Nastavlja se Đokovićeva dominacija – zbog Alkarazove povrede dodatno zacementirano prvo mesto

Zbog povrede glavnog konkurenta najbolji teniser svih vremena dodatno je utvrdio vođstvo na čelu ATP rang-liste

Novak Đoković biće prvi na svetu najmanje do prvog aprila ove godine posle odustajanja Karlosa Alkaraza sa turnira u Rio de Žaneiru.

Alkaraz se povredio već u prvom gemu premijernog meča protiv Tijaga Monteira i bio je primoran da se povuče sa takmičenja na kojem je prošle sezone igrao u finalu.

Tada je u borbi za titulu izgubio od Kamerona Norija, pa će izgubiti dodatnih 300 bodova.

To znači da će Đoković, bez obzira na rezultat na mastersu u Indijan Velsu, ostati svetski "broj 1". U prevodu, sve do prvog aprila Srbin će sigurno vladati "belim sportom", odnosno doći će do broja od 418 sedmica na prvom mestu.

Trenutno je na broju 413, više od 100 više od drugoplasiranog na večnoj rang-listi Rodžera Federera.

U slučaju dobrog rezultata u kalifornijskoj pustinji, a potom i u Majamiju ukoliko bude učestvovao, Novak bi mogao dodatno da poveća prednost nad pratiocima.

Prošle sezone nije igrao na američkim mastersima, pred njim je 2.000 ATP bodova koje može da osvoji i pobegne spomenutom Alkarazu, ali i Janiku Sineru i Danilu Medvedevu.

Đoković trenutno ima 9.855 bodova, Karlitos će od ponedeljka biti na 8.805, Siner je skupio 8.270 bodova, samo pet više od Medvedeva.

Mladi Španac je pre 12 meseci osvojio Indijan Vels i izgubio u polufinalu Majamija, što je zbirno 1.400 bodova koje brani. Italijan ima polufinale i finale, odnosno 1.050 bodova, dok najviše brani Medvedev – 1.650.

Prema trenutnoj računici, Đoković bi sve do Rolan Garosa (20. maj - 9. jun) mogao lagodno da čuva tron, posle čega će uslediti veliki izazovi jer, osim trofeja u Parizu, brani finale Vimbldona, titulu na mastersu u Sinsinatiju, Ju-Es openu i Završnom turniru u Torinu.

Indijan Vels na programu je od od 4. do 17. marta, nakon čega se najbolji svetski teniseri sele na Floridu.