Stručna analiza RT Balkan: Šta je uzrokovalo krah Srbije protiv Kameruna

Treneri i analitičari za RT Balkan analiziraju remi Srbije i Kameruna i šta je to što je uzrokovalo krah "orlova" u utakmici u kojoj su imali ogromnu prednost

Fudbalska reprezentacija Srbije propustila je veliku priliku protiv Kamerunaca u drugom kolu Svetskog prvenstva u Kataru, odigrala nerešeno uprkos značajnom vođstvu i samo je sreća razlog zbog kojeg naši momci nisu završili učešće na Mundijalu.

Ekipa Dragana Stojkovića imala je dva gola viška, sve u svojim rukama, ali je dozvolila rivalu da se vrati i izbori remi – 3:3. Naši sagovornici su pokušali da nam objasne razloge ovog, može se reći, neuspeha u Dohi.

I laicima jasno je da Kamerun fudbalski slabija ekipa od Srbije, ali se to na terenu videlo samo u kratkom vremenskom periodu.

"Orlovi" su u većem delu utakmice bili stegnuti, donosili neshvatljive i neracionalne odluke, a vrlo su upitni bili i potezi selektora Piksija.

Posebno u situaciji kada se Srbija vratila iz minusa, preokrenula, a onda i početkom drugog poluvremena povela 3:1.

"Mislim da smo odlično ušli u drugi deo igre, poneseni preokretom u prvom. Dali smo izvanredan pogodak, ono što ja volim kao trener – bukvalno smo se ušetali u gol. Imali smo još nekoliko šansi da to pređe i u veću razliku, ali se onda dogodio neshvatljiv pad i primljen pogodak, a ubrzo i drugi", rekao je stručni konsultant RT Balkana i trener Grafičara Marko Neđić.

Ispuštena utakmica i velika šansa

Jedan od najperspektivnijih stručnjaka u Srbiji priznao je da je bio u šoku onim što se događalo sredinom drugog poluvremena, ali je dodao da svakako deo zasluga za dešavanja na terenu stadiona "El Džanub" ide reprezentativcima Kameruna.

"Nakon trećeg gola nismo imali snage ni za šta, iako smo i tada napravili dve-tri odlične šanse. Greota je da se ovakva utakmica ispusti, ali mislim i da su Kamerunci u jednom trenutku želeli da prime što manje golova."

Kamerunci su smogli snage da nas iznenade
Svi mi gledamo navijački kada Srbija igra, ali je očigledno da Kamerunci nisu odustajali i smogli su snage da nas iznenade.

Ključni trenutak dogodio se kada je Strahinja Pavlović, do tada najbolji igrač Srbije, zatražio izmenu zbog bola u primicaču. Umesto njega je ušao Stefan Mitrović i zadnja linija je izgubila čvrstinu i strukturu.

Srbija je do 63. minuta imala +2, nakon čega se desilo nešto potpuno neverovatno – naši momci su dozvolili protivniku da u dva uzastopna napada postigne gotovo identične golove.

Defanzivni red je neshvatljivo izašao visoko, na nekih 40-ak metara od gola Vanje Milinković-Savića i pokušao da protivničke napadače "hvata" u ofsajd zamke.

To se nije isplatilo, odbrana je "pukla" dva puta i Vinsent Abubakar, a onda i Erik Čupo-Moting, doneli su Kamerunu veliko slavlje.

Neđićev kolega Vladimir Simić, još jedan član "stručnog štaba" naše redakcije, pokušao je da iz ugla analitičara objasni šta se u tim trenucima događalo u srpskom timu.

Neshvatljive dve greške kod pravljenja ofsajda
Neshvatljivo je da u dva minuta napravimo dve iste greške prilikom pravljenja ofsajda. Imali smo dva gola prednosti i bespotrebno smo preuzeli rizik u pravljenju ofsajd zamke, koja zahteva sinhronizovano grupno delovanje više igrača.

Simić je detaljnije analizirao prvi gol koji je pokrenuo "lavinu nesrećnih događaja".

"Ta situacija je klasičan primer gde je igrač Kameruna imao otvorenu igru. U tom trenutku naši defanzivci su se kretali prema napred, kako bi uhvatili protivnika u ofsajdu, umesto da su se zaustavili i pripremili da brane dubinsko dodavanje iza leđa. Nisu smeli ovako da deluju, s obzirom na to da nismo dominantni u brzini i nemamo hitre igrače u zadnjoj liniji."

On je podvukao da je tada "stručni štab morao da reaguje i nekom instrukcijom", ali se to nije desilo i rezultat su dva brza primljena gola. Indirektno su potvrđene i reči Radeta Bogdanovića, koji je u analizi utakmice kritikovao selektora Stojkovića za loše vođenje meča.

Piksi je mogao i morao bolje

Bogdanović je u studiju RTS-a otvoreno govorio da je "Srbija odigrala utakmicu bez selektora na klupi i da nikada nije video da neko vodi lošije meč na velikom takmičenju od Dragana Stojkovića".

