Srbija nemoćna protiv Brazila, Rišarlison majstorijom prizemljio "orlove"

Fudbaleri Srbije poraženi su na prvom meču na Svetskom prvenstvu u Kataru, pošto je u prvom kolu grupe G, selekcija Brazila slavila sa 2:0. Oba gola za "gaučose" postigao je Rišarlison

Čekala je Srbija punih godinu dana svoju šansu da zablista na Mundijalu, da se pojavi na najvećoj fudbalskoj smotri, otkako je blistave noći u Lisabonu šokirala čitavu Portugaliju.

Čekala je, ali ova Srbija nikako nije mogla da izađe na kraj sa kvalitetnim, smirenim i Rišarlisonovom magijom očaranim Brazilom. Ako je u Lisabonu bilo čuda, na stadionu "Lusail" u Dohi selekcija Dragana Stojkovića naletela je na znatno snažnijeg rivala - 0:2.

Utakmicu je rešio fudbaler Totenhema Rišarlison, koji je uspeo da donese ono što je delovalo sve neizbežnije kako je vreme odmicalo - golove u mreži Srbije. Jer ovi "orlovi" nisu bili oni odvažni, nadahnuti i srećom praćeni kao tokom kvalifikacija za Mundijal.

Kao da su se "plašili da polete", zbunjeni svetlima koja su zasijala u Dohi, strašljivi zbog očiju čitavog sveta koji je gledao njihovo suprotstavljanje Brazilu. Ali nijednog trenutka to suprotstavljanje nije bilo previše obećavajuće.

Jeste Srbija uspela da u prvih 45 minuta održi početnih 0:0, da svede Brazil na ukupno svega četiri udarca, ali ni početna nervoza nije iščezavala kako je vreme odmicalo. Imao je Vinisijus Žunior do tada najbolju šansu na meču koju je majstorski zaustavio Vanja Milinković-Savić, imao je i Rafinja odličnu poziciju iz koje je usledio mlak udarac. Ali odgovora Srbije nije bilo.

Tek poneka tranzicija ka šesnaestercu Brazila, no, uvek sa nekim nedostatkom. Par previsokih centaršuteva, nekoliko nepreciznih lopti na zemlji i dosta problema da se uspostavi kontrola poseda lopte. A onda u drugom poluvremenu, ono neizbežno nadvilo se nad Piksijevim timom kao crni oblak.

Šanse su postajale sve češće i za pedalj svaka opasnija od prethodne. Kada je Aleks Sandro pogodio stativu udarcem sa distance, kao da je sva sreća koju je Srbija imala bila do kraja potrošena.

Usledio je opasan napad predvođen Nejmarom, udarac Vinisijusa i odbrana Milinković-Savića. Ali na pravom mestu nije bilo nijednog od tri štopera u crvenim dresovima, već Rišarlison koji lako donosi Brazilu 1:0.

Pokušao je Stojković uvođenjem Dušana Vlahovića da sa dva špica napadne izjednačenje, ali bez ikakve kontrole sredine terena, tako nešto nikako nije moglo da donese rezultat. Samo jedna gužva posle kornera Srbije je pružila nadu, ali ni ona nije bila ono što se očekivalo.

A kada je Rišarlison u 73. minutu jednu ubačenu loptu iskoristio da prvo primi, pa potom majstorskim udarcem "makazicama" matirao Vanju Milinković-Savića, ne samo da je Brazilac stigao do do sada najlepšeg gola turnira, već i velikog vođstva za svoj tim.

Od trenutka kada je Brazil poveo 2:0, sve je ličilo na potpuno spuštanje garda "orlova" i prepuštanja sudbini. Beskrvnost i naizgled predaja doneli su seriju velikih šansi Brazilu, ali nekako, nijedna od njih nije donela treći gol u mreži Srbije. I Kazemiro je pogodio prečku, Fred imao izglenu poziciju, ali više nikako nisu uspevali da prođu mlađeg Milinković-Savića.

Ako je Brazil u prvih 45 minuta imao tek četiri udarca, neverovatnih 18 u drugom delu bili su pokazatelj koliko je Srbija ovog puta bila daleko. Ne samo od igrača koje je trebalo da "čuvaju" po terenu, već i kvalitetom i, posle drugog gola, naročito stavom.

Oni snovi iz Lisabona su sada davna prošlost. Protiv Kameruna i Švajcarske će Srbija morati da stvori neka nova sanjarenja ako misle da se domognu osmine finala.

