Argentina u finišu slomila otpor Meksika, Mbape srušio Dansku, pobede Poljske i Australije

Sedmi dan Svetskog prvenstva u Kataru doneo je uzbudljive utakmice u grupama C i D. U prvom meču dana, Australija je ostvarila bitnu pobedu nad Tunisom. Poljska je sa 2:0 savladala Saudijsku Arabiju, Francuska je bila bolja od Danske sa 2:1, dok je u zatvaranju programa, Argentina nadigrala Meksiko sa 2:0

26. nov 2022 • 21:55

Kraj meča: Argentina - Meksiko 2:0

Golovima Lionela Mesija u 64, kao i Enca Fernandeza u 87. minutu, Argentina je upisala prvu pobedu i osvojila prve bodove na Svetskom prvenstvu u Kataru.

88' - GOL! Enco Fernandez majstorijom stavlja tačku na meč

Spektakularan pogodak Fernandeza, koji nakon "skraćenog" kornera Argentine i dodavanja Mesija, sjajnim udarcem matira Očou i verovatno stavlja tačku na meč.

70' - Dobar napad Argentine, Molina loše šutira

"Gaučosi" su razmenili dodavanja i izborili poziciju za centaršut sa leve strane, učinio je to Akunja, lopta je stigla do Moline, koji iz prve šutira preko gola Meksika.

65' - GOL! Mesi donosi vođstvo Argentini

Perfektan udarac omalenog fudbalera, koji je možda i prvi put na meču imao iole prostora da primi loptu, licem se okrene ka golu, namesti se i uputi udarac, koji je bio hirurški precizan.

Argentina stiže do bitnog gola i bitnog vođstva u borbi za nokaut fazu.

51' - Mesijev slobodnjak ide preko gola

Imao je priliku Argentinac, pošto je probao iz slobodnog udarca sa nekih 18 do 20 metara udaljenosti, ali je Mesijev šut završio preko gola.

46' - Nastavljen je meč

Počelo je drugo poluvreme na stadionu "Lusail".

Kraj prvog poluvremena: Argentina - Meksiko 0:0

Nakon prvih 45 minuta, nije viđen postignut gol na meču Argentine i Meksika.

Očekivalo se mnogo više od duela ove dve selekcije, ali je u prvom poluvremenu viđeno tek jedno pravo uzbuđenje, kada je Vegin pokušaj iz slobodnog udarca, uspešno odbranio golman Argentine Emilijano Martinez.

45' - Najbolja prilika u prvom delu, Martinez brani slobodnjak Vege

Odlično je šutirao Meksikanac Vega iz slobodnog udarca sa nekih 20-ak metara, ali je još bolje odbranio golman Argentine Martinez.

25' - Meksiko ne dozvoljava Mesiju da igra

Fantastično za sada markiraju fudbaleri Meksika najveću pretnju u redovima Argentine - Lionela Mesija, kojeg odmah po prijemu lopte udvajaju ili čak šalju i trećeg čuvara na njega.

Ni nakon 25 minuta nije viđen neki ozbiljniji napad i prilika ispred oba gola.

10' - Tvrd početak meča

Osim nešto grubljih faulova na sredini terena, nije mnogo toga moglo da se vidi u uvodnih 10 minuta susreta.

1' - Počeo je meč

Italijanski arbitar Orsato označio je početak meča Argentine i Meksika na stadionu "Lusail".

Poznati su sastavi timova za meč Argentine i Meksika

Sledi duel Argentine i Meksika, selekcija koje nisu imale povoljan rezultat u prvom kolu.

Naime, "gaučosi" su neočekivano poraženi od Saudijske Arabije sa 2:1, dok je Meksiko odigrano nerešeno bez golova sa Poljskom.

Kraj meča: Francuska - Danska 2:1

Golovima Kilijana Mbapea u 61. i 86. minutu, Francuska je savladala Dansku sa 2:1.

Jedini gol za Dance postigao je Kristensen u 68. minutu.

