Sport

Engleski navijači izbačeni na Mundijalu - obukli se kao krstaši i uvredili Katar

Situacija pre utakmice Engleske dovela je do izbacivanja dvojice navijača te selekcije, zbog oblačenja kojim su uvredili domaćine
Engleski navijači izbačeni na Mundijalu - obukli se kao krstaši i uvredili Katar© Twitter/screenshot/@visegrad24

Mnogo je razloga zbog kojih Svetsko prvenstvo u Kataru privlači veliku pažnju. Brojnim navijačima i igračima smeta što se turnir igra u zimskim mesecima, dok većina medija ukazuje na kontroverze i nedostatak sloboda u ovoj bliskoistočnoj zemlji.

Oštre restrikcije za navijače na Mundijalu ne prestaju ni nakon više dana od početka turnira, pa su tako striktna pravila u Kataru na svojoj koži osetili i navijači Engleske.

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije dvojice engleskih navijača koji su na stadion došli obučeni kao krstaši, a njih je obezbeđenje izbacilo i nije im dozvolilo da tako obučeni prisustvuju utakmici. Navijači, koji su bili uvereni da nose bezazlen kostim, bili su zaustavljeni pre utakmice s Iranom.

Razlog za to je što se njihova odeća smatra vrlo uvredljivom za muslimane, usled velike istorije krstaških ratova u arapskim zemljama. "Dejli mejl" je otkrio da su njih dvojice, koji su sa sobom imali i replike mačeva, četiri policajca otpratila ka sigurnosnoj kapiji pre početka utakmice.

Najavljeno je da će slična pravila biti na snazi ​​i na utakmici u petak uveče protiv SAD, a "Tajms" je izvestio da je navijačima Engleske zabranjeno da se oblače kao krstaši.

image