Sport

"Večiti" zabrinuti - Evroliga najavila da ne garantuje njihovo učešće naredne sezone

Generalni direktor Evrolige Paulius Motejunas, rekao je da će između Partizana, Crvene zvezde, Albe, Virtusa i Valensije jedan klub sledeće sezone morati da igra Evrokup i dodao da su šanse da klub iz Dubaija uđe u sistem takmičenja sledeće sezone 50-50
"Večiti" zabrinuti - Evroliga najavila da ne garantuje njihovo učešće naredne sezoneGetty © Panagiotis Moschandreou /

Ne toliko dobre vesti po Partizan i Crvenu zvezdu dolaze iz vrha Evrolige.

Motejunas je dao intervju za španski sportski dnevnik "As" u kom je govorio o brojnim aktuelnim temama vezanim za Evroligu.

"Nažalost, između Albe, dva kluba iz Beograda (Crvene zvezde i Partizana), kao i Virtusa i Valensije, neko će morati da "izvisi" zbog toga što će Pariz ući u Evroligu. Svako od njih ima 20 odsto šansi da ne igra. Klubovi su jednaki za nas, a partneri će biti ti koji će odlučiti. Valensija je odigrala sjajnu sezonu, a grade i atraktivnu dvoranu. To je ogroman korak za klub, jer rade sjajne stvari. Valensija je klub sa budućnošću u Evroligi, ali je istina i to da iduće godine ne znamo šta će biti, postoje opcije, konačna odluka biće doneta u junu", rekao je Motejunas.

Litvanac je rekao da je zadovoljan kako ide razvoj Evrolige u globalu.

"Na dobrom smo putu, ali ima mnogo nerešenih stvari i problema koje moramo da rešimo. Razgovari idu u dobrom pravcu sa NBA ligom i Svetskom košarkaškom federacijom (FIBA), sa IMG-om. U svakom poslu nije dobar položaj kad odnos vlasnika nije najbolji. Stagniramo dve godine i moramo da se oporavimo. Evroliga je generalno dobra, ljudi u organizaciji dobro rade, ali ima mnogo stvari za poboljšanje", dodao je Motejunas.

On je rekao da je važno što će Pariz igrati Evroligu sledeće sezone.

"Znamo da imamo velika potencijalna tržišta u Francuskoj, posebno u Parizu, i srećni smo što imamo šampiona Evrokupa odatle ove godine. Imamo sjajan novi klub u Londonu, koji su takođe među 4 najbolja u Evrokupu. I imamo Berlin, koji je naše ključno tržište, tako da moramo da rastemo na tim ključnim tržištima kako bi rastao prihod od televizijskih prava", istakao je Motejunas.

Klub iz Dubaija će sledeće sezone igrati u ABA ligi, ali još uvek nije zvanično postao deo sistema Evrolige.

"To je veliki korak za Evroligu. Moramo da vidimo da li imamo hrabrosti da to uradimo i da li to ima smisla. Znamo da je to drugo tržište i drugi kontinent. Razumemo složenost pitanja. Zato uzimamo još vremena i korak po korak sve analiziramo. Još nemamo odluku za sledeću sezonu. Ja kažem da je 50-50. Prerano je reći da ćemo videti tim iz Dubaija u takmičenju", zaključio je Motejunas.

image