86' - GOL! Mbape postiže novi gol, Francuska vodi sa 2:1

Drugi gol jednog od najboljih fudbalera današnjice, ovoga puta Mbape pogađa nakon asistencije Grizmana, te u samom finišu donosi Francuskoj prednost od 2:1.

81' - Brajtvajt trese spoljni deo mreže

Odgovara Danska sa kolosalnom šansom na drugoj strani. Centaršut u peterac ka Brajtvajtu, koji zahvata loptu na pravi način, ali pogađa samo spoljni deo mreže.

78' - Čuameni umalo glavom postiže pogodak, ipak ostaje 1:1

Malo je nedostajalo da francuski vezista nakon kornera glavom postigne pogodak, ali je blok fudbalera Danske uspeo da skrene loptu u korner.

68' - GOL! Danska izjednačuje preko Kristensena

Danci do gola i izjednačenja stižu nakon prekida, pošto je nakon kornera prvo dobro skočio Andersen, a potom Kristensen natrčava i glavom "zakucava" u mrežu Francuza.

61' - GOL! Mbape probija bedem Danske, prelep gol Francuza

Sjajna akcija "trikolora", Mbape i Ernandez su razmenili dodavanja po levoj strani, nakon čega je zvezda PSŽ-a i Francuske, levom nogom savladala Šmajhela. 

Francuska od 61. minuta vodi sa 1:0.

56' - Odličan okret i šut Mbapea, ponovo brani Šmajhel

Za razliku od prethodnog udarca iz prvog poluvremena, ovoga puta je Mbape bio mnogo precizniji, ali je ponovo odlično reagovao golman Danske Šmajhel.

46' - Nastavljen je meč

Počelo je drugo poluvreme, viđena je jedna izmena i to u sastavu Danske, pošto je u igru ušao Brajtvajt umestio Kornelijusa.

Poluvreme: Francuska - Danska 0:0

Nakon prvih 45 minuta, nema postignutih golova na meču Francuske i Danske. 

"Trikolori" su bili znatno konkretnija i opasnija ekipa, ali nisu uspeli da realizuju nekoliko svojih prilika.

Sa druge strane, Danska se brani i čeka svoje šanse iz kontra-napada, a umalo da iz jednog takvog stignu do vođstva.

40' - Mbape šutira preko gola, ostaje 0:0

Novi opasan i dobar napad Francuza po desnoj strani, Dembele je poslao odličan povratni pas u šesnaesterac, ali je Mbape šutirao daleko iznad gola rivala.

36' - Danska umalo do gola nakon kontre

U samo par poteza Danska je uspela da prebaci loptu pred šesnaesterac Francuske, odakle je udarac oprobao Kornelijus, ali je lopta otišla pored gola.

30' - Šmajhel brani pokušaj Grizmana

Nastavlja Francuska da pritiska, prvo je Kundeov šut sa desne strane izblokiran blizu gol linije, da bi koji minut kasnije, Grizman probio po levoj strani, a njegov pokušaj odbrani je golman Danske Šmajhel.

10' - Francuska prva preti, Žuru umalo do šanse

Dobar napad Francuske po desnoj strani, odakle je išla oštra ubačena lopta u šesnaesterac rivala.

Tamo srećom po Dance, Žiru nije uspeo da zahvati loptu na način na koji je hteo, pa je propala potencijalno velika šansa za "trikolore".

1' - Počeo je meč

Poljski sudija Marčinjak označio je početak meča Francuske i Danske na stadionu "974" u Dohi.

Poznati su sastavi timova za meč Francuske i Danske

Kraj meča: Poljska - Saudijska Arabija 2:0

Poljska je u utakmici drugog kola pobedila Saudijsku Arabiju rezultatom 2:0 i na taj način preuzela lidersku poziciju u grupi C, makar privremeno.

'82 - Levandovski napokon pogađa za 2:0!!!

Posle više propuštenih šansi Robert Levandovski konačno pogađa. Defanzivac Saudijske Arabije Al Malki je napravio veliku grešku kada je izgubio loptu na 18 metara od svog gola, što je ispratio poljski napadač i duplirao vođstvo. Posle postignutog pogotka zaplakao je od sreće jer je ovo prvi put u životu da se upisao u strelce na Svetskom prvenstvu.

