se niko ne bavi tim pričama."

Najbolji stranac u Rusiji

Koroman je dobar deo karijere proveo u Rusiji - nastupao je za Dinamo iz Moskve, Krila Sovjetov i Terek iz Groznog. U dva navrata je proglašen najboljim stranim igračem u Premijer ligi Rusije.

"U Rusiji sam proveo najlepši deo svoje karijere. Kako igrački, tako i ljudski. Stekao sam brojna prijateljstva, ostvario kontakte sa divnim ljudima i na najbolji mogući način proveo vreme tamo. Posle toga je usledio odlazak u engleski Portsmut, koji je tada igrao u Premijer ligi. Međutim i danas se stalno vraćam u Rusiju."

Rusofil i Putinofil

Čovek koji je nosio dres i Crvene zvezde, OFK Beograda, kragujevačkog radničkog i subotičkog Spartaka, veliko poštovanje gaji i prema predsedniku Ruske federacije – Vladimiru Putinu.

"Nikada nisam krio da volim Rusiju i njen narod. Bez obzira što pojedini političari žele da nas okrenu ka zapadu, ako biste uradili anketu među Srbima, garantujem da bi 90 posto reklo isto što i ja. Ne samo to, ovde većina ljudi voli i podržava Putina. Lično bih voleo da imam takvog predsednika. Poreklom sam iz Republike Srpske, a mi sa one strane Drine smo se još 90-ih godina suočili sa sličnom situacijom sa kojom se danas suočava Rusija, tako da možda bolje od drugih razumemo situaciju."

U septembru ste bili u Samari, u svom nekadašnjem klubu, gde Vam je ukazana posebna čast. Na utakmici nekadašnjeg Krila Sovjetova i CSKA pred više od 30.000 navijača izveli ste početni udarac.

U trenucima dok ste stajali na centru s loptom ispod noge sa tribina se orilo "Kosovo je Srbija", a emotivni susret nisu krili ni fudbaleri Krila Sovjetova koji su Vas pozdravili aplauzom.

"Nekadašnji klub Krila Sovjetov promenio je ime u Samara, ali kako god da se zovu nisu me zaboravili. Tamo sam ostavio dubok trag. Proglašen sam za najboljeg stranog igrača koji je nastupao u njihovim redovima."

"Jako me cene, daleko više nego u Srbiji. Bilo je jako emotivno i lepo. U budućnosti planiram opet da idem tamo."

Ostvarili ste i poslovne dogovore sa Rusima?

"Tačno, zbog dešavanja u Ukrajini ruski klubovi su izbačeni iz FIFA i UEFA takmičenja, a iz većine zemalja fudbalerima i trenerima je zabranjen rad u Rusiji. Smatram da je katastrofa da se politika meša u sport. Međutim, u toj situaciji ruski klubovi su primorani da se okrenu više nekim tržištima nego ranije, a jedno od njih je svakako Srbija."

"Otvorio sam menadžersku agenciju koja će pomagati srpskim talentovanim fudbalerima da nađu angažman u Rusiji, u kojoj sam već ostvario određene kontakte za taj posao. U budućnosti bi to mogla da bude lepa saradnja na zadovoljstvo sve tri strane", zaključio je Ognjen Koroman za RT Balkan.