24. nov 2022 • 21:55

Kraj meča: Brazil - Srbija 2:0

Golovima Rišarlisona u 63. i 73. minutu, Brazil je savladao Srbiju sa 2:0 u prvom kolu grupe G na Svetskom prvenstvu.

90' - Igraće se još sedam minuta

Četvrti arbitar pokazao je da sudijska nadoknada iznosi sedam minuta.

83' - Brazil ponovo ređa šanse, Milinković Savić ponovo brani

Sada je Fred imao izglednu poziciju za šut na gol Srbije, što je i uradio levom nogom, ali je golman "orlova" uspešno odbranio taj pokušaj.

81' - Kazemiro pogađa prečku

Odličan napad Brazila, pošto je Rafinja odložio loptu do Kazemira, koji iz prve veoma oštro i precizno šutira, ali srećom po Srbiju, pogađa prečku. Ostaje 2:0 za Brazil.

74' - GOL! Rišarlisonova majstorija za 2:0

Fantastičan potez napadača Brazila, koji nakon ubačene lopte Vinisijusa, prvo prijemom namešta sebi loptu, a potom "makazicama" postiže pogodak za 2:0.

70' - Gužva nakon kornera, ostaje 1:0 za Brazil

Fudbaleri Srbije napunili su šesnaesterac Brazila nakon kornera, ali je malo nedostajalo da "orlovi" uguraju loptu u gol rivala.

69' - Pavlović šutira glavom preko gola

Korner za Srbiju izveo je Dušan Tadić, najbolji u skoku bio je Stranjiha Pavlović, ali je njegov šut glavom otišao preko gola.

63' - GOL! Brazil vodi, Rišarlison je strelac

Nije Srbija imala previše sreće nakon ove situacije. Vinisijus je sa leve strane šutirao, nakon asistencije Nejmara. 

Uspeo je Vanja Milinković Savić da odbrani taj udarac, ali je na odbitak natrčao Rišarlison, koji nije imao težak zadatak da prosledi loptu u mrežu.

60' - "Projektil" Sandra, Brazil pogađa stativu

Neverovatan šut levog beka Brazila Aleksa Sandra, koji je opalio po lopti, a srećom po Srbiju, ona je pogodila stativu. U nastavku akcije, Vinisijus je iskosa šutirao preko gola.

55' - Ređaju se prilike Brazila

Nova solidna pozicija za postizanje gola u kojoj se našao Brazil. Vinisijus je proigrao Nejmara, koji šutirao levom nogom pored gola.

49' - Nesmotren start Gudelja, novi žuti karton

Izgubio je Gudelj loptu na polovini "orlova", što je Nejmar iskoristio i krenuo ka golu Srbije. Gudelj je potom hteo da zaustavi opasan napad rivala, ali je tom prilikom nesmotreno startovao nad Brazilcem i zaradio žuti karton.

Nejmar je potom iz slobodnog udarca pogodio "živi zid".

46' - Stopostotna prilika za Brazil, ali brani Milinković-Savić

Ogromna šansa za Brazil, nakon greške fudbalera Srbije u predaji lopte na svojoj polovini. Ponovo je Rafinja bio u prilici, sada još boljoj, ali je njegov udarac uspešno odbranio Vanja Milinković Savić.

46' - Nastavljen je meč

Počelo je drugo poluvreme, nema promena u sastavima dve selekcije...

Zvezda pobedila, pa svi gledaju Srbiju

Kakav detalj u hali "Aleksandar Nikolić". Crvena zvezda je u Evroligi savladala Makabi, a posle meča, u dvorani se gleda utakmica Srbija - Brazil preko video bima. Da se ne propusti nijedan trenutak...

Kraj prvog poluvremena - 0:0

Nije ovo bila Srbija na koju smo možda navikli u poslednjih godinu i po dana, ali očigledan je i veliki kvalitet selekcije Brazila.

Nismo imali prilika, ni opasnih kontri, pa čak ni prekida u kojima bismo mogli da ugrozimo rivala. Vinisijus i Rafinja su imali najbolje prilike na meču, te se može reći da su "orlovi" imali i sreće da ostane rezultat 0:0.

Novakova podrška "orlovima"

Najbolji srpski teniser Novak Đoković je na društvenim mrežama pružao podršku fudbalerima Srbije u meču sa Brazilom.

35' - Kakva šansa za Brazil...

Novi udarac u okvir gola za Brazilce. Rafinja je pobegao tamo Mladenoviću i bio u sjajnoj šansi, ali je slabo šutirao po sredini gola, pa Vanja Milinković-Savić sigurno brani udarac.