Šansa za šansom

Obe ekipe napadaju i stvaraju šanse. Levandovski je u 66. minutu pogodio stativu, a potom je usledilo više napada Saudijske Arabije. U 75. minutu Poljska je udarila kontru, Robert Levandovski  je opet imao šansu koju nije iskoristio.

Prečka Milika

Šanse za obe ekipe se ređaju jedna za drugom. Prvo je šansu propustio Al Buraikan, a odmah zatim i Milik, koji je glavom šutirao i pogodio prečku rivala.

Nova šansa Saudijaca

Saudijci su krenuli sa agresivnom igrom u drugom poluvremenu, pa su u 55. minutu došli do odlične šanse  posle konfuzije u šesnaestercu Poljske lopta se odbila do Al Davsarija, ali je njegov udarac sa nekih 4-5 metara odbranio Šćesni.

'46 - Prva izmena na utakmici

Promena u timu Saudijske Arabije. Sami al Nežei napušta teren, a šansu u nastavku dobio je Navaf al Abid.

Kraj prvog poluvremena

Prvo poluvreme je bilo izbudljivo i sadržajno, videla se želja obe ekipe da dođu do gola. Poljska je u tome uspela, Saudijska Arabija ne, ali ostaje da vidimo u drugoj polovini utakmice šta će se dešavati.

Penal za Saudijsku Arabiju, neverovatne odbrane Šćesnog

Posle faula Bjelika i VAR pregleda, dosuđen je penal za Saudijsku Arabiju u nadoknadi prvog poluvremena. Izveo ga je Al Davsari, ali je golman Šćesni sjajno odbranio, a potom je skinuo i šut Al Breika iz odbitka. Nema promene rezultata.

'39 - Poljska vodi !!!

Robert Levandovski je dodao loptu, a Zjelinski se našao sam unutar šestnaesterca i pucao iz prve pod prečku pored golmana. Mohammed Al Ovais nije uspeo da sačuva mrežu.

Sjajna šansa Poljaka

Najbolja prilika do sada za Poljsku. Zjelinski je izveo korner, Bjelik je glavom sa osam metara šutirao, ali je napadač Saudijaca El Šehri glavom intevrenisao i sprečio vođstvo rivala.

Žuti karton i za Saudijsku Arabiju

Al Malki dobija žuti karton zbog nesportskog ponašanja.

Treći žuti karton za Poljsku

Milik dobija žuti karton zbog povlačenja. Pre njega su žute kartone dobili Kivio i Keš.

Fenomenalna šansa za Saudijsku Arabiju

Prva ozbiljna prilika na meču pripala je Saudijcima. Mohamed Kano je primio tačan pas i u situaciji jedan na jedan sa golmanom odlučio da direktno šutira ka protivničkom golu. Vojček Šćesni je fantastično reagovao i uspeo da spasi svoj gol.

Utakmica je počela

Da vidimo da li će Saudijska Arabija uspeti da iznenadi Poljsku, kao što je Argentinu.

Stigli sastavi za utakmicu Poljska-Saudijska Arabija

Gotovo je - pobeda Australije 1:0!

Kraj utakmice u Kataru, velika pobeda Australije u utakmici koja nije baš oduševila kvalitetom.

Meč je odlučio Mičel Djuk u 23. minutu udarcem glavom i tako su ostali u igri za plasman u osminu finala. U direktnom okršaju sa Danskom će se boriti za mesto među 16 najboljih selekcija sveta. Tunis je i dalje bez ijednog datog gola na ovom turniru...

88' - Hazri pokušava!

Dobar napad Tunisa po desnoj strani, prošao je Sasi po desnoj strani, a potom sa oko 12-13 metara šutirao Vabi Kazri. Ali lopta ide pravo u naručje Meta Rajana...

84' - Tunis sve očajniji

Pritiskaju igrači Tunisa, pokušavaju na sve načine da stignu do izjednačenja, ali "kenguri" se uporno drže.

U međuvremenu je u redovima Australije bila i izmena, kada je bivši fudbaler Crvene zvezde Miloš Degenek ušao u igru.