I u toku igre je bilo spornih trenutaka i kasnih reakcija, primetan je bio izostanak one hrabrosti, odlučnosti, želje i harizme koje prate jednog od najboljih fudbalera sa ovih prostora svih vremena.

Piksi je otkrio da je morao da napravi dve prinudne izmene, Miloš Veljković i spomenuti Pavlović ustupili su mesta Srđanu Babiću i Stefanu Mitroviću, ali one u finišu susreta "bodu oči".

Marko Grujić je zamenio Sergeja Milinković-Savića, u drugom minutu nadoknade ušao je Filip Đuričić umesto imenjaka Kostića, dok su na klupi ostali igrači poput Dušana Vlahovića, Luke Jovića, Darka Lazovića.

"Iskreno, malo neshvatljive izmene po mom mišljenju. Razumem da su neke bile prinudne, Pavlovićev izlazak se baš osetio. Kada je trebalo da se prelomi, da smognemo snage i sa izmenama se vratimo u prednost, mi smo pali", smatra Neđić.

"Sa takvim izmenama nismo mogli u napadu da preokrenemo rezultat, nije bilo realno. Trebalo nam je više ofanzive, više 'danfa', da se kidiše na pobedu... Toga nije bilo, ne znam razloge, znaju ih samo selektor i igrači, a na nama je da im verujemo i damo podršku!"

Protiv Švajcarske još ofanzivnije, čak i sa dva špica!

Daleko od toga da je sve bilo loše u igri "orlova", pa su naši sagovornici saglasni u oceni da ima mnogo segmenata na kojima treba bazirati optimizam i pripremu za naredni, odlučujući susret.

Analitičar Simić je kao primer, pored odličnog perioda u finišu prvog i početkom drugog poluvremena, uzeo drugi pogodak Srbije, verovatno jedan od kandidata za gol turnira. Strelac je bio Aleksandar Mitrović nakon izuzetne akcije čitavog napadačkog dela tima.

"Gol kao na malom fudbalu, što bi rekli treneri. Bila je to oduzeta lopta na centralnom delu terena i potom sjajna razmena pasova između Mitrovića, Kostića, Sergeja i Živkovića. Bukvalno su uspeli da se sa loptom ušetaju u gol."

To bi mogao da bude recept i za nastavak takmičenja gde nas čekaju stari znanci, uz poneku korekciju u postavci igre.

"Mislim da treba izaći ofanzivnije, sa ofanzivnijim veznim redom (dva zadnja vezna) i, po mom mišljenju, sa dva napadača."

"Ne znamo zdravstveno stanje ekipe, ali verujem da imamo ekipu za tu 'moć' gore, za visoki presing. Hteli mi ili ne, sledeću utakmicu moramo da pobedimo jer nas samo to deli od prolaza dalje", nadovezuje se Neđić.

Kazemiro postao najbolji prijatelj "orlova"

Zahvaljujući malo sreći, a više Brazilcima, sa kojima smo u četiri dana prešli put od smrtnih neprijatelja do najbližih "saradnika", Srbija i dalje ima šansu da se plasira u nokaut fazu takmičenja.

"Selesao" je fantastičnim pogotkom Kazemira pobedio Švajcarsku i ostavio "orlove" u igri, koji će baš sa selekcijom "crvenog krsta" igrati odlučujući susret.

Biće to repriza duela iz Rusije pre četiri godine, kada su Švajcarci bili bolji rezultatom 2:1 i otišli dalje.

Golove su u toj utakmici postigli Granit Džaka i Džerdan Šaćiri, koji će verovatno i ovoga puta biti udarne igre protivničkog tima.

Džaka je izjavio da je gledao duel Srbije i Kameruna i da njegova selekcija ima šanse za trijumf, dok su statističari izračunali da u brojevima naša šansa iznosi 26 procenata.

Analitičari iz "Svis fudbal data" čak 74% šansi daju scenariju po kojem se "orlovi" vraćaju kući posle utakmice sa Švajcarskom.

"Pobeda je najveća motivacija, to nisu mala deca, već profesionalci. Svesni su oni da ih cela Srbija gleda i priželjkuje pobedu i prolaz. Što bismo mi treneri rekli – sad bih pojeo travu. Oni to najbolje znaju i verujem da će učiniti sve da pobede!", zaključio je Neđić za RT Balkan.

U slučaju da se navedena projekcija ipak ne obistini i da proslavimo plasman dalje, već znamo i ko će nam biti protivnik u osmini finala.

Drugoplasiranog iz ove grupe čeka selekcija Portugalije, što bi značilo da možemo da gledamo reprizu sad već čuvenog okršaja iz Lisabona u odlučujućoj rundi kvalifikacija za Mundijal.

Tada je Srbija ostvarila veliki trijumf, ali pre želje da se ponovi isto, moramo da pobedimo Švajcarce. Idemo, "orlovi"!