Srbija pokazala klasu protiv Finske - "plus 16" na startu kvalifikacija za Evrobasket

Vicešampioni sveta u daleko oslabljenom sastavu su uspeli da snažnom igrom u drugom poluvremenu uspešno započnu put ka kontinentalnom takmičenju

Košarkaška reprezentacija Srbije ubedljivo je pobedila Finsku rezultatom 77:61 na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2025. godine.

Prvo poluvreme je pred oko 7.000  bučnih navijača Srbije u dvorani "Aleksandar Nikolić" proteklo u čestim promenama u vođstvu. Na poluvremenu je Srbija vodila 36:34, ali je pala u igri na startu treće četvrtine.

Finska je serijom 14:3 početkom treće deonice povela sa maksimalnih plus devet (48:39). Srbija se vratila u meč serijom 9:0. U poslednjih 10 minuta ušlo se vođstvom izabranika Svetislava Pešića - 58:51. Sedam minuta pre kraja Srbija je vodila 67:51 i tad je bilo jasno da će upisati pobedu.

Najefikasniji u redovima Srbije bio je kapiten Luka Mitrović sa 19 poena, pratio ga je Aleksa Avramović sa 18, Filip Petrušev je imao osam poena i šest skokova. Finsku je predvodio Mikael Jantunen sa 11 poena, a po 10 su dali Edon Makshuni i Elijas Valtonen.

U drugom meču grupe G Danska je kao domaćin pobedila Gruziju rezultatom 75:69. U ponedeljak igraju Gruzija - Srbija i Finska - Danska. Finska kao domaćin ima obezbeđeno učešće na Evropskom prvenstvu, a uz nju će dalje i dve najbolje plasirane selekcije.

23. feb 2024 • 21:59

Pobeda Srbije protiv Finske 77:61!

Pobeda Srbije na startu kvalifikacija za Evrobasket 2025. godine, pošto su "orlovi" u drugom poluvremenu pokazali razliku u kvalitetu u odnosu na sastav Finske.

Siguran trijumf pred gostovanje Gruziji, koje je na programu u ponedeljak.

Samo 27 primljenih poena Srbije u drugom poluvremenu, to je ono što će radovati Svetislava Pešića.

Još dva minuta - 72:57

Srbija ima 15 poena prednosti u finišu i pitanje pobednika je već rešeno.

33' - Srbija sigurna sa 65:51

Srbija nastavlja seriju, 7:0 u poslednjoj četvrtini posle trojke Beslaća i još dva poena nakon toga. To je sada serija 26:3 za "orlove" i prednost je čak 14 poena.

Kraj treće četvrtine - 58:51 za Srbiju

Odlićna serija Srbije u drugoj polovini treće četvrtine. Bilo je "plus devet" za Finsku, a sada je "plus sedam" za Srbiju.

Serija 19:3 koju su predvodili Marinković, Petrušev i Avramović donela je daleko veći mir u domaći tim pred poslednjih 10 minuta.

Mitrović i Avramović sa 18, odnosno 12 poena, su lideri na ovom meču.

26' - Vraća se Srbija na 48:48

Uspeli su "orlovi" da stignu do serije 9:0 pošto je bilo 48:39 za Fince, koji sada moraju da traže tajm-aut. Ukrao je Aleksa Avramović loptu u svom stilu i doneo izjednačenje.

Pešićeva ekipa se oporavila posle prošlog tajm-auta i počela je mnogo bolje da igra u odbrani.

23' - Serija Finske za 39:46!

Loš početak Srbije u drugom poluvremenu. Za samo tri minuta igre, Finci su stigli do serije 12:3, što im je donelo sedam poena prednosti.

Da stvar bude gora, Srbija je već ispunila bonus. Morao bi Pešić uskoro da zove tajm-aut da malo smiri svoje igrače.

Kraj prvog poluvremena - Srbija vodi 36:34

Tesno prvo poluvreme, uspela je Srbija da se konsoliduje u drugoj deonici, Jaramaz je pogodio jednu važnu trojku, dok je Mitrović nastavio da dominira sa čak 13 poena za 12 minuta na terenu.

Ipak, umalo da Finska stigne i do izjednačenja u poslednjem napadu, ali je Srbija uspela da stigne do 19:14 u drugoj deonici.

15' - I dalje neizvesno - Srbija vodi 27:24

Srbija je uspela da se vrati iz zaostatka i pređe u vođstvo, uz daleko bolji početak druge deonice, gde je rezultat 10:4 za "orlove" posle prvih pet minuta. Mitrović dominira pod košem sa 10 poena, dok su se u poene upisali i Dušan Beslać i Nikola Đurišić.

Kraj prve četvrtine - Srbija gubi 17:20

Slaba prva četvrtina Srbije. Finska je bolje ušla u meč, pogodila nekoliko trojki, dok su se "orlovi" mučili u napadu. Samo 2/9 pri šutu za dva poena za Pešićev tim, a najraspoloženiji bili su Mitrović sa šest i Vanja Marinković sa pet poena.

7 - Srbija gubi 9:13

Muči se malo Srbija u napadu, za sada je najbolji Mitrović sa šest poena, ali je dobra vest da je Finska iskoristila bonus.

3' - Pešić mora da reaguje tajm-autom

Reaguje Pešić posle tri minuta igre, pošto Finska vodi 7:3.

Gudurić je pogodio trojku za Srbiju, ali brzo posle toga Madžuni postiže pet poena u nizu i selektor Srbije taj nalet želi da prekine.

Počela je utakmica

Prvi napad ima selekcija Finske.

Poznate su startne petorke

Za Srbiju su starteri Filip Petrušev, Vanja Marinković, Ognjen Jaramaz, Luka Mitrović i Marko Gudurić.

Za Finsku meč počinju Sasu Salin, Mikael Jantunen, Elijas Valtonen, Aleksander Madsen i edon Madžuni.

Na koga računa Svetislav Pešić?

U toku dana je selektor Srbije odlučio kojih 12 igrača će biti u protokolu za susret sa Finskom. To su:

Aleksa Avramović, Aleksa Radanov, Balša Koprivica, Vanja Marinković, Dejan Davidovac, Dušan Beslać, Dušan Ristić, Luka Mitrović, Marko Gudurić, Nikola Đurišić, Ognjen Jaramaz i Filip Petrušev.