Sport

Liga šampiona više neće biti ista - spektakularne promene u Uefinim takmičenjima od naredne sezone

Fudbalska Liga šampiona od naredne sezone igraće se u novom formatu - u ligaškom delu takmičenja učestvovaće 36 ekipa, svaka će odigrati po osam utakmica, a onda sledi eliminaciona faza
Liga šampiona više neće biti ista - spektakularne promene u Uefinim takmičenjima od naredne sezoneGetty © UEFA

Liga šampiona spremna je za promene - od naredne sezone u ligaškoj fazi elitnog takmičenja učestvovaće 36 ekipa, a sve će biti svrstane u jednu grupu, odnosno ligu.

Ipak, svaka od ekipa igraće po osam utakmica u prvoj fazi takmičenja (četiri kod kuće, četiri u gostima), svaku sa drugačijim protivnikom, posle čega će uslediti eliminaciona faza.

Sedam protivnika u ligaškoj fazi biće prilagođene kvalitetu, odnosno rejtingu ekipa, pa će tako najjače ekipe igrati protiv najboljih, dok će one nešto slabije za protivnike imati timove sličnog rejtinga.

Osam najboljih ekipa u ligaškom delu takmičenjea obezbediće plasman u osminu finala, dok će sledećih 16 ekipa igrati baraž za popunu preostalih osam mesta.

Ekipe plasirane od 25. do 36. mesta završiće takmičenje.

Liga Evrope igraće se u istom formatu kao i Liga šampiona, dok će u Ligi konferencije biti sličan princip, s tim da će timovi igrati po šest, umesto po osam utakmica.

Sva tri takmičenja od naredne sezone brojaće po 36 ekipa.

image