Sport

Luka Mitrović novi kapiten "orlova": Očekuju nas dve teške utakmice

Košarkaš Crvene zvezde Luka Mitrović biće kapiten reprezentacije Srbije u utakmicama protiv Finske i Gruzije, saopštio je selektor Svetislav Pešić
Luka Mitrović novi kapiten "orlova": Očekuju nas dve teške utakmice© Tanjug/Jadranka Ilić

Mitrović će nositi traku u odsustvu prethodna dva kapitena, Bogdana Bogdanovića koji nije u mogućnosti da igra jer je član NBA kluba Atlante, dok Pešić nije ni pozvao Vladimira Lučića koji je sa trakom predvodio "orlove" na Evropskom prvenstvu 2022. godine.

"Okupili smo se u malo drugačijim bojama, u drugačijoj opremi, ali sa velikom motivacijom i željom, kao i svaki put kada se nađemo u reprezentaciji. Ostavljamo sve klupske stvari iza sebe, sve lepo, loše, uspešno, manje uspešno. Svi imamo jedan cilj u glavi, to su reprezentativni prozor i dve utakmice pred nama", istakao je Mitrović.

Dodaje da je potrebno neko vreme da se igrači naviknu na novi sistem rada.

"Potrebno je sada da se prešaltamo na to što selektor Pešić traži od nas i da što spremniji dočekamo te dve utakmice, da zabeležimo što bolji rezultat, da otvorimo kvalifikacije sa dve pobede. Uglavnom su protivnici sad ekipe koje manje-više uvek nastupaju u istim ili sličnim sastavima, koje se poznaju međusobno mnogo bolje nego mi. Zato su se u prošlosti i dešavala, da tako kažem, neka iznenađenja. Definitivno nas očekuju dve teške utakmice, bez obzira na protivnika, već zbog okolnosti i koliko vremena imate za spremanje i uigravanje", konstatovao je Mitrović.

Iskusni centar tvrdi da ima umora posle napornog dela sezone.

"U reprezentaciji je sve u prvom planu, sve nam je obezbeđeno i svega ima što nam treba da se osećamo dobro, tako je i sada. Olakšaće nam dosta. Nisam samo ja, tu su i drugi igrači koji su igrali kupove koji su izuzetno naporni. Igranje sa saigračima i drugarima ostavlja u senku sve ono što je bilo, sav umor", zaključio je Mitrović.

Avramović: Uvek je lepo doći u reprezentaciju i okupiti se sa starim drugarima

Košarkaš reprezentacije Srbije Aleksa Avramović rekao je u Beogradu, na početku priprema za utakmice protiv Finske i Gruzije u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, da je "uvek je lepo doći u reprezentaciju i okupiti se sa starim drugarima".

"Uvek je lepo doći u reprezentaciju i okupiti se sa starim drugarima, nismo se videli pet, šest meseci, od Manile. Došli smo sa jasnim ciljem. Imamo mečeve sa Finskom i Gruzijom, znamo koliko će nam, posebno u Gruziji biti teško, imaju dobar i iskusan tim koji godinama igra zajedno, predvođeni Šermadinijem i Šengelijom. Finska je isto dobra ekipa i dugo godina je zajedno. Mi smo se okupili, imamo igrače koji igraju u Evroligi, što nije bilo prethodnih godina, povezaniji smo iz prozora u prozor, i očekujem da budemo dobri", rekao je Avramović novinarima u Hali ''Aleksandar Nikolić'', na okupljanju ekipe pred mečeve protiv Finske i Gruzije.

Plejmejker Partizana je istakao da su se igrači fokusirali trenutno na sebe, a da će o protivniku razmišljati kasnije.

"Kratak je vremenski period, mali broj treninga, veliki broj informacija koje treba pokupiti i za naš sistem i za igru protivnika, pogotovo za tu drugu utakmicu, gde imamo samo jedan trening da se spremimo. U ovom trenutku mi smo u procesu upoznavanja nas i našeg sistema. Nadam se dobroj atmosferi u petak u 'Pioniru', kao kad smo protiv Velike Britanije ovde overili plasman na Svetsko prvenstvo", zaključio je Avramović.

image