Hrvatska uputila protestnu notu Crnoj Gori zbog rezolucije o Jasenovcu

U protestnoj noti se ističe da Hrvatska očekuje da Crna Gora i njene institucije odustanu od poteza koji bi se na negativan način mogli odraziti na budućnost bilateralnih odnosa kao i na evropski put Crne Gore

Hrvatska je uputila protestnu notu Crnoj Gori povodom najave predsednika Skupštine Andrije Mandića da će predstavnici srpskog naroda u Skupštini predložiti rezoluciju o genocidu u Jasenovcu.

"Nota apostrofira neprimerenost manipulacijom žrtava Jasenovca u političke svrhe, instrumentalizovanost Hrvatske za tamošnju unutarnju politiku i poziva Crnu Goru da se suzdrži od bilo čega što može ugroziti njihov put prema EU", prenosi RTCG.

Hrvatski "Večernji list" je objavio da je protestna nota uručena otpravniku poslova Crne Gore u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova, prenosi MINA.

U noti se izražava zabrinutost činjenicom da se spomen na žrtve Jasenovca "politizuje i zloupotrebljava za unutrašnja politička nadmetanja u Crnoj Gori te stavlja u kontekst rasprava o rezoluciji Generalne skupštine UN-a o komemoraciji genocida u Srebrenici, s kojom nije ni u kakvoj političko-istorijskoj vezi, i to na način koji ne doprinosi iskrenom izražavanju pijeteta prema žrtvama, osudi zločina i razvijanju kulture sećanja".

Navodi se da Ministarsvo vanjskih poslova Hrvatske osuđuje pokušaje da na bilo koji način Hrvatska bude instrumentalizovana u unutrašnje političke svrhe, i naglašava očekivanje  da Crna Gora i njene institucije odustanu od poteza koji bi se na negativan način mogli odraziti na budućnost bilateralnih odnosa kao i na evropski put Crne Gore.