27' - Milinković-Savić spasava Srbiju!

Neverovatna lopta Tijaga Silve kroz ceo tim Srbije, "spojio je s golom" Vinisijusa, ali golman "orlova" fantastično istrčava i uspeva da rukom izbije loptu zvezdi Real Madrida. Ovo bi bio siguran gol da Vanja Milinković-Savić nije ovako reagovao.

25' - Tadić centrira, ali Mitrović ne može do lopte

Brza tranzicija Srbije po desnom boku, Tadić je povukao kontru, prišao je šesnaestercu i centrirao ka Mitroviću, ali Alison na vreme istrčava i hvata loptu. Inače, Mitrović je u toj situaciji bio uz još dva štopera Brazila.

21' - Velika borba na sve strane

Dosta energije na obe strane. Još uvek bez konkretnih šansi nakon jednog pokušaja Nejmara iz kornera, koji je išao direktno u gol Vanje Milinković-Savića.

Brazilci imaju više lopte i mirniji su u posedu lopte. Pokušava sada i Kazemiro sa distance, ali golman Srbije je siguran.

11' - Živković, ali slabo

Lepa tranzicija Srbije, prebačena lopta na desni bok, povratni pas dobija Andrija Živković, ali je njegov udarac bio slabašan - niti udarac na gol, niti centaršut.

7' - Žuti karton za Pavlovića

Naivno je Strahinja Pavlović dobio žuti karton u ranoj fazi meča. Ofanzivno je poneo loptu, a kada ju je izgubio, napravio je nesmotreni faul koji sudija iz Irana odmah sankcioniše.

5' - Dinamičan početak meča

Nismo još uvek videli prave šanse, ali jesmo Srbiju koja pokušava da presingom pritisne rivala. Imao je Brazil jedan solidan napad po desnoj strani koji je mogao da bude opasan, ali Veljković lepo reaguje.

Počela je utakmica!

Da vidimo šta nam večeras spremaju Srbija i Brazil!

Još malo!

Ovo će biti šesti meč protiv Brazila na Mundijalima

Imamo sasvim solidnu istoriju na prvenstvima sveta protiv Brazila, doduše, na pobedu čekamo od prvog susreta u Montevideu.

  • Jugoslavija - Brazil 2:1, 1930. godine
  • Brazil - Jugoslavija 2:0, 1950. godina
  • Brazil - Jugoslavija 1:1, 1954. godina
  • Brazil - Jugoslavija 0:0, 1974. godina
  • Brazil - Srbija 2:0, 2018. godina

Još samo sat vremena!

Navijači Srbije pristižu na "Lusail".

Grafički prikaz sastava Srbije i Brazila

Evo i sastava Srbije protiv Brazila

SRBIJA: V. Milinković-Savić - Milenković, Veljković, Pavlović - Živković, Lukić, Gudelj, Mladenović - S. Milinković-Savić, Tadić - Mitrović.

Iznenađenje selektora Stojkovića. Očekivanja su bila da će Dušan Vlahović početi sam u napadu, ali to će biti ipak uloga za Aleksandra Mitrovića. Filip Mladenović počinje po levom boku umesto još uvek nespremnog Filipa Kostića.

Sastav Brazila protiv Srbije

BRAZIL: Alison - Danilo, Markinjos, Tijago Silva, Aleks Sandro - Kazemiro, Paketa - Rafinja, Nejmar, Vinisijus Žunior - Rišarlison.

Dok čekamo sastave...

"Reka" Brazilaca stiže na stadion

Evo kako izgleda dolazak navijača Brazila na stadion "Lusail".

Srpski navijači pred Brazil skandiraju "Srbi i Rusi braća zauvek!"

Ronaldo ne može da gleda Srbiju protiv Brazila

Oglasio se legendarni Ronaldo i otkrio da je pozitivan na korona virus.

Čitajte opširnije na RT Balkan.

Još 2 sata do početka utakmice!

Bliži se start na Mundijalu i za "orlove". Uskoro ćemo i zvanično saznati prvi sastav Dragana Stojkovića Piksija na ovom Svetskom prvenstvu.

Dobro došli u uživo prenos uz RT Balkan

Budite večeras uz RT Balkan i pratite uživo tekstualni prenos meča Srbija - Brazil u prvom kolu Svetskog prvenstva u Kataru.

Utakmica počinje u 20.00 časova.