Sport

Rukometni savez Srbije zvanično zatražio "vajldkard" za učešće na Svetskom prvenstvu

Rukometni savez Srbije zvanično je poslao zahtev Svetskoj rukometnoj federaciji (IHF) za dobijanje "vajldkarda" za učešće na Svetskom prvenstvu
Rukometni savez Srbije zvanično zatražio "vajldkard" za učešće na Svetskom prvenstvuGetty © Sven Hoppe/picture alliance

Rukometaši Srbije nisu uspeli da se plasiraju na Svetsko prvenstvo pošto su u baražu za plasman na šampionat sveta eliminisani od Španije.

Srbija je u revanšu pobedila Španiju rezultatom 25:22, ali je prvi meč izgubila 32:28.

Srbija je na poslednjem Svetskom prvenstvu, koje je održano 2023. godine, zauzela 11. poziciju.

U nacionalnom savezu se nadaju da bi predstavnici IHF mogli da dodele "vajldkard" Srbiji zbog plasmana na poslednjem šampionatu, zatim zbog rezultata mlađih kategorija, dosadašnje organizacije takmičenja...

"Iza nas je duga i neprospavana noć, osećanja su pomešana, od zadovoljstva i ponosa do tuga što nam je izmakao direktan plasman na Svetsko prvenstvo. Smatram da smo zbog svega prikazanog u oba susreta to zaslužili i više od selekcije Španije iako su oni višedecenijska rukometna velesila. Momci na čelu sa Borisom Rojevićem i njegovim stručnim štabom pokazali su da voljom, borbenošću i taktikom mogu da nadigraju takvog rukometnog giganta", izjavila je Delić, predsednica Upravnog odbora RSS.

Zahtev za dobijanje "vajlkard" poslala je Saudijska Arabija, a očekuje se da to učine i Crna Gora i Švajcarska.

"Rano jutros smo uputili dopis IHF sa zahtevom za 'vajldkard'. Još postoji tračak nade da odemo na Svetsko prvenstvo. Znamo da će i tu biti jaka konkurencija sa istim zahtevom, ali se nadamo da će IHF posebno uzeti u obzir sve ono što je srpski rukomet bio i jeste. Učinićemo sve što je do nas da budemo učesnici Svetskog prvenstva", dodala je predsednica UO RSS.

IHF će dodeliti dva "vajlkarda" ako se Novi Zeland ne plasira na Svetsko prvenstvo, a konačna odluka će biti doneta u junu.

Svetski šampionat će biti održan od 14. januara do 2. februara naredne godine u Norveškoj, Danskoj i Hrvatskoj.

image