Rišarlison junak i van terena: Ne treba mi škola da vidim da rasizam u Brazilu ubija crnce

Zvezda reprezentacije Brazila postala je idol mnogim ugnjetavanim ljudima u toj zemlji, nakon što je Rišarlison privukao pažnju ne samo majstorijama na terenu, već i izjavama van istog, zauzimajući se za siromašne i njihova prava

Fudbaleri Srbije doživeli su poraz na startu Svetskog prvenstva od Brazila (2:0), zbog čega će na "orlovima" biti pritisak da ostvare neophodne rezultate protiv Kameruna i Švajcarske. Selektor Dragan Stojković Piksi je na prvom treningu nakon poraza 20 minuta držao govor igračima. Ipak, u svetu se daleko više pričalo o junaku Brazilove pobede.

Rišarlison, zvezda Totenhema, postigao je dva gola, od kojih drugi prelepim "makazicama". Ali svetski mediji ne pišu samo o majstorijama Brazilca na terenu, već i Rišarlisonovim stavovima van terena, kao jedini igrač "selesaa" koji je stao u odbranu siromašnih i obespravljenih, i javno pričao protiv Žaira Bolsonara, donedavnog desničarskog predsednika Brazila.

Skorašnji predsednički izbori u Brazilu doveli su do velikog broja reprezentativaca te zemlje da javno podrže Bolsonara, a prvi među njima bio je Nejmar. Zbog tih izbora je, između ostalog, i žuti dres Brazila postao simbol političke podele. Ipak, ne samo da je Rišarlison stao na stranu levičara Lule, koji je i pobedio na izborima, već su brojni mediji podsetili na intervju ovog fudbalera iz 2020. godine.

U njemu je Rišarlison govorio o pravim problemima koji muče Brazil i o kojima mora više da se razgovara.

"Osnovno pravo je da imate hranu na stolu, dobro zdravstvo, obrazovanje i stanovanje. Pozicioniram sebe kao podršku tome i pokazujem ogorčenost u želji za minimum dostojanstva i jednakosti za sve Brazilce koji nisu imali istu sreću kao ja", pričao je Rišarlison, preneli su brazilski mediji.

"Ne treba mi politička partija za to. Nisam čak ni završio svoje školovanje. Ali ne treba vam školovanje da vidite da su mnogi ljudi maltretirani, zaglavljeni i ubijeni zbog svakodnevnog rasizma u Brazilu. Pročitao sam podatak da je 75% siromašne populacije crne kože i da su 76% ubijenih svake godine zapravo crnci. Ne morate da budete matematičar da zaključite očigledne stvari. Zato se zahvaljujem Bogu svaki dan na prilici i što nisam postao deo te statistike. Fudbal me je spasio. Zbog toga pričam u javnosti i iznosim svoje stavove, da pokažem moju ogorčenost", rekao je tada Rišarlison.

Zbog svojih levičarskih stavova, Rišarlison ima veliki broj fanova u Brazilu, imajući u vidu da je postao "njihov glas" usred velikih rasnih i klasnih razlika među stanovnicima te zemlje.