Nova nominacija za "Laureusa": Hoće li Đoković ponovo biti najbolji sportista sveta?

Najbolji teniser svih vremena jedan je od favorita da peti put osvoji prestižnu nagradu

Novak Đoković nominovan je za nagradu "Laureus" za najboljeg sportistu sveta posle jedne od najboljih sezona u karijeri.

Đoković je četiri puta u karijeri osvajao ovaj prestižni trofej (2012, 2015, 2016. i 2019. godine), a i ove će biti jedan od najvećih favorita.

Dodela nagrada, 25. put po redu, biće organizovana 22. aprila u Madridu.

Pored Novaka, nominovani za najboljeg sportistu su Mondo Duplantis (Švedska) i Noa Lajls (SAD), automobilista Maks Ferstapen (Holandija), te fudbaleri Erling Holand (Norveška) i Lionel Mesi (Argentina).

"Oduševljen sam što sam ponovo nominovan za Laureus svetskog sportistu godine", izjavio je Đoković.

"Ovu nagradu sam osvojio četiri puta, i svaka je bila veoma posebna i nezaboravna na svoj način. Ovo je čast veća od bilo koje druge jer je akademija 'Laureus' ta koja donosi odluku i oni znaju kako je doći na vrh sporta i šta je potrebno da se ostane tamo."

Posebno je zadovoljan društvom u kojem se nalazi.

"Ove godine, kao i uvek, oduševljen sam kvalitetom sportista uz koje sam nominovan. To je ono što Laureus nagrade čini tako posebnim za nas i zašto želimo da osvojimo onoliko koliko i kada se takmičimo."

Učinak nominovanih sportista:

* Đoković je osvojio tri od četiri Grend slema u 2023. godini.

* Duplantis dva puta popravljao lični svetski rekord u skoku uvis uz drugu titulu prvaka sveta.

* Lajls je prvi od Juseina Bolta postao trostruki prvak sveta na 100, 200 i 4x100 metara.

* Ferstapen (Laureus 2022) je osvojio treću uzastopnu titulu F1 uz rekordnih 19 pobeda.

* Holand sa 52 gola predvodio Mančester siti do triple krune uključujući Ligu šampiona.

* Mesi – najbolji fudbaler sveta, sa Inter Majamijem osvojio rekordni 44. trofej u karijeri.

U konkurenciji za najbolju sportistkinju sveta su: Aitana Bonmati (fudbal/Španija), Šerika Džekson (atletika/Jamajka), Fejt Kipjegon (atletika/Kenija), Ša'Kari Ričardson (atletika/SAD), Mikaela Šifrin (skijanje/SAD) i Iga Švjontek (tenis/Poljska).

Za najbolji tim su nominovani: Rajder kup tim Evrope (golf), reprezentacija Nemačke (košarka), Mančester siti (fudbal, V. Britanija), Red Bul F1 (automobilizam/Austrija), reprezentacija Južne Afrike (ragbi) i ženska reprezentacija Španije (fudbal).

Za povratnika godina nominovani su: Simon Bajls (gimnastika/SAD), Sebastijan Ale (fudbal/Obala Slonovače), Katarina Džonson-Tompson (atletika/VB), Siva Kolisi (ragbi/JAR), Džamal Marej (košarka/Kanada), Marketa Vondrušova (tenis/Češka).

Za proboj godine nominovani su: Džud Belingem (fudbal/VB), Linda Kaisedo (fudbal/Kolumbija), Koko Gof (tenis/SAD), Ćin Haijang (plivanje/Kina), Džoš Ker (atletika/VB) i Salma Paraljuelo (fudbal/Španija).