Kanađani se ispromašivali, Belgija preživela i pobedila

Fudbalska reprezentacija Belgije zabeležila je prvi trijumf na Svetskom prvenstvu u Kataru, pošto je minimalnim rezultatom savladala selekciju Kanade (1:0).

Belgijanci su bili podređeni u većem delu susreta, ali su pobedili i uspešno započeli nastup u Kataru.

Duel na "Ahmad bin Ali stadionu" počeo je iznenađujućom inicijativom Kanade – prvu priliku je imao Tejdžon Bjukenon u osmom minutu, da bi dva minuta kasnija ponovo bio u centru pažnje, ali ovoga puta jer je iznudio penal.

Posle njegovog udarca, lopta je pogodila u ruku Janika Fereiru Karaska, sudija je dobio iz VAR sobe savet da pogleda snimak i potom je pokazao na belu tačku.

Međutim, Tibo Kurtoa je sjajno reagovao na šut Alfosa Dejvisa iz penala i sprečio Kanađane da dođu do prednosti.

Iako se očekivalo da će tada "momentum" preći na drugu stranu, desilo se potpuno suprotno.

Kanada je nastavila da napada i stvara prilike, pa je već nakon 30 minuta imala dvocifren broj udaraca.

Najbliži pogotku bili su Džunior Hojlet, Džonatan Dejvis, pa i kapiten Hačinson, dok je u 39. minutu verovatno trebalo da dobiju novi penal.

Aksel Vitsel je u kaznenom prostoru nagazio i oborio Ričija Lariju, ponovo je VAR analizirao situaciju, ali sada nije javljeno arbitru Janiju Sikazveu iz Zambije da dođe do ekrana.

Nekoliko minuta kasnije na semaforu je bilo 1:0, ali je gol postigla Belgija i tako na odmor otišla sa prednošću.

Strelac je bio jedini opasan igrač "crvenih đavola" Miši Batšuaji, koji je pobegao čuvarima i, udarcem iz prve, u padu savladao Milana Borjana.

Drugi deo igre ipak nije doneo toliko uzbuđenja koliko je očekivano, uprkos tome što je selektor Džon Herdman napravio nekoliko izmena. Između ostalog, uveo je najboljeg strelca u kvalifikacijama Kajla Larina, a Dejvisa gurnuo u centralni deo veznog reda.

Pokušavali su Kanađani sporadično, nije bilo velikih prilika, dok je na drugoj strani jedini šutirao Batšuaji.

U 80. minutu spomenuti Larin imao je najbolju priliku, kada je dobro šutirao glavom, ali je fenomenalni Kurtoa još jednom bio na mestu i spasao Belgiju.

Izabranici Roberta Martineza nisu bili bolji, štaviše, može se reći da su Kanađani zaslužili mnogo bolji rezultat, ali je Belgija ta koja će imati tri boda.

Iza su Hrvatska i Maroko sa po jednim, dok je zemlja "javorovog sirupa" ostala na nuli.

U sledećem kolu "đavoli" se u nedelju od 14.00 sastaju sa Marokancima, dok će tri sata kasnije Kanada na megdan "vatrenima".