Sport

Hrvatska preživela i eliminisala Belgiju, Maroko ide dalje kao prvi u grupi

"Vatreni" eliminisali Belgiju koja je važila za jednog od favorita na takmičenju, dok je Maroko potvrdio status najvećeg iznenađenja u Kataru
Hrvatska preživela i eliminisala Belgiju, Maroko ide dalje kao prvi u grupi© Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

Fudbalska reprezentacija Hrvatske kao drugoplasirana iz grupe F ide u nokaut fazu, posle remija bez golova za Belgijom (0:0).

Hrvati su podigli formu posle prve utakmice i sada uspeli da izbore bod koji im je bio dovoljan – imali su nekoliko sjajnih šansi, ali su na kraju strepeli i zahvaljujući sreći i katastrofalnom Romeluu Lukakuu, uspeli da prežive.

U prvom poluvremenu je najbolju šansu u devetoj sekundi imao Ivan Perišić, Hrvatima je poništen penal zbog minimalnog ofsajda, dok su u nastavku pretili Marko Livaja, Luka Modrić, Mateo Kovačić, Marcelo Brozović...

U svim tim situacijama Tibo Kurtoa je sjajno intervenisao i čuvao svoj tim, a onda je na scenu stupio rezervista Romelu Lukaku.

Napadač Intera, koji je početkom drugog poluvremena zamenio Drisa Mertensa, promašio je tri "mrtve" prilike, od kojih su dve bile iz neposredne blizine.

U poslednjim trenucima i Joška Gvardiol ga je spektakularnim startom u petercu sprečio da pogodi i veliko slavlje Hrvata je moglo da počne.

Oni će verovatno na megdan Španiji u osmini finala, pošto su Marokanci pobedili Kanadu 2:1 i nastavili turnir iz snova.

Kanađani su katastrofalno započeli utakmicu i omogućili Maroku da nastavi fantastičan niz. Već u četvrtom minutu veliku grešku napravio je Milan Borjan, to je iskoristio Hakim Ziješ i lobovao ga za 1:0.

Nastavili su Marokanci da napadaju i dvadesetak minuta kasnije duplirali vođstvo – loptu niz liniju poslao Ašraf Hakimi, nju je prihvatio Jusuf El Nesiri, oslobodio se čuvara i pogodio bliži ugao.

Pogodio je za 2:0, ali je utisak da je Borjan mogao bolje da reaguje i kod tog pogotka.

Kanađani su se vratili u finišu prvog dela auto-gola Aguerda, dok je nekoliko minuta kasnije El Nesiriju poništen drugi gol.

Nastavak meča očekivano je doneo šanse na obe strane, najbliži golu bili su Kanađani nakon kornera, kada su centimetri delili Atibu Hačinsona da pogodi glavom.

Na kraju, Maroko se odbranio i kao prvi iz grupe ide u nokaut fazu.

Standings provided by Sofascore
image