71' - Umalo 2:0 za Australiju!

Odličan prodor Gudvina po levom boku, brza tranzicija Australije, ubacio je odlično loptu u peterac Tunisa, ali Leki je zamalo zakasnio i ostao bez pogotka. Mogao je to da bude gol koji bi rešio pitanje pobednika.

59' - Msahni pokušava!

Novi pokušaj Tunisa i ovog puta je šutirao kapiten Msahni. Ipak, Metju Rajan uspeva da obrani udarac, ali nastavlja se sve vreme veliki pritisak afričke selekcije. Sve više napadaju i pokušavaju da probiju bedem rivala.

53' - Dosta energije na startu poluvremena

Vidi se želja Tunisa da što pre stigne makar do izjednačenja. Dosta trčanja i energije na obe strane. Tunis pokušava preko Slitija i Džebalija, ali još uvek ne ulaze u one najbolje šanse. Jedno istrčavanje Meta Rajana sprečilo je potencijalnu opasnost.

46' - Počelo je drugo poluvreme

Tunis mora da sve karte baci na napad!

Kraj prvog poluvremena - 1:0 za Australiju

Mičel Djuk je doneo vođstvo Australiji u 23. minutu lepim udarcem glavom. Tunis je bio dosta loš u prvih 35 minuta, ali od tada su imali dve dobre prilike.

Moraće Tunis da napadne na sve ili ništa u drugom poluvremenu, imajući u vidu da u narednom meču igraju protiv Francuza i teško da će moći do bodova protiv prvaka sveta.

45+2'- Msahni u opasnoj šansi

Opet je Tunis mogao da dođe do izjednačenja. Centaršut sa desne strane stigao je na roglju peterca do kapitena Msahnija, ali ovaj u trku uspeva da šutira samo pored gola. Dosta sreće za Australijance koji ga nisu ispratili kako je trebalo.

41'- Opasna šansa za Tunis!

Prva prava akcija Tunisa, Džebali je uspeo da stvori sjajnu priliku za Dregera, činilo se da bi on mogao da donese izjednačenje, ali Salter uklizava u poslednji čas i blokira udarac bočnog igrača Tunisa. Ovo je bilo jako, jako opasno po Australijance.

36'- Ništa od Tunisa

Stvarno ništa nismo videli od afričke selekcije koja još uvek čeka na postizanje prvog gola na Mundijalu. U napadu nema nikakve kreativnosti niti povezanosti...

23' - Goool, Australija vodi 1:0!

Mičel Djuk je strelac, napadač "kengura"! Evo pogotka posle odličnog skoka. Gudvin je centrirao, lopta se odbila, ali pravo na glavu Djuka, koji je majstorski uspeo da prebaci loptu u dalji ugao gola Tunisa.

21' - Prvi šut za Tunis

Mohamed Dreger je pokušao sa distance da ugrozi gol Australije, ali nije to bilo dovoljno precizno, iako jeste bilo dosta snažno.

17' - Blaga inicijativa Australije

I dalje u dosadašnjem toku meča nismo videli neki šut ka jednom od dva gola ili kakvu-takvu šansu. Tek po nekoliko prodora igrača Australije po bokovima, ali njihovi centaršutevi su lak posao za defanzivce Tunisa.

7' - Nepovezana igra na obe strane

Nismo još ništa posebno vredno pomena videli. Jedan slobodan udarac izdaleka iskosa sa leve strane je imala Australija, ali igrači Tunisa lako izbijaju centaršut Arona Muja.

1' - Počela je utakmica!

Da vidimo šta donose Tunis i Australija, nadamo se uzbudljivoj utakmici.

Sastavi Tunisa i Australije

Pratite Mundijal uživo uz RT Balkan

Budite i ove subote uz RT Balkan, gde ćemo tokom čitavog dana pratiti dešavanja na Svetskom prvenstvu. Igraju se četiri utakmice:

  • Tunis - Australija, 11.00
  • Poljska - Saudijska Arabija, 14.00
  • Francuska - Danska, 17.00
  • Argentina - Meksiko, 20.00