Ovo su šanse Srbije za osminu finala - statističari izračunali, Švajcarci su favoriti

Statističari su putem naprednih računarskih modela došli do podatka da Srbija ima 26 odsto šansi da pobedi Švajcarsku i plasira se među 16 najboljih selekcija sveta

Fudbaleri Srbije nisu uspeli ni u drugom meču na Svetskom prvenstvu u Kataru da stignu do pobede, pošto su u ponedeljak u neverovatnoj utakmici remizirali 3:3 protiv Kameruna.

Potonja pobeda Brazila nad Švajcarskom 1:0 bila je jedina dobra vest za "orlove" tokom dana, pošto je olakšala kalkulacije selekciji Dragana Stojkovića za plasman u osminu finala. A sada je poznato i kakve šanse se daju našoj selekciji.

Srbija ima samo jedan bod i zbog lošije gol-razlike od Kameruna, kolo pre kraja se nalazi na poslednjem mestu na tabeli. Ipak, u petak 2. decembra bi sve moglo da se promeni - pobeda Srbije nad Švajcarskom i pobeda ili remi Brazila protiv Kameruna značilo bi prolaz za "orlove" među 16 najboljih timova sveta.

Ali statističari iz "Svis fudbal data" izračunali su da Srbija ima samo 26% šansi da se nađe u osmini finala na ovom Mundijalu. Odnosno, čak 74% šansi daju scenariju po kojem se "orlovi" vraćaju kući posle utakmice sa Švajcarskom.

Vredi napomenuti da ekipa Murata Jakina može i da remizira protiv Srbije da bi prošla u narednu fazu, pa nije ni čudo da ovaj statistički model favorizuje tu selekciju.

Inače, do sada su samo Brazil, Francuska i Portugal obezbedili mesto u osmini finala. Holandija, Engleska, Španija i Maroko su statistički najbliže tome da obezbede mesto u među 16 timova. Najveće šanse za osvajanje titule prvaka sveta posle dva kola daju se Holandiji (15%), Brazilu (14%) i Francuskoj i Argentini (po 12.8%).

Da vidimo za početak mogu li Piksijevi "orlovi" da preokrenu situaciju u svoju korist...