Stručna analiza RT Balkan: Šta je Srbiji nedostajalo protiv Brazila

Treneri i analitičari za RT Balkan analiziraju poraz Srbije od Brazila u uvodnoj utakmici Svetskog prvenstva i šta je to nedostajalo za bolji rezultat protiv fudbalske velesile

Neuspeh "orlova" na premijeri u Kataru je "odležao", tela su se odmorila, glave ohladila i fokus je sada potpuno usmeren na ono što ih očekuje – okršaj sa Kamerunom u drugom kolu grupne faze Mundijala.

Ali je sadašnji trenutak najbolji da se na miru analizira duel sa Brazilom, izvuku pouke i napravi dobra priprema za Kamerunce. Naši sagovornici su pokušali da nam objasne razloge poraza.

Srbija je, za svoje standarde, odigrala veoma slabo protiv prvog favorita na turniru, izgubila rezultatom 2:0, a realno je moglo da bude i ubedljivije.

Prvo poluvreme nije bilo toliko "grdno", dok je u drugom usledio drastičan pad (pre svega na fizičkom planu), pa su samo sreća i u dva navrata okvir gola, naše momke spasli ubedljivijeg poraza.

"Generalno, nije lako parirati Brazilu. U prvom poluvremenu smo se mnogo istrošili da bismo osujetili njihove napade, čak smo i mi imali nekoliko dobrih situacija, ali su nam bila potrebna bolja rešenja u završnici. U drugom poluvremenu smo energetski pali, baš zbog tog prvog poluvremena", istakao je za RT Balkan Marko Neđić, šef stručnog štaba fudbalskog kluba Grafičar.

Selektor Dragan Stojković Piksi je i sam istakao da je šokiran onim što je video u drugom poluvremenu i da nije mogao da prepozna ekipu u tim trenucima.

"Srpski Nagelsman", kako je Neđićev nadimak zbog činjenice da je postao trener prvog tima Zvezdine filijale sa tek nešto više od 30 godina, apostrofirao je jedan detalj koji je mnogima promakao, a to je status naših reprezentativaca u klubovima.

Koliko je naših igrača standardno u klubovima?
"U obzir se mora uzeti i činjenica koliko je naših igrača u poslednje vreme imalo minute u svojim klubovima."

"Srbija se izmorila u sprečavanju igre Brazila – nismo imali snage za organizaciju svoje igre, a na to se nadovezalo i to da naši igrači nisu baš svi standardni u svojim ekipama. Kada se sve to sabere, normalno je da smo energetski pali i poklekli", podvukao je Neđić.

Kako je utakmica odmicala, tako je tim koji vodi selektor Tite pojačavala tempo. U prvom delu igre Brazilci su imali nekoliko dobrih prilika, ali su tek u drugom počeli da "kidišu" ka golu Vanje Milinković-Savića.

Srećom, nisu bili najprecizniji u završnici, ali kada su nas "otvorili", šanse su počele da se ređaju kao na traci.

"Brazil nas je konstantno opterećivao tim ulascima krilnih igrača između naših štopera i 'ving-bekova'. Takođe, uska postavka bekova Brazila u njihovoj organizaciji napada dosta nas je remetila jer su tako pravili višak po centralnom koridoru", nadovezao se njegov kolega Vladimir Simić.

To su, dodaje Marko Neđić, obrasci vrhunskih ekipa sa elitnim igračima koji "umeju da osete prostor i menjaju pozicije, da ulaze baš u te prazne prostore i traže loptu i to se veoma teško brani".

Simić je, između ostalog, fudbalski analitičar i deo stručnog štaba Grafičara, omladinske i ženske reprezentacije Srbije. Dodaje da je i "orlovima" nedostajalo hrabrosti u trenucima kada su mogli da naprave nešto ozbiljnije.

"Naša defanzivna struktura u prvom poluvremenu je bila dobra u svim zonama terena, jedino što nam je falilo malo više igre u kojoj bi učestvovali Sergej (Milinković-Savić) i (Dušan) Tadić."

I činjenica je da je Piksijevim "orlovima" manjkalo hrabrosti, ne samo u duelima sa Brazilcima, nego i u trenucima kada su imali loptu u nogama.

Nisu napadali gol kao inače, nisu stvorili niti jednu ozbiljnu situaciju pred Alisonom, a naši sagovornici su primetili da je odnos udaraca (24:4 u korist rivala) pravi pokazatelj stanja na terenu.

"Piksi je hteo najbolje, posebno sa onim što ima u ovom trenutku, jer znamo da ima kadrovskih problema. Mislim da smo najviše ličili na onu pravu Srbiju kada smo u drugom poluvremenu krenuli sa dva špica, ali to je bilo kratkog daha. Brazil nam nije dozvolio da gledamo pravu Srbiju. Mi smo u glavi imali ideju kako bismo, ali problem nastaje kada je na terenu i drugi tim, i to koji tim", dodaje Neđić.

Jedan od razloga za preveliki respekt i tu nekarakterističnu bojazan je i žuti karton Strahinje Pavlovića, koji je dobio već u šestom minutu, a koji je njegovu, a i agresivnost ostalih članova odbrane, poprilično umanjio.

Vladimir Simić je naglasio upravo taj preveliki respekt prema protivniku i strah od dobijanja crvenog kartona.

Nekada te crveni karton ojača kao tim
"Nekada u fudbalu moraš i da rizikuješ malo više, zarad višeg cilja, jer nekada i taj crveni karton ojača ekipu na timskom planu i po pitanju svih tehničko-taktičkih, a tek psiholoških parametara. Iz toga nekada i preokreneš situaciju u svoju korist."

Svetsko prvenstvo za Srbiju nije gotovo i naša selekcija i dalje ima dobre šanse da se plasira u osminu finala. Za to će joj biti potrebno da u sledeće dve utakmice ostvari pobede, protiv Kameruna i Švajcarske.

Duel sa Kameruncima na programu je u ponedeljak od 11 ujutru po srednjoevropskom vremenu i, kako svi u timu ističu, to će za nas biti "finale" Mundijala.

I naši sagovornici očekuju mnogo bolje izdanje nacionalnog tima, podsećaju da je to jedna od najboljih reprezentacija u Evropi u ovom trenutku i nadaju se da mogu da ponove partije protiv Norveške ili Švedske u Ligi nacija.

Srbija će poslednji duel igrati u petak od 20 časova sa Švajcarcima, koji već sada imaju tri boda.