Konačno gol Levandovskog na Mundijalu, Poljska slomila otpor uporne Saudijske Arabije

Fudbalska reprezentacija Poljske savladala je na Svetskom prvenstvu u Kataru selekciju Saudijske Arabije sa 2:0 u drugom kolu grupe C. Susret je pored tri boda evropske selekcije, obeležio prvi pogodak Roberta Levandovskog na Mundijalima u karijeri

Više nego uzbudljivo bilo je u duelu evropske i azijske selekcije u drugom kolu grupe C na Mundijalu u Kataru.

Poljska je upisala izuzetno bitna tri boda, savladala Saudijsku Arabiju i načinila krupan korak ka potencijalnom plasmanu u nokaut fazu takmičenja.

Daleko od toga da je do pobede Poljska došla na rutinski i lak način.

Saudijci su još jednom, poput u meču sa Argentinom, prijatno iznenadili, jurili po celom terenu, stvorili više nego dovoljan broj šansi, ali ih na njihovu žalost nisu realizovali.

Prvi su zapretili na meču, kada je Kano izašao ispred Šćesnog, ali je poljski golman odlično reagovao i odbranio.

Usledila je borba za svaku loptu, pogotovo na sredini terena, te kako je vreme odmicalo, meč je postajao sve uzbudljiviji.

Igrao se 39. minut kada je Poljska stigla do prvog gola i prednosti.

Levandovski se izborio za loptu u protivničkom šesnaestercu, odlično uposlio Zijelinskog, koji je smešta u mrežu rivala za 1:0.

Saudijska Arabija ima za čime da žali u ovom susretu, a najbliži golu bili su u nadoknadi prvog poluvremena.

Arbitar je nakon duela u šesnaestercu Poljske, dosudio penal za azijsku selekciju.

Dve herosjke odbrane Šćesnog sprečile su izjednačenje.

Al Davsari je uzeo odgovornost izvođača penala, ali je njegov šut odbranio golman Poljske, da bi potom zaustavio i pokušaj Al Breika iz odbitka.

Nakon pauze za poluvreme, u drugom delu su se nastavili pokušaji Saudijske Arabije, ali je odbrana Poljske, na čelu sa pomenutim golmanom Juventusa, uspela da osujeti mnoge pokušaje i odoli uprkos izglednim prilikama.

Nekoliko puta mogla je i Poljska do gola, ali je sreća u tim trenucima bila na strani protivnika, pošto su udarce Milika i Levandovskog, zaustavile prečka i stativa.

Ipak, Poljska je uspela da dođe do drugog kola, koji je rešio sve dileme i pitanje pobednika na ovom meču.

Pomalo je i umor kumovao kod greške Al Malkija, koji je pred svojim šesnaestercom predao loptu jednom od najboljih napadača na svetu, a Robert Levandovski napokon je uspeo da postige svoj prvi pogodak na Svetskim prvenstvima u karijeri.

Emotivno je bilo za napadača Barselone, koji je gotovo u suzama proslavio pogodak i pobedu sa saigračima.

Do kraja meča je Saudijska Arabija pokušavala da postigne gol i učini meč zanimljivijim, ali joj to nije pošlo za nogom.