Sport

Poznato kada će Jokić postati trostruki MVP najjače lige na svetu

Čelnici NBA lige kasno uveče objavili termin dodele najznačajnijeg individualnog priznanja za regularni deo sezone
Poznato kada će Jokić postati trostruki MVP najjače lige na svetuGetty © Dustin Bradford / Stringer

Najbolji košarkaš sveta Nikola Jokić saznao je termin kada bi trebalo da po treći put u karijeri dobije MVP nagradu u NBA ligi.

Jokić, koji je veliki favorit da ponovo bude proglašen najkorisnijim igračem u regularnom delu sezone, zvanično krunisanje dočekaće u noći izmeću srede i četvrtka, od 1.30 po srednjoevropskom vremenu.

Pored srpskog internacionalca, u konkurenciji su još Luka Dončić iz Dalas meveriksa i Šej Gildžus-Aleksander iz Oklahoma Siti tandera.

Međutim, gotovo je izvesno da će momak iz Sombora kompletirati het-trik i, prema poslednjim informacijama iz Sjedinjenih Država, čudo treba da se dogodi da epilog trke bude drugačiji.

Centar Nagetsa blistao je i ove sezone i u ligaškom delu takmičenja prosečno je beležio 26,4 poena, 12,4 skoka i devet asistencija.

Njegov tim je završio kao drugi na tabeli Zapadne konferencije sa 57 pobeda i 25 poraza, a Nikola je imao čak 25 tripl-dablova.

Da je sve bilo regularno, Jokić bi u četvrtak postao jedini igrač u istoriji najjače lige na svetu koji je četiri puta uzastopno proglašavan za MVP-ja. To se neće dogoditi jer je prošle godine nagrada otišla u ruke Džoela Embida iz Filadelfije.

Centar Seventisiksersa je posle snažne kampanje američkih medija dobio priznanje, ali je Srbin odgovorio onako kako najbolje zna – na parketu.

Dominirao je Jokić u plej-ofu i vodio svoj tim do istorijskog, prvog šampionskog prstena, usput pokupivši i trofej za najkorisnijeg igrača finalne serije.

On sada ulazi u sam krem NBA lige jer po tri MVP titule imaju Mozes Meloun, Leri Bird i Medžik Džonson, jednu više Vilt Čemberlen i Lebron Džejms, po pet su osvojili Bil Rasel i Majkl Džordan, dok je Karim Abdul Džabar neprikosnoven sa sedam.

image